André van Duin mocht Pride munt voorstellen + 2 video's.Hoewel het coronavirus (covid19) grotendeels roet in het eten gooit van het 25-jarige bestaan van Pride Amsterdam, werd donderdag in Amsterdam nabij het homomonument de Pride munt voorgesteld.

André van Duin (74) heeft ceremonieel de eerste munt geslagen ter ere van het 25-jarig bestaan van Pride Amsterdam, bij het Homomonument in de hoofdstad. De Pride Amsterdam-munten worden gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Munt, in samenwerking met Pride Amsterdam en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

“Tijdens Pride Amsterdam vieren we dat we in Nederland vrij zijn om te zijn wie we zijn,” zei Van Duin, “en staan we stil bij degenen die deze vrijheid nog niet hebben.” “De munt is een mooie bezegeling hiervan,” aldus de komiek en presentator.

Er komen drie versies van de Pride munt, waaronder een gouden en zilveren versie. Centraal staat de regenboogvlag, het symbool voor de holebi & transgender+ gemeenschappen wereldwijd. Op de voorzijde van de munt houdt een vuist de vlag ‘strijdbaar’ vast, ‘om het emancipatoire karakter van het festival te weergeven,’ zegt de Koninklijke Nederlandse Munt. Aan weerszijden van de vuist zijn de teksten ‘Pride Amsterdam’ en ‘25 Years’ zichtbaar. De achterzijde laat het logo van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland zien. De gouden penning heeft een oplage van tien stuks, van de zilveren versie komen er vijfhonderd. Verder zijn er 5000 penningen in coincards beschikbaar. Bekijk hieronder twee korte video's rond de voorstellling van de munt, gevolgd door extra info over de Pride-Amsterdam:

Pride Amsterdam is in 1996 voor het eerst georganiseerd. In eerste instantie om Amsterdam te promoten als homo-uitgaansstad, maar ook om de diversiteit van de stad te vieren. Het is sindsdien uitgegroeid tot een negendaags festival, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de emancipatie en acceptatie van holebi en transgender+ personen. Er vinden allerlei evenementen plaats, waarvan vooral de Botenparade een bekend onderdeel is. Pride Amsterdam is in 2019 benoemd tot immaterieel erfgoed in Nederland en is daarom opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed.
Een grote feestelijke viering van het 25-jarig jubileum (2021), evenals de Botenparade, worden een jaar opgeschoven. Die keuze is gemaakt omdat het merendeel van de feesten door het coronavirus niet zoals gewenst door kunnen gaan. Wel vinden dit jaar kleine activiteiten plaats en wordt op zaterdag 7 augustus de Pride Walk gehouden.
Tot slot kon je eerder bij holebi info al lezen dat je iets meer dan een week lang elke dag op NPO 3 (voormalige zender Nederland 3) een Pride Tv uitzending kan bekijken, gaande van docu's tot films met holebi & trans thema.
Lees ook
LGBT+ Pride op de Nederlandse Televisie (31/7 - 9/8 - 2021)

Bron: parool.nl & holebi info - Juli 2021.

Dit bericht is gepost op 30 July, 2021 en 428 keer gelezen.