Overwinning voor Amerikaanse holebi's inzake gelijke rechten.Het federale hof van beroep uit Boston Massachusetts heeft een einde gemaakt aan een van de vele vormen van discriminatie ten opzichte van holebi koppels.

Het hof oordeelde dat een omstreden federale wet (DOMA), die het huwelijk beperkt tot man en vrouw ongrondwettelijk is omdat het homo en lesbische koppels uitsluit van het krijgen van bepaalde uitkeringen zoals belastingteruggave, nabestaandenpensioenen, sociale zekerheid en gezondheids verzekerings rechten.

De uitspraak kwam er na een zaak die was aangespannen door homo en lesbische echtparen en weduwnaars. Zij waren getrouwd in Massachusetts (de eerste Amerikaanse staat die in 2003 het homohuwelijk legaliseerde), maar de nationale overheid erkende deze huwelijken niet waardoor ze dus geen aanspraken konden maken op rechten die hetero koppels wel krijgen. Het hof oordeelde dat dit discriminatie is.

Vorige week deed een district rechter uit Californie een zelfde uitspraak. Maar de uitspraak van vandaag is de eerste van een hoger hof. De uitbraak is ook belangrijk voor de rechten van de vele duizenden kinderen die worden geboren binnen een homo of lesbisch huwelijk.

Op dit moment is een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht enkel mogelijk in de staten: Massachusetts, Connecticut, New York, Iowa, New Hampshire, Vermont, Maryland, Washington, en het district Columbia heeft gelijke huwelijksrechten voor homo en lesbische koppels.

Extra: de DOMA wet: verbied de Amerikaanse overheid homohuwelijken te erkennen, zelfs in staten waar homo's en lesbiennes mogen en kunnen trouwen. De wet werd gestemd in 1996 door beide huizen van congres en later ondertekend door toenmalig president Bill Clinton. President Obama liet eerder al weten geen voorstander te zijn van de wet. De uitspraak van het hof uit Boston Massachusetts en de uitspraak van het hof in Californie kunnen er voor zorgen dat de wet met de tijd wordt afgeschaft. Vermoedelijk zal later het Amerikaanse hoogste hof zijn oordeel vellen over deze wet. Een afschaffing van de wet kan betekenen dat er eindelijk een einde kan komen aan discriminatie van homo en lesbische koppels en echtparen ten opzichte van hetero koppels. En zal dan ook een einde stellen aan de wetten die sommige staten invoerden waardoor het homohuwelijk verboden is.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
OBAMA ZET OPNIEUW GROTE STAP IN STRIJD GELIJKHEID VAN HOLEBI'S
UNIEK PRESIDENT OBAMA SPREEKT ZICH OPENLIJK POSITIEF UIT VOOR HOMOHUWELIJK
38STE AMERIKAANSE STAAT MAAKT HOMOHUWELIJK VERBODEN


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 31 May, 2012 en 2428 keer gelezen.