17 Mei: Dag Tegen homofobie (holebi) al 48 Belg gemeenten hijsen de vlag.


Vandaag 17 mei is het Internationale Dag tegen Homofobie, de verjaardag van de dag uit 1990 waarop de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten.

In ons buitenlands nieuws kan je al een heel hoofdstuk lezen over deze dag, inclusief een deel over ons landje en ook twee video's: eentje waarin enkel Europese politici opkomen voor holebi's en een kortfilm over homofobie bekijken en meer lezen.

Belgie:
Steeds meer gemeentes hangen in de weken rond de Pride en IDAHO - de internationale dag tegen homo- en transfoob geweld - de regenboogvlag uit. Ze tonen daarmee hun solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap en beklemtonen zo dat ze deze minderheid in hun beleid een plaats willen geven.

Plaats in het beleid
“In een jaar waar er gemeenteraadsverkiezingen zijn, lijkt ons dat geen loze symbolische daad”, zegt Yves Aerts van de holebi- en transgenderkoepel çavaria. “Er wordt bij onze thema’s vaak uitgekeken naar federale of Vlaamse initiatieven, maar die moeten waar gemaakt worden in de gemeenten zelf.”

Net op het gemeentelijk niveau komen holebi’s en transgenders meest in contact met politici, met administratie, met politie, met het onderwijs. De houding van het gemeentepersoneel bepaalt dan ook vaak of een holebi of transgender zich er thuis kan voelen of niet.

“Denk maar aan de houding van de schepen bij het huwen van twee mannen, de inclusieve aandacht van de leerkracht in de gemeenteschool met moedertjesdag, de manier waarop de loketbediende van de burgerlijke stand de transgender aanspreekt die om zijn nieuwe identiteitskaart komt. Het gaat over die oudere lesbische vrouw die in de verzorgingsinstelling moet kunnen vertellen dat ze haar overleden partner mist. Het gaat over de transman die in de lokale bibliotheek om info komt vragen. Het gaat over de jongere die zijn coming-out wil doen in de sportclub, maar dat niet durft. Voor hen kunnen de lokale overheden een ondersteunend beleidskader bieden.”

Zeker 48 gemeenten bekennen kleur
Çavaria vroeg de voorbije dagen aan de Vlaamse gemeenten om kleur te bekennen, door de regenboogvlag, al jarenlang het symbool voor de holebi- en transgendergemeenschap uit te hangen. Later dit jaar brengt çavaria ook een brochure uit voor gemeentemandatarissen met tips voor een holebi- en transvriendelijker beleid.

De 48 gemeenten zijn: Antwerpen, Beringen, Aalst, Dilbeek, Bredene, Boom, Diepenbeek, Gent, Gooik, Brugge, Grobbendonk, Hasselt, Geraardsbergen, Haacht, Kortemark, Herentals, Heusen-Zolder, Haaltert, Keerbergen, Kortrijk, Kapellen, Kluisbergen, Lennik, Oostende, Kasterlee, Melle, Leuven, Oostkamp, Mechelen, Ninove, Linter, Roeselare, Mortsel, Oudenaarde, Machelen, Turnhout, Ronse, Scherpenheuvel-Zichem, Zandhoven, Sint-Niklaas, Sint-Pieters-Leeuw, Wichelen, Steenokkerzeel, Zottegem, Ternat, Tienen, Tremelo, Wemmel, Zemst.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
VANDAAG INTERNATIONALE DAG TEGEN HOMOFOBIE + 2 VIDEO'S
HOMOFOBEN HACKEN WEBSITES VAN EUROSONG FESTIVAL
ACTEUR WILL SMITH EN RAPPER JAY-Z UIT DE KAST ALS... + VIDEO JAY Z
BELG HOLEBI ORGS, CONCERT ORGS EN REGGAE FANS TEKENEN CHARTER + VIDEO
MOEDERS EN TANTES VAN HOMO'S ZIJN VRUCHTBAARDER DAN ANDERE VROUWEN
OBAMA ZET OPNIEUW (en tweede) GROTE STAP INZAKE HOLEBI RECHTEN
BELGIE MOET VOLGEND JAAR EU KOPLOPER ZIJN IN HOLEBI EN TRANS RECHTEN
ELLEN DEGENERES VOOR 12 EMMY AWARDS GENOMINEERD
NA DISNEYLAND VS MOGEN HOLEBI'S NU OOK TROUWEN IN DISNEYLAND TOKYO
TEGENKANDIDAAT OBAMA PESTTE VROEGER HOMO'S + CAMPAGNE TEAM OBAMA GESTART + VIDEO
BELGISCHE STRAFMAAT HOLEBI GEWELD WORDT ZWAARDER, O.A BIJ DOODSLAG LEVENSLANG.
ELLEN DEGENERES 15 JAAR UIT DE KAST + SPECIALE VIDEO
VLAAMSE SCHRIJFT KINDER BOEKJE OVER ANDERS ZIJN

MEER NIEUWS: KLIK HIER


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 17 May, 2012 en 2315 keer gelezen.