Opmerkelijk: homo partner van katholieke priester krijgt pensioenrechten.

Het Constitutioneel Hof (grondwettelijk hof) van Colombia heeft geschiedenis geschreven door de mannelijke partner van een katholiek priester pensioen rechten toe te kennen.

De katholieke homo priester overleed in 2009. De mannelijke partner die 28 jaar met hem samen leefde, ondanks het feit dat de katholieke priester zijn celibataire gelofte had afgelegd, krijgt nu pensioenrechten. Het gaat hierbij om een historische uitspraak in Colombia en waarschijnlijk ook in geheel Latijns Amerika. De katholieke kerk is niet betrokken in deze zaak en kerk afgevaardigden weigeren elk commentaar. In Colombia is 95 procent van de mensen katholiek daarvan is 80 procent christenen.

Het Constitutioneel Hof ging met zijn historische uitspraak in tegen twee eerdere gerechtelijke uitspraken die pensioen rechten weigerden aan de partner van de overleden homo priester omdat die zijn celibataire gelofte had gebroken. Maar de rechter van dit hof oordeelde dat koppels van het gelijke geslacht die een familie vormen ook legale rechten hebben, en liet daarbij weten dat men moet oordelen in religieuze neutraalheid.

De homo vriend van de katholieke priester was werkloos en ondertussen pensioen gerechtigd, en had tot op de dag van de uitspraak geen inkomen en moest overleven door liefdadigheid van buren en vrienden.

Terwijl een legale partnerschapwet ge´ntroduceerd door President Alvara werd verworpen in 2007 door het Colombiaanse Congres, heeft het hof sinds dien verschillende keren in het voordeel van holebi rechten voor koppels uitspraken gedaan. Tussen 2007 en 2008 werden er drie positieve uitspraken gedaan door het Constitutioneel Hof ten voordele van homo en lesbische koppels op het vlak van pensioenrechten, sociale zekerheid en eigendomsrechten, zoals ook hetero's die krijgen. Maar het is de eerste keer dat het hof zich positief uitspreekt in een vraag om pensioen rechten van een homo koppel waarvan een priester was.

In juli 2011 oordeelde het Constitutioneel Hof in een historische uitspraak dat koppels van hetzelfde geslacht mogen trouwen in Colombia. En het gaf het Colombiaanse Congres de opdracht een equivalent van het huwelijk uit te werken voor homo en lesbische koppels tegen 2013, indien ze dat niet doen heeft elk homo en lesbisch koppel het recht om naar het hof te stappen en zijn unie te laten formaliseren. En vorige maand begon het Constitutioneel Hof met een debat over wel of geen adoptie recht voor homo en lesbische koppels. Een uitspraak wordt spoedig verwacht.

Toch blijft er ondanks alles veel discriminatie in Colombia. Elizabeth Castillo, een holebi rechten advocate zegt dat zelfs al zijn er nu nieuwe wetten toch zijn er nog veel homo en lesbische koppels die geen gezondheidszorg of andere voordelen krijgen zoals heteroseksuele koppels die wel krijgen. Ook is er volgens haar nog veel homofobie in het land. Maar de eerste stappen in de goede richting zijn gezet.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
ELLEN DEGENERES 15 JAAR UIT DE KAST + SPECIALE VIDEO
UNIEK HETERO PRIESTER KOMT OP VOOR HOLEBI'S IN MEEST GEVAARLIJKE AFRIKAANSE LAND
TEGENKANDIDAAT OBAMA PESTTE VROEGER HOMO'S + CAMPAGNE TEAM OBAMA GESTART + VIDEO
BELGISCHE STRAFMAAT HOLEBI GEWELD WORDT ZWAARDER, O.A BIJ DOODSLAG LEVENSLANG.
PUNK ROCKER UIT DE KAST ALS TRANSGENDER
HISTORISCH PRESIDENT OBAMA EINDELIJK OPENLIJK PRO HOMOHUWELIJK
DE HOLEBIFOON STAAT OPEN VOOR SLACHTOFFERS HOLEBI- EN TRANSFOOB GEWELD IN BELGIE
38ste AMERIKAANSE STAAT WAAR HET HOMOHUWELIJK BIJ WET VERBODEN IS, IS EEN FEIT
GEZOCHT HOMO SPERMA OM LANGE WACHTLIJST WEG TE WERKEN
VLAAMSE SCHRIJFT KINDER BOEKJE OVER ANDERS ZIJN
HOMO STUDENT KRIJGT STUN GUN VAN MOEDER OM ZICH TE VERDEDIGEN TEGEN PESTERS
HOLEBI'S TROKKEN DOOR DE STRATEN VAN BRUGGE
ZANGERES BETH DITTO GAAT TROUWEN EN HEEFT KINDERWENS + VIDEO NIEUWE SINGEL
78 JARIGE BRITT S WERELDS OUDSTE TRANSSEKSUEEL
WORLD HOLEBI AWARD GEWONNEN DOOR (voor inzet holebi's wereldwijd)...

MEER NIEUWS: KLIK HIERholebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 11 May, 2012 en 2729 keer gelezen.