17 jarige Elio schrijft brief naar Belgische scholen inzake holebi's en homofobie.Vandaag verscheen er een oproep van de 17-jarige Elio De Bolle in de media. De jongeman is voorzitter van de Vlaamse scholierenkoepel en vraagt in een open brief aan alle leerkrachten en onderwijskoepels wanneer die holebi zijn gaan besprekbaar maken op school. Er kwam al meteen een reactie van onderwijsminister Pascal Smet, die kan je onderaan de twee artikels lezen.

Elio zijn dringende vraag: het is tijd voor meer openheid en minder haat. Elio De Bolle is leider bij de Chiro, organisator van een plaatselijk festivalletje én voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel. Hij houdt ook van pasta én hij valt op jongens. Een doodgewone Vlaamse jongen, zegt hij zelf, zoals er wel meer zijn.

Dit is de open brief die Elio schreef:

Waarom deel ik dit met u? Ik wil u wat vertellen over holebi-jongeren op school, over de leerlingen in uw les. Wat onderscheidt mij van een andere jongen? Niet veel, denk ik zelf. En toch bots ik voortdurend op misselijkmakende vooroordelen. Weet je, ik kan er best tegen dat ze ‘homo' naar me roepen, maar dat ik anno 2012 moet horen dat ‘homo zijn' mijn eigen keuze is, daar word ik niet goed van. Zeker als ook leerkrachten dat zeggen.

Dat klasgenoten zich niet veilig voelen in de kleedkamer door mijn aanwezigheid, daar word ik ziek van. Ja, wie weet kan ik mezelf niet bedwingen en bespring ik hen. Yeah, niet dus. Dat sommige van mijn medeleerlingen zich zelfs onveilig voelen als ik achter hen stap, dat vind ik belachelijk. Ze denken dat ik voortdurend naar hun kont zit te kijken en dat ik meer wil. Wie is er hier fout bezig? Ik hoor dikwijls van mijn vrienden dat ze gepest worden op school, omdat ze zich geout hebben als homo. En zelfs nog erger, die depressief worden en aan zelfmoord denken. Jongens en meisjes vertellen me dat ze zich niet durven outen. Ze kunnen niet zichzelf zijn en moeten continu faken. Het is te belachelijk voor woorden!

In de loop van de zes jaar dat ik op een secundaire school zit, ben ik nul, noppes, niets te weten gekomen over holebi-seksualiteit. Tijdens de weinige lessen seksuele opvoeding gaat het over de voortplanting en soa's. In onze cursus wiskunde berekenen we de oppervlakte van het huis van Kristien en Maarten, maar nooit dat van Benjamin en Zeno of Evy en Sarah. Wat is er? Willen jullie niet? Blijven jullie het afschuiven op de leerkrachten van godsdienst, zedenleer of biologie? Waarom denken jullie er niet aan bij de keuze van een tekst, de bespreking van een tijdperk, het maken van een vraagstuk? Hoe pakken jullie de vooroordelen en clichés over homo's aan?

Waar blijft uw bijdrage aan de preventie van homohaat en gaybashing? Ontwijk een discussie of presentatie over het onderwerp niet. Ik kan me best wel voorstellen dat het niet makkelijk is om er als leerkracht over te praten, maar weet: gemiddeld zitten er één à twee holebi's in de klas. Holebi-jongeren willen zich niet opdringen, we vragen enkel om ons niet dood te zwijgen of ons als abnormaal te behandelen. Tal van Vlaamse en lokale organisaties kunnen u en uw school hierbij helpen.

Pesten wordt op scholen niet getolereerd. Maar hoe zit het met homofobe uitspraken en gedrag van leerlingen en leerkrachten. Wat doet u dan? Al eens iemand terechtgewezen? Een collega in de lerarenkamer of een leerling op de speelplaats? Niet optreden bevestigt de homohaters en pesters in hun overtuiging. Opvoeding en juiste informatie kunnen de angst en vooroordelen uit de weg ruimen.

Indeed, er is nog veel werk aan de winkel. Wake up en begin er vandaag aan. Morgen kan voor een jongen of meisje in uw les al een dag te laat zijn! - Elio De Bolle Voorzitter Vlaamse Scholierenkoepel vzw (bron destandaard.be)

Elio in het nieuwsblad:

Elio is bezorgd. 'Je leest en hoort niks anders meer. Een homo wordt in Gent aangevallen voor de deur van een homocafé. In Brussel durven holebikoppels niet meer hand in hand lopen, uit vrees voor fysieke en verbale agressie. Twee weekends geleden werd in Hoei een jonge moslim doodgeslagen, wellicht omdat hij homo was. Anno 2012 zijn we er duidelijk nog niet. Er zijn emo's, punkers, hardrockers, er bestaat zoveel diversiteit. Enkel op hetzelfde geslacht vallen lijkt nog altijd not done. De vooroordelen over holebi's zijn springlevend.'

Dat voelt Elio ook op school. 'Ook ik krijg vaak woorden als 'homo' of 'janet' naar mijn hoofd geslingerd. Ik weet niet waarom, want vaak zijn dat jongens die mij van haar noch pluimen kennen. Ook ik hoor op de speelplaats: 'Homo's hebben geen condooms nodig, want ze kunnen elkaar niet zwanger maken.' En dan moet ik uitleggen dat condooms nodig zijn om je te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook ik had een leraar die ooit zei: Volgens mij is homo zijn een keuze. Wel, als het een keuze was, waarom zouden we het onszelf dan zo moeilijk maken?'

Elio is niet alleen. Sinds hij voorzitter is van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), komen steeds meer jonge holebi's bij hem te rade. 'Vaak zijn ze nog niet eens uit de kast, uit angst voor de reacties van hun vrienden. Ikzelf kan tegen een stootje, maar wat ik van sommige jongeren hoor... daar word ik ziek van. Van uitsluiting tot zware pesterijen, van het leggen van foto's van een penis op iemands lessenaar tot fysieke agressie. Voor sommige holebi's is naar school gaan zo stresserend, dat ze het niet meer aankunnen. Dat maakt me bang.'

Elio studeert printmedia in een technische school in Gent. 'Is de discriminatie erger daar? Misschien wel. Er zitten minder meisjes en we weten allemaal dat meisjes het vaker goed kunnen vinden met homo's. (lacht) Er zijn ook meer allochtonen, en vaak zijn zij het die er problemen rond maken. Ik begrijp dat. Ze komen uit een cultuur die homoseksualiteit niet aanvaardt. Maar ook hier doet niemand iets om de vooroordelen eruit te krijgen. Maar waar kan je beter stereotypen ontkrachten dan op school?'

"Waarom wordt er in de lessen seksuele opvoeding nooit over holebi's gesproken? Dat geeft heel wat jongeren met twijfels rond hun seksualiteit nog meer het gevoel dat ze abnormaal zijn. We merken bij het VSK ook dat zelfs niet-holebi's vragende partij zijn voor meer informatie."

Elio hoopt op een klik, zowel bij leerkrachten als bij leerlingen. 'Iedereen moet beseffen dat holebi's ook normale mensen zijn, met dezelfde dromen als iedereen. Er moet plaats voor ons zijn in de klas. Er moet over gesproken kunnen worden.'

De jongerenvoorzitter is realistisch en weet dat zijn oproep misschien niets verandert. 'En misschien zal elke homo maandag nog ergere opmerkingen te horen krijgen, maar ik hoop van niet. Ik hoop iets in gang te zetten, zodat mijn kinderen ooit thuiskomen en tegen hun twee papa's kunnen zeggen: Vandaag hebben we in de klas over jullie gepraat! Zonder vooroordelen, zonder haat. Daar zou ik al blij mee zijn.' (Bron: nieuwsblad.be)

Reactie van onderwijsminister Pascal Smet in de standaard:

De brief van Elio De Bolle is niet onopgemerkt voorbijgegaan. ‘Die jongen verwoordt de ervaringen waar holebi's vandaag in scholen mee worstelen. En hij heeft volkomen gelijk', reageert onderwijsminister Pascal Smet (SP.A), zelf homo.

We werken eraan', zegt Smet. ‘We onderhandelen met de onderwijskoepels over een verregaand protocol, dat scholen als leidraad kunnen gebruiken. Daarin zullen leerkrachten zich engageren om minstens één keer per jaar de holebiproblematiek te bespreken. Per school zou daar iemand voor worden vrijgemaakt. Met de uitgeverijen stelden we vorig jaar al een protocol op, waarin ze zich sterk maken dat ze af en toe een gezin met twee mama's of twee papa's in de cursussen zullen opnemen. Zonder dat het geforceerd overkomt.'

Momenteel kan elke school kiezen hoe ze omgaat met diversiteit, en dus ook met holebi's. Smet: ‘De ene school is daar al wat beter in dan de andere. Dat heeft zeker niet met homohaat te maken, veeleer met onwennigheid. De tekst, die we nog voor de zomer zullen opstellen, moet duidelijkheid brengen.'

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
HOLEBI INFO ONDERZOCHT HOMOFOBIE IN BELGIE + UITSLAG + VERGELIJK ANDERE ONDERZOEKEN
BELGISCHE STRAFMAAT HOLEBI GEWELD WORDT ZWAARDER, O.A BIJ DOODSLAG LEVENSLANG.
PUNK ROCKER UIT DE KAST ALS TRANSGENDER
HISTORISCH PRESIDENT OBAMA EINDELIJK OPENLIJK PRO HOMOHUWELIJK
HOMO STUDENT KRIJGT STUN GUN VAN MOEDER OM ZICH TE VERDEDIGEN TEGEN PESTERS
ELLEN DEGENERES 15 JAAR UIT DE KAST + SPECIALE VIDEO
TEGENKANDIDAAT OBAMA PESTTE VROEGER HOMO'S + CAMPAGNE TEAM OBAMA GESTART + VIDEO
DE HOLEBIFOON STAAT OOK OPEN VOOR SLACHTOFFERS HOLEBI- EN TRANSFOOB GEWELD IN BELGIE
38ste AMERIKAANSE STAAT WAAR HET HOMOHUWELIJK BIJ WET VERBODEN IS, IS EEN FEIT
BELGISCHE ARTIESTEN GAAN SCHREEUWEN TEGEN HOMOFOBIE
UNIEK HETERO PRIESTER KOMT OP VOOR HOLEBI'S IN MEEST GEVAARLIJKE AFRIKAANSE LAND
VLAAMSE SCHRIJFT KINDER BOEKJE OVER ANDERS ZIJN
78 JARIGE BRITT S WERELDS OUDSTE TRANSSEKSUEEL

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: volledige overename van destandaard.be, nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 12 May, 2012 en 3641 keer gelezen.