17 Mei: Internationale dag tegen homofobie + 2 video's: kortfilm over homofobie in Oostenrijk en Europese politici tegen homofobie met o.a H Van Rompuy.

Vandaag 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie, de verjaardag van de dag uit 1990 waarop de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten.

Deze editie van de Internationale Dag tegen Homofobie staat in het teken van seksuele diversiteit op de werkplaats. De Internationale Dag tegen Homofobie, jaarlijks op 17 mei, is een dag waarop holebiorganisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHO (International Day Against Homophobia). In Nederland wordt sinds 2009 tweejaarlijks op 17 mei de Jos Brink-homo-emancipatieprijs worden uitgereikt. IDAHO is voortgekomen uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie ook in vele andere landen gevierd onder andere in: Nederland, Canada, Frankrijk, Duitsland, België, Australië, Oostenrijk, de UK, Denemarken en de Verenigde Staten.

Canada:
Het fonds Émergence, oprichter van de Internationale dag tegen Homofobie, reikt jaarlijks een 'Fight Against Homophobia Award uit. Dit jaar gaat de prijs naar televisie producer en schrijfster Fabienne Larouche. Ze krijgt de prijs omdat ze homo en lesbische koppels op een gewone en natuurlijke manier neerzet in de series die ze schrijft. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door filmmaker Xavier Dolan. De prijs wordt uitgereikt sinds 2003.

In België is de Internationale dag tegen homofobie sinds 2003 erkend door het federale en Vlaamse parlement. In verschillende Belgische steden wappert de regenboogvlag (symbool van holebi's wereldwijd) aan de stadhuizen, daarmee tonen de verschillende steden en gemeenten hun solidariteit met holebi's. De regenboogvlag wappert onder andere in: Gent, Antwerpen, Brussel, Ronse, Brakel, Oudenaarde, Kluisbergen, Zottegem, Melle, en Geraardsbergen.

In ons landje lanceerde het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding een actie gericht aan artiesten, concertorganisatoren en verantwoordelijken van culturele centra of evenementenhallen om hen erop te wijzen dat het aanzetten tot haat, geweld en homofobe discriminatie ontoelaatbaar én onwettelijk is. En vanaf vandaag brengt het centrum een cd-rom uit die de titel draagt: "Haat geef je geen podium', deze cd-rom bevat meer info over het wettelijke kader van optredens en een reeks preventieve tools. Meer info via www.haatgeefjegeenpodium.be/

In Nederland pakken 41 gemeenten het lokale holebi en transgender beleid op. Daardoor zijn de gemeenten beter in staat om de veiligheid van holebi en transgender burgers te vergroten en een bijdrage te leveren het bevorderen van de sociale acceptatie van seksuele diversiteit. Het lokale holebi en transgender beleid is een vervolg op het succesvolle Koplopersproject Homo-emancipatie, waaraan de afgelopen vier jaar 18 Nederlandse gemeenten deelnamen. Deze koplopergemeenten gaan nu samen met 23 nieuwe gemeenten door. Verder organiseerden tal van holebi en andere organisaties de afgelopen dagen al vanalles n.a.v de Internationale Dag tegen homofobie, zo was er onder andere op 16 mei een debat met als toepasselijk thema: homofobie dat de naam droeg: 'Flikker toch op' te Utrecht.

En gisteren, op de vooravond van de Internationale dag tegen homofobie liet de Nederlandse SP-Europarlementariër Dennis de Jong weten ronduit ontevreden te zijn met de houding van de EU-lidstaten in strijd tegen holebi discriminatie. ‘Van Bulgarije en de Baltische staten tot België en Nederland worden homo’s in elkaar geslagen. Tegelijkertijd komt de EU niet verder dan rapporten publiceren: echte actie blijft uit. Dat is onacceptabel. Ik wil dat de EU-lidstaten met één Europese definitie komen van homofobie en dat hate-crimes overal in de EU strafbaar worden. Ook moet de Commissie de druk opvoeren om de Europese antidiscriminatierichtlijn aan te nemen.’ Volgende week zal het Europees Parlement zich, mede op initiatief van De Jong, in een resolutie uitspreken tegen homofobie. De Jong: ‘Het probleem ligt duidelijk niet in het Europees Parlement, de EU-lidstaten liggen dwars. Daarom moeten de Commissie en het Parlement samen de druk opvoeren op de lidstaten, daar is de resolutie van volgende week voor bedoeld.’

Kortfilm 'Homophobia' uit Oostenrijk:
De kortfilm speelt zich af in het leger en vertelt het verhaal van Michael, een jonge rekruut die homo gevoelens heeft. Hij ervaart wat is het om homoseksuele gevoelens te hebben in een wereld vol macho's en homofobie. De kortfilm werd gemaakt door regisseur Gregor Schmidinger en is sinds kort volledig te bekijken op het internet en werd uitgebracht naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie van dit jaar. Video zie onderaan op deze pagina.

Europese leiders en politici in videoboodschap tegen homofobie:
Naar aanleiding van de Internationale dag tegen homofobie 2012 brengen 50 Europese leiders en politici een video waarin ze holebi en transgender jongeren vertellen dat het beter zal gaan eens ze uit de kast zijn. De video boodschap sluit aan bij de 'It Gets Better' campagne. De videoboodschap door leden van het Europees parlement wordt ingesproken in 17 talen afkomstig van o.a: Europees parlements voorzitter Herman van Rompuy, President van de Europese raad Cecila Cecilia Malmström, Andris Piebalgs, de Nederlandse Neelie Kroes, László Andor en Viviane Reding. (video zie onderaan na video tegen homofobie)

info over het 'Its get better' project:
Het It Gets Better project werd opgericht in 2010 na een reeks van zelfmoorden onder holebi-tieners die werden gepest in de Verenigde Staten. Via video boodschappen steekt men holebi en transgender jongeren een hart onder de riem en laat ze merken dat ze er niet alleen voor staan en dat het beter zal worden. In sommige video filmpjes vertellen jongeren hun eigen verhaal in andere betuigen jong en oud hun steun aan het project. Ook tal van bekende mensen namen al deel aan het project van politici tot zangers, zangeressen, acteurs, actrices enz. Enkele bekende namen zijn: President Obama, Hilary Clinton, Nancy Pelosi, Anne Hathaway, Elton John, Ellen DeGeneres, het personeel van Google, Facebook, Pixar, de Broadway gemeenschap en nog veel en veel meer. In maart 2010 kwam er een boek uit de It Gets Better Project boek: Coming Out, het overwinnen van pesten en het creëren van een leven de moeite waard is. Het boek bevat essays en materiaal van vele beroemdheden, religieuze leiders, politici, opvoeders, ouders, jongeren enz. Het boek is te koop via de website. Op de site van het It's Get Better project kan je meer info vinden en tal van filmpjes KLIK HIER

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
VANDAAG DAG TEGEN HOMOFOBIE - AL 48 BELG GEMEENTEN HIJSEN DE VLAG
HOMOFOBEN HACKEN WEBSITES VAN EUROSONG FESTIVAL
BELG HOLEBI ORGS, CONCERT ORGS EN REGGAE FANS TEKENEN ANTI HOMOFBIE CHARTER + VIDEO
MOEDERS EN TANTES VAN HOMO'S ZIJN VRUCHTBAARDER DAN ANDERE VROUWEN
ACTEUR WILL SMITH EN RAPPER JAY-Z UIT DE KAST ALS... + VIDEO JAY Z
BELGIE MOET VOLGEND JAAR EU KOPLOPER ZIJN IN HOLEBI EN TRANS RECHTEN
OBAMA ZET OPNIEUW (en tweede) GROTE STAP INZAKE HOLEBI RECHTEN
NA DISNEYLAND VS MOGEN HOLEBI'S NU OOK TROUWEN IN DISNEYLAND TOKYO
HOLEBI INFO ONDERZOCHT HOMOFOBIE IN BELGIE + UITSLAG + VERGELIJK ANDERE ONDERZOEKEN
ELLEN DEGENERES VOOR 12 EMMY AWARDS GENOMINEERD
UITGELEKTE MAIL ZEGT HET IS TIJD VOOR MEER HOLEBI VRIENDELIJKHEID BIJ HOMOFOBE REPUBLIKEINEN
BELGISCHE STRAFMAAT HOLEBI GEWELD WORDT ZWAARDER, O.A BIJ DOODSLAG LEVENSLANG.
38ste AMERIKAANSE STAAT WAAR HET HOMOHUWELIJK BIJ WET VERBODEN IS, IS EEN FEIT
GEZOCHT HOMO SPERMA OM LANGE WACHTLIJST WEG TE WERKEN
DE HOLEBIFOON STAAT OOK OPEN VOOR SLACHTOFFERS HOLEBI- EN TRANSFOOB GEWELD IN BELGIE
ELLEN DEGENERES 15 JAAR UIT DE KAST + SPECIALE VIDEO
VLAAMSE SCHRIJFT KINDER BOEKJE OVER ANDERS ZIJN

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 17 May, 2012 en 2954 keer gelezen.