Belgische Strafmaat holebi geweld wordt zwaarder, o.a bij doodslag levenslang.De maximumstraf voor wie zich schuldig maakt aan een haatmisdrijf zal worden opgetrokken. Dat engagement gaat minister van Justitie Annemie Turtelboom aan na overleg met de holebigemeenschap.

Turtelboom overlegde samen met premier Elio Di Rupo en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen JoŽlle Milquet over een strengere aanpak van homofoob en transfoob geweld. Het overleg kwam er na de dood van de Luikenaar Ishane Jarfi, die het slachtoffer werd van homohaat.

Tijdens hun overleg kondigden de ministers aan dat ze samen met het college van procureurs-generaal een omzendbrief zullen opstellen. Daarin zal een richtlijn staan over hoe een melding van homofobisch geweld bij de politie concreet moet worden opgesteld. Op heden weegt zo'n dossier vaak nog te licht om het als een haatmisdrijf te kunnen kwalificeren. "Politieagenten die tijdens het opstellen van een proces-verbaal vermoeden dat iemand in elkaar geslagen is omwille van zijn of haar geaardheid moeten daar op doorvragen. Anders wordt het misdrijf afgedaan als een gewone zaak van slagen en verwondingen", geeft Yves Aerts van «avaria (holebifederatie) als voorbeeld.

Di Rupo, Turtelboom en Milquet lieten ook weten dat er binnen de zes maanden een actieplan zal worden opgesteld om misdrijven tegen holebi's, transseksuelen en transgenders strenger aan te pakken. Tijdens de redactie van het actieplan, zal overleg gepleegd worden met de belangenverenigingen. Een concreet voorstel dat in het actieplan zal staan, is dat meldingen van zulke misdrijven anoniem moeten kunnen gebeuren. "We moeten weten hoe groot het probleem precies is", zegt minister Turtelboom. "Meten is weten."

Ook de strafmaat voor haatmisdrijven zal worden opgetrokken. Wie zich schuldig maakt aan doodslag, riskeert nu een celstraf van maximum 30 jaar. De bedoeling is dat als iemand gedood wordt omdat hij of zij holebi, transseksueel of transgender is, de dader in de toekomst levenslang zal riskeren. Maar ook daarover moeten de ministers nog overleg plegen met de vertegenwoordigers van de holebigemeenschap.

Die vertegenwoordigers reageerden na afloop tevreden. "Dit is een zeer krachtig engagement", zei Yves Aerts van «avaria. Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a), die enkele weken geleden het initiatief nam voor een open brief tegen gaybashing, deelt die mening.

Verder was er ook het nieuws over het feit dat procureur-generaal Christian De Valkeneer uit Luik de opdracht heeft gekregen om ervoor te zorgen dat de parketten homofobie beter gaan aanpakken. Deze beslissing kwam er na de moord op de jonge homo uit Luik. Justitieminister Annemie Turtelboom zegde dat toe aan het kamerlid Zoť Genot (Ecolo).

Daarbij heeft Turtelboom (Open Vld) een werkgroep opgericht die de aanpak van de parketten inzake racisme, xenofobie en homofobie moet hervormen. In die werkgroep zullen de Dienst voor Strafrechtelijk Beleid, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en het college van procureurs-generaal zitting nemen. Procureur-generaal De Valkeneer moet eerstdaags een werkmethode voor die werkgroep afspreken met Jozef De Witte, de directeur van het CGKR. De Valkeneer is van christendemocratische signatuur. Hij staat bekend als een heel bekwaam no-nonsense-magistraat, die als procureur van Charleroi, de vele mistoestanden rond de PS in Charleroi aanpakte.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
"EERSTE" HOLEBI DODE NA HOMOFOBISCH GEWELD IN BELGIE
BELG POLITICI REAGEREN OP EERSTE HOLEBI DODE NA HOMOFOBIE IN ONS LANDJE
IS HET IN BELGIE EEN MISDAAD HOLEBI TE ZIJN? BROER VAN SLACHTOFFER HOMOFOBISCH GEWELD SPREEKT
DE HOLEBIFOON STAAT OPEN VOOR SLACHTOFFERS HOLEBI- EN TRANSFOOB GEWELD IN BELGIE
BELGISCHE ARTIESTEN GAAN SCHREEUWEN TEGEN HOMOFOBIE
PUNK ROCKER UIT DE KAST ALS TRANSGENDER
HISTORISCH PRESIDENT OBAMA EINDELIJK OPENLIJK PRO HOMOHUWELIJK
38ste AMERIKAANSE STAAT WAAR HET HOMOHUWELIJK BIJ WET VERBODEN IS, IS EEN FEIT
UNIEK HETERO PRIESTER KOMT OP VOOR HOLEBI'S IN MEEST GEVAARLIJKE AFRIKAANSE LAND
VLAAMSE SCHRIJFT KINDER BOEKJE OVER ANDERS ZIJN
78 JARIGE BRITT S WERELDS OUDSTE TRANSSEKSUEEL
WORLD HOLEBI AWARD GEWONNEN DOOR (voor inzet holebi's wereldwijd)...
HOLEBI'S TROKKEN DOOR DE STRATEN VAN BRUGGE
EERSTE HOLEBI VEROORDEELD ONDER NIEUWE HOMOFOBE WET IN RUSLAND
UNIEK: TELEVISIE SERIE MET HOMO KOPPEL IN WINT PRO AWARD VAN KATHOLIEKE GROEP

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: knack.be

Dit bericht is gepost op 10 May, 2012 en 2739 keer gelezen.