Songfestival 2012 onder vuur voor het begint, zanger Azerbeidzjan gemarteld en gevlucht + video, veel holebi's en hetero's blijven liever thuis + 2 extra video's.Morgen 22 mei start de eerste halve finale van de 57ste editie van het Eurovisie Songfestival dat dit jaar door gaat in de Crystal Hall in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

De eerste halve finale van het liedjesfestival wordt gehouden op dinsdag 22 mei, de tweede halve finale wordt gehouden op donderdag 24 mei en twee dagen later, zaterdag 26 mei, volgt de finale. Er doen dit jaar 42 landen mee. Ons landje zit in de eerste halve finale met zangeres Iris. Nederland zit in de tweede halve finale met zangeres Joan Franka.

Nog voor de liedjeswedstrijd van start ging kwam het land Azerbeidzjan regelmatig negatief in het nieuws. Voornamelijk omwille van de schending van de mensenrechten maar ook om zijn holebi vijandigheid. Eerder kon je bij ons al lezen dat homofoben op 17 mei enkele websites rond het songfestival hadden gehackt. Dit deden ze doelbewust op 17 mei Internationale Dag tegen Homofobie. Reden van het hacken van de songfestivalsites is ten eerste het feit dat het liedjesfestival populair is bij een deel van de holebi gemeenschap en de geruchten dat er een homo optocht zou door gaan in Azerbeidzjan n.a.v het Songfestival. Maar dat is nergens bevestigd en het ging dus enkel om geruchten.

Ondertussen beschuldigt Azerbeidzjan buurland Iran van het verspreiden van deze geruchten. Een afgevaardigde van de president van Azerbeidzjan zei dat Iran valse geruchten de wereld in stuurde over het houden van een Gay pride waarvan nooit sprake is geweest. "Er is in onze taal zelfs geen woord voor Gay pride, terwijl dat bij hen wel zo is", zei de woordvoerder boos in een interview.

Verder is het nog maar de vraag of de zaal tijdens het liedjesfestival in Bakoe zal vol zitten. Want veel mensen zijn namelijk bang geworden om naar het festival te gaan. En dat komt voornamelijk door de vele moslimfundamentalisten uit zowel Azerbeidzjan zelf als uit de buurlanden waarbij ook hetero's worden bedreigd als zij die Allah niet als hun redder beschouwt ook niet zullen ontkomen aan de toorn van terroristen.

En dan is er nog het verhaal van de populaire zanger Jamal Ali, die nadat hij wekenlang is gemarteld zijn land (Azerbeidzjan) is ontvlucht. De band van de Azerbeidjaanse zanger Jamal Ali (24), neemt hij geen blad voor de mond. Ze hebben me geslagen, ze duwden me in een politiewagen. Overal zijn camera's, iedereen kijkt naar ons. Hier is mijn boodschap: mijn middelvinger kunnen ze krijgen'. I

In de clip loopt Ali langs de ruÔnes van gebouwen in Bakoe die voor het Eurovisie Songfestival met de grond gelijk zijn gemaakt. Hij maakt de staatstelevisie belachelijk en kalkt hij met spuitbussen een grote opgeheven middelvinger op een muur. De video is ondertussen een hit geworden en de middelvingers duiken ondertussen op verschillende plaatsen in de stad Bakoe op. Ali zelf is afgelopen weken gevlucht en verblijft ergens in Berlijn. Vlak voor zijn vlucht zette hij zijn video op YouTube. Jamal werd eerder opgepakt omdat hij de president van Azerbeidzjan zou hebben beledigd waarna ze hem weken lang martelden. In de aanloop van het Songfestival werd hij vrijgelaten, maar omdat hij wist dat hij nadien terug zou worden opgepakt is hij gevlucht. De videoclip is zijn afscheidsbrief.

Veel activisten, oppositiebewegingen en de organisatie van het Songfestival zelf hebben altijd gedacht dat het festijn bij zou dragen aan de ontwikkeling van de mensenrechten in het Kaukasusland. Die hoop is ijdel gebleken."Ik maak me vooral zorgen om volgende maand. Wanneer het feest voorbij is en de internationale pers weer naar huis gaat zal er een flinke crackdown plaatsvinden", vertelt Hejdar, een jonge activist van de oppositie, die als vrijwilliger in het enorme perscentrum van het Songfestival werkt. "Ik moet vooral vertalen, maar af en toe kan ik buitenlandse journalisten bijpraten. Ze zien alleen mooie gebouwen en de gelukkige mensen." Wat hem betreft is Jamal Ali met zijn protestvideo de winnaar van het Songfestival. Zelf denkt Ali daar anders over. Vanuit Berlijn schrijft hij op Facebook: 'Er zal wel een of ander shitliedje winnen op dat podium. Een podium gebouwd op kleuterscholen, woonhuizen en duizenden daklozen die hebben moeten vluchten.' Afscheidsvideo van Ali hieronder gevolgd door video van kandidaat BelgiŽ en Nederland.
WEBSITE SONGFESTIVAL: KLIK HIER
MEER NIEUWS: KLIK HIER


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 21 May, 2012 en 2825 keer gelezen.