KINDERBOEKEN met Holebi & Trans themaKINDERBOEKEN MET HOLEBI & TRANSGENDER THEMA:
(twee papa's, twee mama's, genderidentiteit, transgender...)
(prentenboeken, voorleesboekjes, zelf lezen 2 tot 12 jaar)

Arwen en haar papa's - Prentenboek vanaf 4 jaar - Twee papa's
Auteur: Jarko De Witte van Leeuwen
Uitgeverij: De Witte van Leeuwen - 2009
Arwen is een gekleurd meisje dat is geadopteerd door haar twee papa's. Ze vertelt hoe ze bij hen is terechtgekomen en hoe ze nu samen een gelukkig gezin vormen.


Bedtijd - Voor peuters vanaf 2 a 3 jaar - Twee papa's
Auteur: Lawrence Schimel en Elina Braslina - Vertaald door Johanna Pas
Uitgeverij kartonnen dozen - 2018
Een kartonboekje over een meisje met twee papa’s. Een klein meisje maakt zich klaar om naar bed te gaan. Maar de hond wil nog spelen! Als haar vaders een verhaaltje voorlezen, grijpt de hond haar knuffel en loopt weg. Iedereen gaat achter hem aan. Na een wilde jacht is iedereen uitgeput, behalve het meisje. Zij is klaarwakker geworden van het avontuur...


De boer en de dierenarts - homo thema
Auteur: Pim Lammers
Uitgeverij: De Eenhoorn - 2018
Alles gaat mis op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, wil de koe scheren en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. De boer is er niet met zijn hoofd bij. Hij is verliefd op de dierenarts. Maar dat durft hij niet goed te zeggen, hij is te verlegen. Gelukkig bedenken de dieren een plan.


De papa’s van Teddy - Prentenboek - twee papa's
(Een prentenboek over draagmoederschap in het grote berenbos)
Auteur: Aart van der Haven
Uitgegeven door Sjors Veenendaal van Studio Kinderwens - 2021
Twee papaberen wonen in het grote berenbos. Ze hebben alles wat hun hartje begeert, maar ze missen nog iets. Een babybeertje. Dan komen ze een mamabeer tegen die wel iets heel liefs aanbiedt…


De ridderprinses - Prentenboekje vanaf 4 jaar - Thema genderidentiteit
Auteur: Sam Loman
Uitgeverij: Baeckens Books - 2007
Floor is anders dan gewone prinsessen. Floor is sterk; beresterk. En vlug; vliegensvlug. Daarom wordt ze later geen ' deftige dames prinses' maar een stoere ridderprinses.


De mama’s van Sterre - Vanaf 6 jaar - Twee mama's
Auteur: Van den Bossche T. & Van Beuningen G
Uitgeverij: 't Verschil - 2013
Juf vraagt of Sterre wil vertellen wat voor werk haar mama doet. Sterre krijgt een rode kleur. Ze vraagt welke mama de juf bedoelt. Alle kinderen lachen. Hoe kun je nu vragen welke mama? Alsof je er meer dan één hebt, maar Sterre heeft wél twee mama's.


De vriend van papa - Vanaf 6 jaar - Homo thema
Auteur: Francesca & Desideria
Uitgeverij: De Vier Windstreken - 2013
De ouders van Julia en Sander zijn gescheiden. Al snel na de verhuizing van papa krijgt mama een nieuwe vriend. En na een tijdje heeft papa… ook een vriend! Dat is wel even wennen. Als Sanders klasgenootjes ‘homo’ als scheldwoord gebruiken, legt de juf uit wat homo betekent (‘mens’) en wat het is: een mens die houdt van iemand van hetzelfde geslacht. En als ze horen dat de vriend van Sanders papa bij de politie werkt, vinden ze hem zelfs heel stoer.


Donnie - Prentenboekje - Thema: genderidentiteit
Auteur: Lisa Maschhaupt
Uitgeverij: Donnie Stories - 2020
Donnie draagt graag jurken. Zijn vriendjes begrijpen dat niet. In zijn moeders kast ontdekt hij een wondere wereld vol feest en avontuur. Donnie is het eerste boekje uit een serie kinderboeken. Door middel van stoere opwindende verhalen leert Donnie over diversiteit, inclusiviteit en andere relevante en eigentijdse onderwerpen.


Een cavia en twee moeders - Vanaf 5 a 6 jaar - Twee mama's
Auteur: Pieter Feller
Uitgeverij: Ef & Ef Media - 2013
Sep en zijn moeders, Lotte en Maartje, verhuizen van Amsterdam naar een stadje in de provincie. Hij gaat naar een andere school en maakt al snel nieuwe vrienden. De mensen in de buurt zijn heel aardig, behalve buurvrouw Annemarie. Hoe ver zal zij gaan, om Sep en zijn moeder dwars te zitten? Als Sep op zijn kamertje zit, vertelt hij alles aan Kobus, zijn cavia. Dat diertje kan eindeloos luisteren.


El is zo blij met Els - Voorleesboekje - lesbisch thema
Auteur(s) Gode-Li Uleners en W. Genard
Uitgeverij: Baeckens Books - 1995
Voorleesboek voor de allerkleinsten c.q. leesboek voor diegenen die net hebben leren lezen.
Hoofdfiguur is El, een vrouwtjesmarmot. Op een dag komt haar baasje Jan thuis met een mannetjesmarmot (Tiep), dat lijkt hem wel zo gezellig voor El. Zij denkt hier echter anders over en laat dat ook duidelijk blijken. Jan snapt er niets van, vindt het zielig voor Tiep en koopt er een vrouwtje bij, Els. Wat Jan verwacht blijft uit en wat hij niet verwacht gebeurt, El en Els vinden elkaar. Op een speelse manier wordt hiermee uitgelegd wat homoseksualiteit is. Uiteraard gebeuren er nog een paar dingen, waardoor het boek vrolijk blijft en een happy ending heeft.


Filola wil een krokodil - Prentenboekje - Twee mama's
Auteur: Ingeborg Hornsveld
Uitgeverij: LaVita Publishing - 2013
'Filola wil een krokodil' laat op vanzelfsprekende wijze een andere gezinsvorm zien: Filola is een gewoon meisje met twee mama's, zo simpel is het. 'Filola wil een krokodil' is dan ook een prentenboek voor alle kinderen die een krokodil willen. En voor alle kinderen die geen krokodil willen. En voor alle kinderen met één, twee, drie, vier of meer of minder mama's en papa's.

Gelukkige Vaderdag Silvie - Vanaf 8 jaar - Transgender thema
Auteur Brigitte Minne
Uitgeverij: de eenhoorn - 2017
Een grappig en no-nonsense boekje met transgender thema. Het verhaal gaat over het meisje Zita en haar vader. Op de flaptekst van het boek lezen we: Er is iets met Zita de laatste tijd, vindt Ferre. Al beweert Zita nog zo dat alles in orde is. Normaal gaat Ferre na de tekenles naar Zita's huis. Haar papa bakt dan lekkere pannenkoeken. Of hartjeswafels. Maar papa heeft een lastig griepje, beweert Zita. Dat blijft lang aanslepen. Het lijkt wel of ze niet wil dat Ferre haar papa ziet.


Het geheim van meester Daan - Vanaf 7 a 8 jaar - Transgender thema
Auteur: Nadja Van Sever
Uitgeverij: Clavis - 2020
Meester Daan voelt zich niet goed in zijn lichaam. Hij droomt ervan om een zeemeermin te zijn, een sierlijke zeemeermin met lange haren en een groene staart, net als de zeemeermin Ariël uit de Walt Disney film. Ariël staat symbool voor het ideale zelfbeeld van Daan. Maar Daan is geen zeemeermin. Daan heeft een mannenlichaam en mannen horen natuurlijk niet te dromen van een vrouwelijke zeemeermin. Daan voelt zich anders dan anderen. Hij is bang dat de buitenwereld hem raar en vreemd zal vinden en dat ze hem uit zullen lachen. Hij weet zeker dat hij geen man is en hierdoor is hij ongelukkig. En de kinderen uit zijn klas hebben dit door. Zij zijn vastberaden om hem te helpen.Het meisje met twee vaders - Vanaf 5 jaar - Twee papa's
Auteur: Mel Elliott
Uitgeverij - Randazzo - 2019
Bij Nova komt er een nieuw meisje in de klas… spannend! Al snel sluiten de meisjes vriendschap. Nova ziet dat de vader die vandaag Mathilde naar school brengt een andere vader is dan die van gisteren… Mathilde vertelt dat zij geen vader en een moeder heeft, maar twee vaders. Nova denkt aan haar eigen grappige, lieve vader die gek is op zoetigheid… en daar dan twee van? En of ze bij Mathilde wil komen eten! Een beetje teleurgesteld is ze wel… op bed springen vinden de vaders geen goed idee, ze eten geen snoep of taart maar ‘gewoon’ spaghetti… eigenlijk best saai, bijna net als… thuis!


Het lammetje dat een varken is - Vanaf 6 jaar - Transgender thema.
Auteur: Pim Lammers & Milja Praagman
Uitgeverij: De Eenhoorn - 2017
In de wei grazen de schapen in hun mooie, witte trui. In de poel liggen de varkens. Ze rollen door de modder. Dan zit er opeens een lammetje in de modder. Dat vinden de schapen en de varkens maar raar. ‘Ik ben een varkentje,’ zegt het lam. Dat is toch gek? Of niet?


Hoera! We worden papa!!!
Auteur: Elsbeth de Jager
Uitgeverij Eigenzinnig - 2018
De beren Jonas en Bram gaan trouwen, want ze houden van elkaar. Ze zouden graag een kind willen om voor te zorgen en van te houden. Maar hoe krijgen ze dat voor elkaar? Buurvrouw-beer denkt mee en gaat naar Suus, die werkt in het ziekenhuis. En daar is een berenkind zonder ouders…


Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt - Vanaf 5 a 6 jaar - Homo thema.
Auteur: Pimm van Hest
Uitgeverij: Clavis - 2020
Leerzaam en informatief boek over homoseksualiteit, diversiteit en inclusiviteit, dat kinderen leert om ruimdenkend en liefdevol naar de wereld te kijken. Als meester Tom vraagt wat iedereen later wil worden, zegt Robbert: ‘Ik wil later homo worden!’ Maar kun je daar wel voor kiezen? Ahlam denkt van niet, want je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt. Ook kinderen hebben vaak kriebels in hun buik. Als ze hun eigen lichaam leren kennen, als ze voor het eerst verliefd worden, of als ze intimiteit en seksualiteit ontdekken. Dat is heel natuurlijk daarover gaat het boekje.

Joep! - Vanaf 4 jaar - Homo thema
Auteur: Mark Haayema en Wouter Tulp
Uitgeverij: Gottmer - 2017
Joep is een schaap. Maar niet zomaar een schaap: een stotterend schaap, en hij is ook nog eens verliefd op lammetje Dirk. Zijn stotteren maakt het best moeilijk voor hem om verhalen te vertellen en vrienden te maken.Julian is een zeemeermin - Vanaf 6 jaar - Transgender thema
Auteur: Jessica Love
Uitgeverij: Uitgeverij Randazzo - 2019
Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen. Vanaf dat moment is niets meer wat het was… Hij heeft maar één grote wens: zeemeermin worden. Maar wat vindt zijn oma daarvan?


Karlijn, het konijn in een caviavacht - Het verhaal van een transgender konijntje - Prentenboekje
Auteur: Patricia van Laerhoven
Uitgeverij Boekscout - 2019
Op de kinderboerderij, net buiten de stad, heeft Karel, de cavia, het helemaal gehad. De andere cavia’s lijken Karel niet te zien. Ze vinden hem wat vreemd misschien. Karel wil liever zijn zoals Pipijn, het mooiste en aardigste boerderijkonijn. Karlijn, zo wil Karel eigenlijk heten. Zou iemand een oplossing weten?


Klaarwakker - Prentenboek - twee mama's
Auteur: Lawrence Schimel
Drukkerij: Epo, Uitgeverij - 2018
Een jongetje wordt op een ochtend heel vroeg wakker. Zijn moeders en zijn zusje slapen nog. De kat is wel al wakker. Samen gaan ze naar de keuken om zelf ontbijt te maken. Als ook de anderen wakker zijn is de keuken een bende, maar het jongetje is trots dat hij al zelf zijn boterhammen kan smeren.


Koning en Koning - Vanaf 6 jaar - Homo thema
Auteur: Linda de Haan
Uitgeverij: Gottmer Uitgevers Groep - 2010
De oude koningin is naarstig op zoek naar een huwbare prinses. Ze wil met pensioen, maar dan moet eerst haar zoon en kroonprins getrouwd zijn. Uit alle delen van de wereld stromen de prinsessen toe, maar geen van hen valt in de smaak. Totdat prinses Madelief ten tonele verschijnt, in gezelschap van haar broer. Op hem raakt de prins smoorverliefd. Ze trouwen en zo eindigt ook dit sprookje gelukkig.


Lance & Lot zoeken zich rot - Vanaf 6 jaar - Homo thema.
Auteur: Linda de Haan
Uitgeverij: Ploegsma - 2016
Ridder Lance en ridder Lot zijn heel gelukkig samen. Toch ontbreekt er iets in hun veel te grote kasteel. Maar wat of wie…? Ze zoeken in de moestuin, ze zoeken op alle markten van het land, ze plakken posters en ze vliegen naar het land van de kangoeroes. Wanneer de ridders de moed bijna opgeven, bonkt er plotseling iemand op de deuren van de poort!


Mam en mamma gaan trouwen - Vanaf 6 jaar - Lesbisch huwelijk
Auteur: Ken Setterington & Alice Priestley
Uitgeverij: De Vries-Brouwers - 2006
Tessa kijkt erg uit naar de dag dat haar twee moeders gaan trouwen. Toch maakt ze zich ook een beetje bezorgd. Wordt het wel een gewone trouwdag? Mag Tessa bruidsmeisje zijn en bloemen strooien? Wordt het een groot feest?


Mama's zijn stoer - Vanaf 6 jaar - twee mama's
Auteur: Elsbeth de Jager
Uitgeverij Eigenzinnig - 2020
Mike heeft twee moeders. En dat is helemaal niet stom, maar juist stoer! Roy plaagt Mike. 'Twee mama's, dat is stom,' zegt hij dan. 'Ik vind het echt raar. Ik heb lekker een vader. Een grote, sterke vader. Later word ik net zo stoer als hij.' Mike wordt daar verdrietig van. Soms huilt hij stiekem. Maar dat mag Roy nooit weten! Die snapt er niks van. Helemaal niks. Mikes mama's zijn de liefste van de wereld!


Mijn schaduw is roze - Vanaf 4 jaar - prentenboek thema genderidentiteit.
Auteur: Scott Stuart
Uitgeverij: Pelckmans - 2021
Mijn schaduw is roze is een prachtig prentenboek over genderidentiteit, zelfacceptatie, gelijkheid en diversiteit. De inspiratie voor zijn verhaal vond Scott bij zijn eigen zoon: net als het hoofdpersonage is hij gek van prinsessen, feeën en dingen die doorgaans zogezegd ‘niet voor jongens’ zijn. In het echte leven trokken vader en zoon als Elsa naar de première van Frozen 2 en in het boek ontdekt het jongetje ook (dankzij de steun van zijn vader) dat ieder van ons een schaduw heeft waarvan hij soms het gevoel heeft dat hij die moet verstoppen.


Opa's camper - Prenten voorleesboek vanaf 4 jaar - thema homo grootouder
Auteur: Harry Woodgate
Uitgeverij: Van Goor - 2021
"Er zijn inmiddels best wat kinderboeken met twee vaders of twee moeders, maar homoseksuele grootouders komen nog zelden voor. Dit ontroerende prentenboek gaat over een meisje dat bij haar opa logeert. Hij vertelt haar over de reizen die hij vroeger met zijn grote liefde opi maakte in hun roze camper. Sinds die is overleden, blijft hij liever thuis. Maar als hij het kampeerbusje aan zijn kleindochter laat zien, stelt zij voor om het op te knappen en samen op reis te gaan. Dat opa met een man samen was, is geen onderwerp, maar een vanzelfsprekend gegeven in dit verhaal over rouwen, herinneringen koesteren en de draad weer oppakken. Met prachtige tekeningen."

Plafondmeisje
Auteur: Fran Bambust - Vanaf 10 a 11 jaar - thema genderidentiteit.
Uitgeverij: Clavis - 2012
Plafondmeisje is een humoristisch debuut dat buiten de lijntjes kleurt en op een speelse manier vertelt hoe het voelt om anders te zijn. De taal van Fran Bambust klatert en sprankelt en het vertelplezier spat van elke pagina. Samen met de originele illustraties van An Van Dooren zorgt dit voor een vernieuwend, verrassend en verrukkelijk verhaal.
Imke is een heel gewoon, doodnormaal, bovenstebraaf kind. Op het randje van saai, vinden de meesten, en dan nog wel aan de foute kant van dat randje. Maar dat blijkt toch niet helemaal te kloppen. Want wanneer ze op een dag uit haar bed valt, komt ze niet op de grond maar op het plafond terecht. Dat is niet naar de zin van de natuurwetpolitie en dus zetten die een verhaal in werking met achtervolgingen, actie, onverwachte vriendschappen en veel letters die moedig op hun plaats proberen te blijven staan in een boek dat af en toe over de kop gaat.


Pippa zoekt een pappa - Twee mama's
Auteur: Linda Amendt
Uitgeverij: 2Mama’S - 2012
Pippa heeft 2 mamma's die met elkaar getrouwd zijn. Pippa's verhaal begint met een vriendje dat aan Pippa vraagt of ze zijn vader misschien eens wil lenen? In haar droom gaat ze vervolgens op zoek naar iemand die haar vader wil zijn - want die hoor je blijkbaar te hebben-. Maar de schooldirecteur en Sinterklaas hebben al genoeg kindjes om voor te zorgen en de politieagent snapt haar vraag niet; hij denkt ze haar vader is kwijtgeraakt. Nadat Pippa nog meer potentiële pappa's heeft bezocht, ontwaakt ze uit deze gekke droom. Haar 2 mamma's komen haar lieve zoentjes geven en dan bedenkt Pippa dat ze helemaal geen pappa nodig heeft.


Prinses Kevin - Vanaf 6 jaar - thema genderidentiteit
Auteur: Michael Escoffier, Ronald Carrigue
Uitgeverij: van Goor - 2019
Kevin is een prinses. De anderen kunnen lachen wat ze willen, het kan hem niets schelen. Kevin is een prinses, en dat is dat. Kevin leent een jurk, juwelen en schoenen met hakken van zijn zus, wat make-up van zijn moeder, en nu is Kevin een prinses. Hij ziet niet in waarom anderen moeten lachen als hij zich als prinses verkleedt. Want als je je verkleedt, is het toch juist de bedoeling dat je er anders uitziet? En waarom zouden alleen meisjes zich als prinses kunnen verkleden?


Prinses Nina - Prentenboek vanaf 4 jaar - Lesbisch thema
Auteur: Iris Compiet, Marlise Achterbergh
Uitgeverij: Clavis - 2013
Prinses Nina weet wat ze wil. En dat is zeker niet trouwen met een prins. Maar als prinses Melowo uit Ghana op bezoek komt, wil ze dolgraag met haar trouwen.


Prinses Pompelien gaat trouwen - Prentvertelling met tekeningen. vanaf 5 jaar
Auteur: Brigitte Minne
Uitgeverij: De Eenhoorn - 2017
Het is tijd dat Prinses Pompelien gaat trouwen. Maar ze voelt niets voor een prins op het witte paard. Als er een prinses op een zwart paard langskomt, is het liefde op het eerste gezicht.


Ridder Roa en de gevaarlijke draak - Vanaf 6 jaar - thema genderrol doorbrekend
Auteur: Pim Lammers
Uitgeverij: Zwijsen Uitgeverij - 2021
Hilarische en spannende verhalen over de stoere ridder Roa. Of is het prinses Roa? In dit moderne sprookje is niets wat het lijkt. In dit eerste deel gaat prinses Roa een andere prinses redden, want alle ridders zijn op. Zal er uiteindelijk wel iemand lang en gelukkig leven? In deze serie moderne sprookjes wordt op een originele manier met liefde en genderstereotypen omgegaan. Typische rolpatronen van sprookjes worden op de hak genomen, uitvergroot of omgedraaid.


Siebe wil een papa kopen - Vanaf 7 jaar - Twee mama's.
Auteur: Moniek Vermeulen
Uitgeverij: De Eenhoorn - 2011
Siebe is boos op zijn papa omdat hij naar bed moet en vraagt zich op dat moment af of hij niet beter af is zonder papa. Hij besluit het aan zijn vriendinnetje Mette te vragen. Zij heeft immers geen papa. Mette mist de papa die Siebe beschrijft niet echt maar na lang aandringen besluit ze dat ze een dichtbij-papa wel fijn zou vinden. Daarom gaat Siebe voor haar op zoek. Dat blijkt echter niet echt nodig te zijn want Mettes mama heeft iemand gevonden die ze heel graag ziet, haar vriendin Jana. Dat ze nu twee mama’s heeft in de plaats van een mama en een papa, vindt Mette geen probleem.


Tante Truus trouwt - Vanaf 6 jaar - thema Lesbisch huwelijk.
Auteur: Maria Riksten-Brouwer -Trenke Riksten-Unsworth
Uitgeverij: De Droomvallei - 2017
Piens tante Truus gaat trouwen met haar lieve vriendin Marjon. Hè? Maar dat zijn toch twee vrouwen? Ze wist niet dat zoiets kon! Zo begint het verhalende gedicht dat vertelt over Piens tante Truus, die gaat trouwen met haar vriendin Marjon. Pien leert dat een vrouw niet alleen met een man kan trouwen, maar ook met een vrouw, of een man met een man. Twee vrouwen kunnen ook moeders van een kindje zijn. Pien draagt een mooie jurk en make-up en mag bij de voltrekking de ringen aangeven. Dat valt nog niet mee, want wie geef je welke ring?

Toch Moederdag voor Tommy - Prentenboek - vanaf 5 jaar - Twee papa's
Auteur: Margreet Hammenga
Uitgeverij: Graviant Educatieve Uitgaven - 2017
Tommy zit in een leuke nieuwe klas en heeft zin om naar school te gaan. In de klas hoort hij van de juf dat ze wat gaan maken voor Moederdag. Voor wie moet Tommy nou iets maken? Hij heeft geen mama, maar twee papa’s.


Twee mama's - Prentenboek vanaf 5 jaar
Auteur: Francesca Pardi
Uitgeverij: de Vier Windstreken - 2013
De twee vrouwen Roos en Femke krijgen vier kinderen met hulp van het ziekenhuis. Het is een gezin zonder papa, kan dat wel?


Vissenkind - Twee papa's
Auteur: Tim Gladdines
Uitgeverij: De Eenhoorn - 2019
Hedendaags en tijdloos sprookje over ouderschap - Met grafische illustraties in blauw en geel - Over de liefde van twee koningen voor hun bijzonder kind en elkaar - Er waren eens een koning en een koning. Ze wilden graag een kind, maar dat ging natuurlijk niet. Toen de koning jarig was, had de koning een bijzonder cadeau: een klein visje. Het visje werd hun Vissenkind. Vissenkind groeide en op een dag wou hij de wereld ontdekken en de liefde zoeken

Terug naar Gids Klik hier
.

Dit bericht is gepost op 07 July, 2021 en 856 keer gelezen.