holebi's schatten stereotypen zwaarder in, aldus internationaal rapport door Belg holebi federatie + videoBij een bevraging bleek dat scholieren lgbt’s (holebi’s en transgenders) minder vaak negatieve kenmerken toedichten dan lgbt’s verwachten. Scholieren benoemen homo’s wel vaak stereotiep als ‘ijdel’, ‘vrouwelijker’, ‘gevoeliger’, ‘modewust’ en ‘bevriend zijn met meisjes’, terwijl ze lesbiennes zien als ‘mannelijke’, ‘kortharige’ vrouwen die ‘geen rokken willen dragen’.

De ondervraagde holebi’s en transgenders verwachtten echter dat homo’s worden gezien als ‘ontrouwe’, ‘oversekste’ ‘mietjes’ met een ‘obsessie voor anale seks’, en lesbiennes als ‘mannenhatende’, ‘lelijke’ 'butchen', die ‘geen man kunnen vinden’ en ‘geen echte seks hebben’. Overigens vond niet elke scholier dat je holebi’s specifieke eigenschappen kunt toedichten, maar toch vond 71% van hen dat dit wel opgaat voor homomannen, en 43% voor lesbiennes.

Naar de reden voor die verschillen is het wel raden. Misschien antwoordden de scholieren eerder sociaal wenselijk op de vraag of holebi’s “specifieke eigenschappen hebben”, terwijl holebi’s en transgenders de vraag naar de “meest voorkomende vooroordelen” interpreteerden als de “meest negatieve”? Of misschien schatten lgbt’s hetero’s homonegatiever in dan dat eigenlijk het geval is?

Dit verrassende resultaat is te lezen in het onderzoeksrapport dat çavaria (Belgische holebi federatie) opstelde naar aanleiding van een Europees project over homofobie in het onderwijs. Dit project, het Niso-project gedoopt naar een homopersonage uit Vergilius’ ‘Aeneis’, wil homofobie doorbreken in het onderwijs door te werken aan actief burgerschap en media-educatie. Het project bestond uit een kleinschalig onderzoek en het opzetten van een campagne met de leerlingen zelf.

Het onderzoek peilde zowel bij 249 leerlingen uit het secundair onderwijs naar hun opvattingen over stereotypen en hun ervaringen op school als naar de opvattingen en ervaringen van 259 holebi's en transgenders. Bij deze laatste verklaarde 56% dat ze vooral op school vooroordelen hadden ervaren. Nochtans denkt 52 % van de leerlingen dat holebi's en transgenders zonder problemen welkom zijn op hun school.

Uit het onderzoek bleek ook dat 53% van de mannelijke scholieren en 16% van de meisjes zich storen aan een jongen die zich vrouwelijk gedraagt. In een vroeger onderzoek van Dr. Dewaele (2009) bleek dat 40% van de jongens en 26% van de meisjes hier mee akkoord gaan.

“Drie kwart van de leerlingen heeft geen probleem om vrienden te zijn met een holebiklasgenoot”, zegt Katrien Vanleirberghe die de leiding had over het Vlaamse luik van dit internationale project, “maar tegelijkertijd zou 69% van de jongens die klasgenoot duidelijk maken liefst geen fysiek contact te hebben. 39% van de meisjes zou liever geen kamer delen met een lesbische klasgenoot. Het oude verhaal van ‘ik heb geen probleem met holebi’s, zolang ze van me blijven’, kortom.”

Een tweede onderdeel in het project was het opzetten van campagnes tegen homofobie op school. Binnen dit Voice OUT-traject vormden de leerlingen politieke partijen die acties ondernamen op hun school tegen homofobie. De beste partij werd, zoals dat in de politiek hoort, bepaald via verkiezingen.

Een beroepsklas in het vijfde jaar van het PTI Eeklo kwam als winnaar uit de bus. Deze leerlingen organiseerden met de ganse school een mexican wave die RESPECT spelde. Deze leerlingen trekken in oktober naar Brussel waar ze samen met de winnaars van de andere partnerlanden (Italië, Nederland en Estland) een white paper rond homofobie in het onderwijs zullen indienen bij het Europees parlement. “Ook andere scholen kunnen nog een “Voice OUT”-traject opzetten in hun school”, zegt Katrien, “In november wordt de toolbox gelanceerd die alle methodieken bundelt gebruikt in deze wedstrijd.” Een filmpje van de winnaars kan u hieronder bekijken.

Het onderzoeksrapport lezen via pdf-format: KLIK HIER


EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
BELGISCHE MEERDERHEIDS PARTIJEN SCHIETEN PLAN BESTRIJDING HOMOFOBIE OP SCHOLEN AF
DE UNESCO GAAT ZICH WERELDWIJD INZETTEN TEGEN HOMOFOBE PESTERIJEN OP SCHOOL
BELG HOLEBI FEDERATIE IJVERT VOOR REGENBOOGBELEID OP LOKAAL VLAK + VIDEO
LEUKE HOMO PARODIE OP BOYBAND NUMMER + 2 VIDEO'S
BELG HOLEBI OP LIJST OPEN VLD GAAT OPKOMEN VOOR HOLEBI'S
FRANSE PRESIDENT KAN ALLE BELOFTES NAKOMEN - SUPER GOED NIEUWS VOOR HOLEBI'S
JONGEN VAN TIEN WINT RECHT OM SPEECH TE HOUDEN OVER HOMOHUWELIJK OP SCHOOL
HOMO LIEFDE BRENGT HOLEBI GAMER UIT DE KAST
VLAAMSE BOEKHANDELS BRENGEN DE ROZE PLANK (boeken voor holebi's)
NEDERLANDSE DIERENTUIN LAAT PUBLIEK WELDRA KENNIS MAKEN MET HOLEBI DIEREN
OPENSTELLING HUWELIJK VOOR HOLEBI'S VOORKOMT HIV EN SOA'S
SERGE MUYTERS EERSTE HOLEBI KORPSCHEF VAN BELGIE
NEDERLANDS BOEK ROZE MOORDEN (holebi moordzaken) MAG EN KAN NU VERSCHIJNEN
BELG ALLOCHTONE HOLEBI'S E.A BESPRAKEN HOMOSEKSUALITEIT
JUSTIN BROWN (OBAMA BOY) IS VERLIEFD OP PRESIDENT OBAMA + VIDEO HOLEBI LOVE SONG

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: cavaria.be

Dit bericht is gepost op 20 June, 2012 en 3236 keer gelezen.