Ken je holebi en transgender + vlaggen en symbolen

Update 2019
----------------------------------------
KEN JE HOLEBI TRANSGENDER EN ANDERE VLAGGEN & SYMBOLEN
Naast de regenboogvlag zijn er nog tal van vlaggen, voor biseksuelen, transgenders, panseksuelen, niet-binaire personen, genderfluide personen, intersekse personen, enz.. daarnaast zijn er ook ook nog enkele unieke lintjes.


DE ROZE DRIEHOEK:

De oorsprong van de roze driehoek ligt in het nazi-regime tijdens de Tweede Wereld oorlog. De Nazi's kwamen op het idee om enkele mensen in groepen te verdelen. De politiek gevangenen kregen een rode driehoek, de criminelen een groene, homos een roze, homo-joden een roze/gele davidsster, en de hetero-joden een gele davidster. Door het gebruik van de symbolen ontstond er een gevangenis hiërarchie, waarbij de homos het laagst stonden. Het feit dat Homos ook een groep werden kwam omdat Duitsland reeds vijf jaar voor het uitbreken van de oorlog een wet had die homoseksualiteit verbood. En na de oorlog bleven nog tal van homos in de gevangenis dankzei diezelfde Duitse anti homo wet. In 1935 besloot Hitler dat de wet nog uitgebreider moest zijn en voegde aan het verbod zelfs homoseksuele fantasieën aan toe, verder was ook kussen en zelfs omhelzen verboden. Ruim 25.000 mensen werden slachtoffer van deze wet, ze werden naar de gevangenis gestuurd of naar de concentratie kampen, soms was hun straf een castratie en in 1942 voerde Hitler de doodstraf in voor homoseksualiteit. De roze driehoek werd bovendien alleen gebruikt voor homo mannen en niet voor de lesbische vrouwen die kregen een ander kleurtje dat kan je hier verderop lezen. In de jaren 70 begon de homo beweging de roze driehoek te gebruiken als een homo bevrijdingssymbool, pas vanaf de jaren 80 wordt de roze driehoek populair in de homo en lesbische beweging, vanaf dan wordt de driehoek omgekeerd met de punt naar boven die de homo en lesbische pride voorstelt (het trots zijn op de eigen geaardheid) en stelt dat homos en lesbiennes actief vechten voor hun rechten, maar ook een symbool om te zeggen: never again....(nooit meer)


DE ZWARTE DRIEHOEK:

Onder paragraaf 175, die homoseksualiteit verbood waren geen vrouwen opgenomen en kregen dus alleen de mannen een roze driehoek. De lesbische vrouwen kregen een zwarte driehoek, die werd gegeven aan alle vrouwen met antisociaal gedrag, daar onder zaten: feministen, lesbiennes, prostituees en vrouwen die het niet eens waren met het nazi-regime die eiste dat alle vrouwen aan de haard stonden. En net zoals de roze driehoek gebruikte lesbiennes en feministen later de zwarte driehoek als symbool van pride en zusterschap.


DE REGENBOOGVLAG:

De regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride parade van dat jaar. Daarvoor was de Roze driehoek het symbool van de homobeweging maar er was tegenstand omdat het een verwijzing is naar de onderdrukking tijdens het nazisme. De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. Baker zou voor het ontwerp van de regenboogvlag geïnspireerd zijn geweest door de Flag of the Human Race, waarmee in de jaren zestig door sommigen werd gedemonstreerd voor de wereldvrede en die bestond uit vijf banen in de kleuren rood, zwart, bruin, geel en wit. In eerste instantie had de regenboogvlag acht kleuren. Maar, al snel moesten er twee kleuren verdwijnen. Eerst verdween roze omdat bleek dat dit niet op grote schaal kon worden gefabriceerd. Daarna bleek dat bij het verticaal ophangen van de vlag de middelste baan wegviel achter de vlaggenmast, waarna de kleur turkoois verdween. Sindsdien bestaat de regenboogvlag uit zes kleuren, namelijk rood (leven), oranje (geneeskracht), geel (zonlicht), groen (natuur), blauw (sereenheid) en paars (karakter). De eerste keer dat deze vlag werd gebruikt, was tijdens de Gay Freedom Day Parade in San Francisco op 25 juni 1978. De allereerste twee regenboogvlaggen werden door 30 vrijwilligers met de hand geverfd en in elkaar genaaid. Nadat op 27 november 1978 Harvey Milk, de allereerste openlijke homo politicus in San Francisco werd vermoord kwam de roep naar het produceren van de regenboogvlag op grote schaal. Ondertussen bestaan er enkele variaties op de vlag. Soms is er een zwarte streep toegevoegd ter nagedachtenis van de aidsslachtoffers. Soms is er een bruin streep toegevoegd om te tonen dat er ook niet blanke holebi's en transgenders bestaan. Ook worden nationale landsvlaggen vaak gecobineerd met de regenboogvlag. Tot slot bestaan er ondertussen voor elke andere seksuele geaardheid en genderidentiteit zoals biseksuelen en transgenders aparte vlaggen met hun eigen unieke kleuren.


BISEKSUELEN VLAG & SYMBOLEN:
>
Op 5 december 1998 werd door ontwerper Michael Page een vlag gepresenteerd die symbool moest staan voor biseksualiteit. De vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren magenta, blauw en lavendel. Alternatief symbool zijn twee overlappende driehoeken in de kleuren roze en blauw. Roze staat hierbij voor de liefde voor vrouwen, blauw voor de liefde voor mannen en de kleine overlappende driehoek voor de liefde voor beide seksen.


TRANSGENDER PRIDE VLAG & SYMBOLEN:

Ontworpen door Monica Heims in 1999 en voor het eerst zichtbaar tijdens de Gay Pride in Phoenix, Arizona. De vlag toont vijf horizontale strepen, twee licht blauwe, twee roze, en een witte in het midden. De betekenis is als volgt: de bovenste blauwe streep staat voor de kleur die bij jongens hoort, de roze streep voor de kleur die bij meisjes hoort, de witte streep is voor intersekse personen en/of mensen die nog bezig zijn met hun transitie en/of voor mensen die zich beschouwen met een neutrale gender.


GENDERFLUID PRIDE VLAG & SYMBOLEN

Gender fluid betekent letterlijk 'vloeibaar geslacht', een officiële Nederlandse vertaling is er niet. Het geslacht gender fluid valt onder de overkoepelende term multigender. De term multigender is een benaming voor iedereen die zich met meer dan een geslacht identificeert. Er zijn verschillende soorten genderfluide mensen. Sommigen voelen zich afwisselend de ene keer man de andere keer vrouw. Sommigen voelen zich half man half vrouw. Sommigen gaan door het leven met een naam die onzijdig is bijvoorbeeld Sam. Sommige mensen die genderfluid zijn willen als ze zich vrouw voelen met een vrouwen naam worden aangesproken. Sommige mensen die genderfluid zijn willen als ze zich man voelen met een mannen naam worden aangesproken. Sommigen behouden hun eigen naam. Genderfluid vlag: roze staat voor vrouwelijkheid, wit staat voor gebrek aan gender, purper staat voor de combinatie van mannelijkheid en vrouwelijkheid, zwart vertegenwoordigd alle genders inclusief derde gender en blauw staat voor mannelijkheid.


PANSEKSUEEL PRIDE VLAG & SYMBOOL

Panseksuelen voelen zich aangetrokken tot personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten en alle seksuele geaardheden. Het concept panseksualiteit verwerpt bewust de seksebinariteit. Daarin verschilt panseksualiteit van biseksualiteit; terwijl biseksualiteit de aantrekking is tot zowel mannen als vrouwen, negeren panseksuelen die tweedeling en kunnen zij zich ook aangetrokken voelen tot mensen die buiten de binaire opdeling (man/vrouw) vallen. De panseksuelen vlag: De kleur roze verwijst naar vrouwen, blauw naar mannen en geel naar genderqueer, zoals agender, bigender en genderfluid. Ook is er een panseksualiteitssymbool (P) dat in de kleuren van de vlag kan worden afgebeeld.


NIET BINAIR (nonbinary) PRIDE VLAG & SYMBOOL

Een non-binair of niet binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen. Genderidentiteit en genderexpressie zijn echter niet per definitie met mekaar verbonden. Je kan iemands genderidentiteit met andere woorden niet altijd aflezen van hun genderexpressie. Non-binair is ook een paraplubegrip. Er zijn verschillende termen voor genderidentiteiten die zich buiten het binair gendermodel stellen, genderqueer, gender non-conform, agender, bigender,… Deze genderidentiteiten hebben met mekaar gemeen dat ze zich buiten de binaire gendernorm bevinden, maar ze verschillen soms subtiel onderling van mekaar. Onze Nederlandse taal kent enkel de mannelijke of vrouwelijke aanspreekvorm. De laatste tijd trachten activisten in het Nederlandse taalgebied de termen voor non-binaire personen ingang te doen vinden. De huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar, zijn/haar krijgen respectievelijk gezelschap van: die, hen en hun. De Non-binaire vlag: geel staat voor diegenen wiens geslacht buiten en zonder verwijzing naar de ene of andere gender, wit staat voor wie zich zowel man als vrouw voelt, paars staat voor wie meent dat ze zowel man als vrouw zijn, het paars staat ook voor de vloeibaarheid en het unieke karakter van niet-binaire mensen. De zwarte streep staat voor wie het gevoel heeft dat ze geen gender hebben, dus dat ze zowel geen man als geen vrouw zijn.


LESBISCHE VLAG & SYMBOLEN

VLAG 1: Lipstick-lesbisch is jargon voor een lesbienne die een groter aantal vrouwelijke geslachtskenmerken vertoont, zoals het dragen van make-up (dus lippenstift), jurken of rokken, en andere kenmerken heeft die verband houden met vrouwelijke vrouwen
VLAG 2: Wordt ook vaak gebruikt als de lesbische vlag, maar was oorspronkelijk gemaakt als de lipstick / femme-vlag en later bewerkt om de lipstickmarkering te verwijderen.
VLAG 3: Deze vlag is de nieuwe meest gebruikte vlag. De oranje omvat butch-lesbiennes en de roze voor femmes, terwijl de witte streep trans- en niet-binaire lesbiennes omvat.
Het lesbische symbool bestaat uit twee vrouwelijke symbolen in elkaar verweven.


HOMO SYMBOOL

Het homo symbool bestaat uit twee mannelijke tekens in elkaar verweven. Er bestaat geen echte aparte homo vlag, maar meestal wordt de regenboogvlag beschouwd als de homo vlag, alhoewel die ook staat voor lesbiennes biseksuelen en transgenders die elk nog een aparte vlag hebben. De mannen hebben wel nog een aparte vlag voor de homo leder fans en de homo beren.


DE LEDER PRIDE VLAG:

In 1989 maakte artiest Tony DeBlase een nieuwe vlag om mee te dragen tijdens een mister leder verkiezing. Ondertussen staat deze vlag bekend voor liefhebbers van leder, sado masochisme, bondage, dominantie, uniformen, rubber en alle andere seksuele fetishes. De vlag is in tegenstelling tot alle andere hier voorgestelde symbolen niet exclusief voor homos en lesbiennes maar wordt dus ook gebruikt door heteros.


DE BEAR - PRIDE VLAG:

Deze vlag is het symbool van homomannen (bears) met een overvloedige haargroei op hun borstkast, rug, handen, armen en voeten. Beren zijn sterk vandaar Bear Pride, deze mannen zijn ook vaak wat ouder en volslank, maar ook niet altijd. De vlag wordt vooral gebruikt door de Bear homo groepen in de VS.


INTERSEKSE PRIDE VLAG

De vlag van Intersex is in juli 2013 gemaakt door Morgan Carpenter van Intersex Human Rights Australia (toen bekend als Organization Intersex International Australia) om een vlag te maken 'die niet afgeleid is, maar toch stevig gefundeerd is in betekenis'. De cirkel wordt beschreven als "ongebroken en ongedefinieerd, symboliseert heelheid en volledigheid, en onze mogelijkheden. We vechten nog steeds voor lichamelijke autonomie en genitale integriteit, en dit symboliseert het recht om te zijn wie en hoe we willen zijn. Wat is intersekse: Bij intersekse vertoont een lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen het fenotypische geslacht (uitwendig man of vrouw), het gonadale geslacht (het geslacht op basis van de aanwezige gonaden (geslachtsklieren) en het genetische geslacht (aanwezigheid van X- en/of Y-chromosomen) en deze kunnen in vele combinaties met elkaar voorkomen. Aan welk criterium men het grootste gewicht toe wenst te kennen, is in wezen arbitrair en wordt vaak beïnvloed door het eigen vakgebied. Meer info over intersekse => Klik hier


HET LAMBDA SYMBOOL:

Een half jaar na de Stonewall-rellen in 1969 voor het eerst gebruikt als homosymbool en in 1970 gebruikte de Gay Activists Alliance de lambda, die een Griekse letter is. De Stonewall-rellen zijn het begin van de georganiseerde homobeweging. Deze rellen ontstonden toen homos in New York het beu werden wekelijks lastig te worden gevallen door de politie die regelmatig razia's hield en homos provoceerde en peste, de homos pikten het niet langer en kwamen in opstand, er braken gevechten uit en de volgende dagen kwamen tal van mensen uit de buurt van Christopher street op straat met slogans als Gay Power en Gay Rights now. Vanaf toen ontstonden de talrijke homo en lesbische groepen die amper een maand later tienduizenden holebis op de been brachten om te demonstreren. Het lambda-symbool groeide uit tot een bekend homo-icoon omdat de organisatie tal van homo activiteiten plande. Een brand in het gebouw van de GAA, aangestoken door homohaters, betekende het einde van de organisatie, maar hun lambda-symbool leefde voort. Vermoedelijk is het Lambda symbool gekozen omdat lambda staat voor de L van Liberation(bevrijding).


HET AIDS LINTJE EN DE AIDS VLAG:

In 1991 ontwierp een groepje Amerikaanse artiesten het rode lintje om de aandacht te vestigen op de aids-problematiek. Het rode lintje werd hét internationale symbool van aids-bewustzijn. Ook UNAIDS nam het op in het logo. Door het rode lintje te dragen betuigt u uw steun en solidariteit met mensen met hiv/aids en toont u zich betrokken bij de aids-problematiek. In de begin periode werd het lintje enkel door homo's gedragen. De Aids vlag ontstond vermoedelijk ergens in de jaren negentig. De vlag gelijkt erg op de regenboogvlag met hier als verschil de toevoeging van een zwarte band wat symbool staat voor de talrijke Aidsslachtoffers binnen de homo en lesbische gemeenschap.


UNIEKE LINTJES


HET WITTE LINTJE:

Symbool voor de vele jongeren die zelfmoord plegen omdat ze homo lesbisch bi of transgender zijn en niet aanvaard worden door hun omgeving of de maatschappij. Het witte lintje is ontworpen door Xavier Neptus een jonge homo die een zelfmoord poging overleefde, hij deed de poging omdat van school was gestuurd wegens homoseksueel zijn, het was toen 1997. Xavier begon nadien te onderzoeken hoeveel jongeren zelfmoord pleegden wanneer ze problemen hadden met hun geaardheid. Neptus zei dat elke vijf uur iemand zich van het leven probeerd te beroven vanwege het niet aanvaard worden of het niet om kunnen met de eigen seksuele gevoelens. Met voordrachten over zelfdoding bij holebis hoopt Xavier te voorkomen dat jonge mensen zelfmoord overwegen omwille van hun geaardheid die niet of mogelijk niet aanvaard wordt.


HET PAARSE LINTJE

Het purple ribbon heeft een hele waslijst aan zaken waarvoor aandacht wordt gevraagd, zoals Fibromyalgie, homosexualiteit en jongeren, leverkanker, homofobie en zelfmoord onder homosexuele jongeren.


HET ROZE LINTJE:

Staat symbool voor lesbiennes met borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen die geen kinderen krijgen slachtoffer worden van borstkanker, en daarom is en was de lesbische gemeenschap erg geintresseerd in borst kanker onderzoek en preventie. Het roze lintje is geinspireerd op het rode lintje van de Aids campagnes.

Terug naar Gids (alles over holebi & transgender in Belgie) Klik hier

Dit bericht is gepost op 07 February, 2016 en 25760 keer gelezen.Reageer op dit bericht: