Twee mama's of twee papa's dat is niet gek, Sven Pichal blijft strijden voor holebi's.
Afgelopen woensdag las Radiomaker Sven Pichal in de bibliotheek voor uit het boekje 'De mama's van Sterre'. Sterre heeft geen papa, ze heeft twee mama's. Dat is niet gek, dat is gewoon anders.

Pichal, bekend van het radioprogramma 'Peeters & Pichal' stond als 16-jarige al op de barricade voor de holebirechten en vindt dat dat nu nog nodig is. 'Zeker de strijd tegen de homofobie'. Toen Sven voorlas uit het boekje 'De mama's van Sterre' en zei: "Twee mama's hebben is wel anders, maar niet gek. Een olifant op een fiets, dat is pas gek", riepen de kinderen enthousiast andere gekke dingen: 'Een leeuw die vis eet!' en 'Een kikker in de auto'. Sven: "Ik hoop dat de kinderen onthouden dat holebi's niet raar zijn."

Zelf ontdekte Sven al op jonge leeftijd dat hij homo was. "Toen ik twaalf was, vroeg ik het wel ‘aan' met meisjes maar ik vond jongens leuker. Toen mijn moeder hertrouwde, kreeg ik plots een nieuwe zus, die lesbisch was." Door de coming out van zijn zus en de boekjes die ze bij had over holebi's, vielen voor Sven de puzzelstukken in elkaar. "Ik besefte dat ik homo was. Onze ouders waren gelukkig enorm begrijpend."

Eind jaren negentig stond Sven als 16-jarige Hobokenaar al bekend als homoactivist. "We flyerden in het Centraal Station en werden weggestuurd omdat we niet levensbeschouwelijk neutraal zouden zijn. De media bekeek homo's scheef en Jambers maakte een uitzending over homo's , maar dat waren allemaal triestige verhalen. Enfin, nadat de paarsgroene regering het taboe doorbrak en het homohuwelijk er kwam, werden we sociaal veel meer aanvaard."

Maar spijtig genoeg zijn er ondanks de verworven rechten nog veel holebi's slachtoffers van verbaal of fysiek geweld. Zo was er recent nog de moord op de jonge Ihsane Jarfi wiens leven werd benomen omdat hij homo was.

Sven: "‘Ik heb pas de jongste jaren last van homofobie. Of dit is omdat de intolerantie stijgt met de crisis, weet ik niet. Maar ik ben al uitgescholden voor homo op straat in Antwerpen, meestal door jonge macho's, zowel allochtonen als autochtonen. Een keer ben ik zelfs met een bommetje bekogeld, dat was angstaanjagend."

Sven is vrijwilliger en ex-voorzitter van het Antwerpse Roze Huis, een koepel van holebi en transgender organisaties. "De beste campagne voor de aanvaarding van holebi's in de samenleving, is de openstelling van het huwelijk", vindt Sven, die zelf anderhalf jaar geleden trouwde met een man. "Ook al kenden de huwelijksgasten ons, iedereen kijkt toch nog even op als er geen bruid, maar een bruidegom staat. En dat verruimt hun blik. Mijn nichtjes die op onze trouw waren, scheppen nu in hun klas op over hun twee ooms' Sven heeft zelf nog geen kinderwens. ‘En mijn man ook niet. Ik wil me ook eerder engageren om mijn broer met autisme meer op te vangen. Nu zorgen mijn ouders vooral voor hem.'

Nog tot in juni werd Sven als radiomaker van het Radio 1-programma ‘Peeters& Pichal'. Daarna gaat hij achter de schermen van de VRT-nieuwsdienst voor televisie werken. Verder wil hij blijven strijden voor de aanvaarding van holebi's in onze maatschappij. "Ik hoop echt dat het tij keert, maar de overheid denkt vaak dat onze strijd al gestreden is. Tegenover vrouwenrechtenorganisaties en de inburgeringssector krijgt de holebisector weinig steun. Daar ben ik soms wel jaloers op, ja".

EXTRA:
Interessante links:
- Lijst kinderboekjes met holebi thema: KLIK HIER
- Lijst met organisaties voor holebi en transgender: KLIK HIER
- Holebi Gids: KLIK HIER

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
SVEN PICHAL, SAM D BRUYN, NATHALIE DELPORTE, JANI K EN ALEXANDRA POTVIN OVER HOLEBI GEWELD
BELGISCHE STRAFMAAT HOLEBI GEWELD WORDT ZWAARDER, O.A BIJ DOODSLAG LEVENSLANG.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
VLAAMSE SCHRIJFT KINDER BOEKJE OVER ANDERS ZIJN
STEEDS MEER GEVALLEN VAN HOMOFOBIE TEGEN HOLEBI'S IN BELGIE
SUPER CAMPAGNE VOOR OPENSTELLING HUWELIJK VOOR HOLEBI'S IN HET WESTEN + 4 VIDEO'S
BELG HOLEBI ORGS, CONCERT ORGS EN REGGAE FANS TEKENEN CHARTER + VIDEO
17 MEI INTERNATIONALE DAG TEGEN HOMOFOBIE + 2 VIDEO'S kortfilm en EU Politici tegen homofobie
BELGIE MOET VOLGEND JAAR EU KOPLOPER ZIJN IN HOLEBI EN TRANS RECHTEN
DOCHTER VAN MADONNA KOMT OP VOOR HOLEBI'S + foto
HOLEBI INFO ONDERZOCHT HOMOFOBIE IN BELGIE + UITSLAG + VERGELIJK ANDERE ONDERZOEKEN
MOEDERS EN TANTES VAN HOMO'S ZIJN VRUCHTBAARDER DAN ANDERE VROUWEN
NA DISNEYLAND VS MOGEN HOLEBI'S NU OOK TROUWEN IN DISNEYLAND TOKYO
OBAMA ZET OPNIEUW (en tweede) GROTE STAP INZAKE HOLEBI RECHTEN
ELLEN DEGENERES VOOR 12 EMMY AWARDS GENOMINEERD

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 19 May, 2012 en 2952 keer gelezen.