PRIDE VLAGGEN

Vernieuwde info van 1996

Ken jij alle Pride vlaggen?
Iedereen kent de regenboogvlag, maar kennen jullie ook de anderen, zoals de genderfluide vlag, de transgender vlag, de lesbische vlag, de panseksuelen vlag, de aseksuelen vlag, de homo vlaggen, en anderen...

Maar... om te beginnen eerst geschiedenis aan de hand van twee symbolen die homo's en lesbiennes zowel verplicht moesten dragen als zijnde die ze later zelf gingen dragen als teken van Pride (trots), nog voor de regenboogvlag bestond:


Roze Driehoek

De oorsprong van de roze driehoek ligt in het nazi-regime tijdens de Tweede Wereld oorlog.
De Nazi's kwamen op het idee om enkele mensen in groepen te verdelen. De politiek gevangenen kregen een rode driehoek, de criminelen een groene, homos een roze, homo-joden een roze/gele davidsster, en de hetero-joden een gele ster.
Vrouwen en lesbiennes kregen een zwarte driehoek.
Door het gebruik van de symbolen ontstond er kampen en gevangenisen een hiërarchie, waarbij homos het laagst stonden. In eerste instantie waren homo mannen geen aparte groep. Dat werden ze wel al snel omdat Duitsland vijf jaar voor het uitbreken van wereldoorlog twee al een wet had die homoseksualiteit verbood.
Na de oorlog beleven nog tal van homo mannen in de gevangenis door diezelfde Duitse wet, en in 1935 besloot Hitler ddat de wet nog uitgebreider moest zijn, waarna hij het verbod homoseksuele fantasieën toevoegde. Ruim 25.000 homo mannen werden slachtoffer van deze wet, ze werden naar de gevangenis gestuurd of naar de concentratie kampen, en de straf voor homoseksualiteit was vaak castratie. In 1942 voerde Hitler de doodstraf in voor homoseksualiteit.
Pride
In de jaren zeventig begon de homo beweging de roze driehoek te gebruiken als een homo bevrijdingssymbool, maar pas vanaf de jaren 80 werd de roze driehoek populair in de homo en lesbische beweging, vanaf dan wordt de driehoek omgekeerd met de punt naar boven die de homo en lesbische pride voorstelt (het trots zijn op de eigen geaardheid). Het was tevens een symbool om te zeggen 'Never Again', en het begin van de strijd om gelijke rechten. De roze driehoek wordt nog zelden gedragen door homo mannen.

Zwarte Driehoek

Onder paragraaf 175, die homoseksualiteit verbood waren dus geen vrouwen opgenomen. Lesbiennes kregen een zwarte driehoek die werd gegeven aan alle vrouwen met: 'anti sociaal gedrag', daaronder vielen: feministen, prostituees, vrouwen die het niet eens waren met het nazi-regime dat eiste dat alle vrouwen aan de haard stonden en dus ook lesbische en biseksuele vrouwen. En net zoals de roze driehoek gebruikte lesbiennes en feministen later de zwarte driehoek als symbool van pride en zusterschap. De zwarte driehoek wordt nog zelden tot nooit gedragen door lesbiennes en anderen.
Regenboogvlaggen

De regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride parade van dat jaar. In eerste instantie had de regenboogvlag acht kleuren. Maar, al snel moesten er twee kleuren verdwijnen. Eerst verdween roze omdat bleek dat dit niet op grote schaal kon worden gefabriceerd. Daarna bleek dat bij het verticaal ophangen van de vlag de middelste baan wegviel achter de vlaggenmast, waarna de kleur turkoois verdween.
Sindsdien bestaat de regenboogvlag uit zes kleuren, namelijk rood (leven), oranje (geneeskracht), geel (zonlicht), groen (natuur), blauw (sereenheid) en paars (karakter). De eerste keer dat deze regenboogvlag werd gebruikt, was tijdens de Gay Freedom Day Parade in San Francisco op 25 juni 1978. De allereerste twee regenboogvlaggen werden door 30 vrijwilligers met de hand geverfd en in elkaar genaaid.
Nadat op 27 november 1978 Harvey Milk, de allereerste openlijke homo politicus in San Francisco werd vermoord kwam de roep naar het produceren van de regenboogvlag op grote schaal, wat dan ook gebeurde.

Ondertussen bestaan er enkele variaties op de vlag:
- Men combineert nationale landsvlaggen ook vaak met de regenboogvlag.
- In 2017 werd aan de regenboogvlag een zwarte en bruine lijn bovenaan toegevoegd, symbool voor niet blanke holebi's.
- In 2018 voegde met aan de linkerkant een driehoek toe in de kleuren lichtblauw roze en wit afkomstig uit de transgender vlag, en dus symbool voor transgender+ personen.
- In 2021 werd er nabij die lichtblauw roze en witte driehoek nog een gele driehoek met cirkel in toegevoegd, afkomstig van de intersekse vlag, en dus symbool voor intersekse personen.

Agender vlag

Betekenis kleuren: De zwarte en witte strepen vertegenwoordigen de afwezigheid van geslacht, de grijze staat voor semi-genderloosheid en de centrale groene streep staat voor niet-binaire geslachten.
Ontstaan vlag: de vlag verscheen voor het eerst in 2000 door ene Miriam Wolfe.
Agender: staat voor het hebben van geen gender: agender (ook wel nongender, genderloos, gendervrij genoemd). Sommigen noemen zich postgender, genderqueer of zeggen dat ze behoren tot het derde geslacht of de X.


Aromantische vlag

Betekenis kleuren: Groen in de vlag omdat het het tegenovergestelde is van rood, de meest geassocieerde romantische kleur. De grijze en zwarte streep staan voor het spectrum van seksuele identiteiten en wit voor de gemeenschap van aromantische personen.
Het is niet bekend wanneer deze vlag ontworpen is of door wie.
Iemand die aromantisch of 'aro' is, voelt niet of zelden romantische aantrekking. Ze krijgen zelden vlinders in hun buik, ze worden niet (vaak) verliefd. Dat betekent niet dat ze geen emoties hebben. Ze kunnen net als anderen een liefde voelen voor familie of vrienden. Het is niet hetzelfde als aseksueel.


Aseksuelen vlag

Betekenis kleuren: De zwarte streep staat voor aseksualiteit, de grijze streep voor het grijze gebied tussen seksueel en aseksueel, de witte streep voor seksualiteit en de paarse streep voor de gemeenschap zelf.
De vlag werd ontworpen door een lid van AVEN (Asexual Visibility and Education Network)
Aseksualiteit is het gebrek aan seksuele aantrekkingskracht en/of seksueel verlangen. Aseksualiteit verschilt van vrijwillige en bewuste vormen van seksuele onthouding, zoals het celibaat, en van gedwongen afzien van seks als gevolg van een ziekte of handicap. Ook komt, net als bij andere seksuele oriëntaties, aseksualiteit niet per definitie overeen met gedrag. Zo hebben sommige aseksuelen, hoewel ze geen seksuele aantrekkingskracht of verlangen ervaren, toch seksuele relaties. Ook zegt het niet per se iets over het aangaan van romantische relaties. Personen die (ook) geen romantische aantrekkingskracht voelen, worden aangeduid met aromantisch.


Biseksuelen vlag

Betekenis kleuren: De roze kleur staat voor seksuele aantrekking tot hetzelfde geslacht. Het blauw staat voor seksuele aantrekking tot het andere geslacht en de resulterende overlappende kleur, paars, staat voor seksuele aantrekking tot de twee verschillende geslachten (man/vrouw).
De vlag werd ontworpen in 1998 door ontwerper Michael Page.
Biseksuelen kunnen zowel op iemand van het andere als op iemand van hetzelfde geslacht vallen. Hoewel het vooroordeel stelt dat biseksuelen niet trouw zijn, blijkt uit verschillende onderzoeken dat een ruime meerderheid van de biseksuelen monogaam is.

Bigender vlag

Betekenis kleuren: Roze staat voor vrouwelijkheid. Blauw voor mannelijkheid. Paars voor androgynie of een mix van geslachten. Het wit in het midden is een weerspiegeling van het wit in het midden van de transgendervlag, die staat voor niet-binaire identiteiten en het niet-binaire karakter van deze identiteit vertegenwoordigt.
De vlag verscheen voor het eerst in 2015 en werd ontworpen door een anoniem persoon op sociale media.
Bigender is een genderidentiteit waarbij iemand twee verschillende genderidentiteiten heeft. Bigender is een non-binaire genderidentiteit. Bigender mensen ervaren precies twee genderidentiteiten. Deze twee genderidentiteiten kunnen ‘man’ en ‘vrouw’ zijn, maar kunnen ook andere genderidentiteiten omvatten. Zo kan een bigender persoon bijvoorbeeld vrouwelijk en neutrois zijn. Bigender mensen hoeven beide genders niet in gelijke mate te ervaren. Eén of beide van hun genders kunnen ook fluïde of fluctuerend zijn, in welk geval ze zich als bigenderflux of genderfluïde kunnen identificeren. Bigender mensen kunnen zich ook identificeren als multigender, transgender of non-binair. Bigenders kunnen elke seksualiteit hebben en mogen niet verward worden met biseksuele mensen.

Demiseksualiteits vlag

Betekenis kleuren: Paars staat voor de aseksuele gemeenschap, grijs voor greysexual of grijsseksueel waar demiseksualiteit onder valt, en wit staat voor seksuele aantrekkingskracht.
De vlag werd ontworpen in 2006 door een lid van AVEN (Asexual Visibility and Education Network).
Demiseksualiteit is een vorm van seksualiteit die voorkomt bij personen, die doorgaans enkel een seksuele drift ervaren wanneer zij een sterke emotionele band met de partner hebben. De term wordt vaak gerelateerd aan aseksualiteit, dat naast hetero-, bi- en homoseksualiteit een seksuele geaardheid is. Volgens sommigen voelen demiseksuele mensen geen primaire seksuele aantrekkingskracht (met betrekking tot het uiterlijk), maar enkel een secundaire, waarbij innerlijk een veel belangrijkere rol speelt.

Demiboy vlag Demigirl vlag en Demigender vlag

Betekenis kleuren: grijs staat voor de gedeeltelijke verbinding. Wit voor agender of niet-binaire identiteit. Bij de demiboy vlag staat het blauw voor mannelijkheid, bij de demigirl vlag staat het roze voor vrouwelijkheid.
Demigender is een overkoepelende term voor niet-binaire genderidentiteiten die een gedeeltelijk verband hebben met een bepaald geslacht. Dit omvat de gedeeltelijk vrouwelijke identiteit demigirl, en de gedeeltelijk mannelijke identiteit demiboy.
Demiggenders: personen die zich gedeeltelijk verbonden voelen met een bepaalde genderidentiteit. Net als niet-binair, is demigender ook een genderidentiteit op zich, voor mensen die zich verbonden voelen met het concept van gender in plaats van met bepaalde genders. Demiggender zijn is niet afhankelijk van hoeveel (in procenten) iemand zich identificeert als één geslacht; het hangt er alleen van af of een persoon zich gedeeltelijk identificeert. Voor sommigen kunnen ze zich identificeren met twee of meer geslachten, terwijl anderen dat niet kunnen.

Genderfluide vlag

Betekenis kleuren: Roze staat voor vrouwelijkheid, wit staat voor gebrek aan gender, purper staat voor de combinatie van mannelijkheid en vrouwelijkheid, zwart vertegenwoordigd alle genders inclusief derde gender en blauw staat voor mannelijkheid.
Gender fluid betekent letterlijk 'vloeibaar geslacht', een officiële Nederlandse vertaling is er niet. Het geslacht gender fluid valt onder de overkoepelende term multigender. De term multigender is een benaming voor iedereen die zich met meer dan een geslacht identificeert. Er zijn verschillende soorten genderfluide mensen. Sommigen voelen zich afwisselend de ene keer man de andere keer vrouw. Sommigen voelen zich half man half vrouw. Sommigen gaan door het leven met een naam die onzijdig is bijvoorbeeld Sam. Sommige mensen die genderfluid zijn willen als ze zich vrouw voelen met een vrouwen naam worden aangesproken. Sommige mensen die genderfluid zijn willen als ze zich man voelen met een mannen naam worden aangesproken. Sommigen behouden hun eigen naam.

Hetero Ally vlag

Betekenis kleuren: de zwart witte strepen staan voor heteroseksualiteit. De regenboog A staat voor Ally (bondgenoot). Deze A in de regenboog kleuren verschijnt vaak ook zonder de strepen achter in foto's, tekeningen enz...
De vlag staat voor hetero's en / of cisgenders (iemand die geboren is als man en zich man voelt, of iemand die geboren is als vrouw en zich vrouw voelt) die gelijke burgerrechten, gendergelijkheid en sociale holebi & transgender+ organisaties ondersteunen, en zich bovendien ook uitspreken tegen homo- bi- transfobie en discriminatie van holebi's en transgender+ personen.

Homo vlaggen

Hoewel men algemeen bij een homo vlag denkt aan de regenboogvlag bestaat er toch een echte homo vlag. Maar deze is vrij onbekend en is zelden te zien op een Pride optocht of elders, en er zijn daarnaast nog enkele andere homo specifieke vlaggen:
Betekenis homo vlaggen:
- Foto 1: deze vlag bestaat uit verschillende soorten blauw en wit - waarmee men verwijst naar het mannelijke. Verder is er geen informatie beschikbaar over deze vlag.
- Foto 2: de homo beren vlag: deze vlag is het symbool van homo beren (gay bears). Dat zijn mannen met vooral overvloedige haargroei op hun borstkas, maar vaak ook op rug, handen, armen en voeten. De mannen die als homo beren worden aanzien zijn ook vaak volslank en vaak wat ouder, maar niet altijd. Deze vlag is vooral populair in de VS.
- Foto 3: de homo leder vlag - In 1989 maakte artiest Tony DeBlase een nieuwe vlag om mee te dragen tijdens een mister leder verkiezing. Ondertussen staat deze vlag bekend voor liefhebbers van leder. Hoewel deze vlag voornamelijk voor homo mannen staat zijn er ook lesbische vrouwen die deze vlag gebruiken wanneer ze ook liefhebbers zijn van leder e.a.
- Foto 4: de homo rubberfetisj vlag - minder bekend en minder gebruikt. Deze vlag werd ontworpen in 1995 door Scott Moats en Peter Tolos, twee jongens die, uiteraard, trotse ­rubberisten waren. De vlag staat ook symbool voor de leergemeenschap, maar dan voor die degenen die naast leder ook houden van: Levi's, sadomasochisme, slavernij en overheersing, uniform, cowboys, rubber en andere fetisjen, meer is er niet bekend over deze vlag. Tegenwoordig zitten de vernoemde fetisjen onder de 'gewone' ledervlag.

Lesbische vlaggen

Betekenis kleuren: eerst was er de roze lesbische vlag, die bestaat uit zeven strepen: zes tinten rood en roze met een witte balk in het midden. Het ontwerp is afgeleid van de lipstick (lippenstift) lesbische vlag, die een rode kus bevat en werd geïntroduceerd in de weblog This Lesbian Life in 2010.
De lippenstift lesbische vlag vertegenwoordigt vrouwelijke lesbiennes, wie deze vlag ontwierp is niet geweten.
In 2018 werd de oranje-roze lesbische vlag op Tumblr geïntroduceerd door blogger Emily Gwen.
Later verklaarde de Tennessee-Viriginia organisatie TriPride deze vlag als de officiële lesbische vlag.
Betekenis kleuren van deze officiële vlag: oranje staat voor butch (mannelijke) lesbiennes, roze voor femmes (vrouwelijke) of lipstick lesbiennes, en de witte baan staat voor niet-binaire en transgender lesbiennes.

Non binair of niet binaire vlag

Betekenis kleuren: geel staat voor mensen wiens geslacht buiten het binaire getal bestaat, paars staat voor degenen wiens geslacht een mengsel is van - of tussen - mannelijk en vrouwelijk, zwart staat voor mensen die geen geslacht hebben, en wit staat voor degenen die veel of alle geslachten omarmen.
Deze vlag werd in 2014 ontworpen door Kye Rowan.
Een non-binair of niet binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gender categorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen. Genderidentiteit en genderexpressie zijn echter niet per definitie met mekaar verbonden.
Je kan iemands genderidentiteit met andere woorden niet altijd aflezen van hun genderexpressie. Non-binair is ook een paraplubegrip. Er zijn verschillende termen voor genderidentiteiten die zich buiten het binair gendermodel stellen, genderqueer, gender non-conform, agender, bigender,… Deze genderidentiteiten hebben met mekaar gemeen dat ze zich buiten de binaire gendernorm bevinden, maar ze verschillen soms subtiel onderling van mekaar.
Onze Nederlandse taal kent enkel de mannelijke of vrouwelijke aanspreekvorm. De laatste tijd trachten activisten in het Nederlandse taalgebied de termen voor non-binaire personen ingang te doen vinden. De huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar, zijn/haar krijgen respectievelijk gezelschap van: die, hen en hun.

Panseksuelen vlag

Betekenis kleuren: roze verwijst naar vrouwen, blauw naar mannen en geel naar genderqueer, zoals agender, bigender en genderfluid. Ook is er een panseksualiteitssymbool (P) dat in de kleuren van de vlag kan worden afgebeeld.
Deze vlag werd voor het eerst in 2010 opgemerkt en ontworpen door een anoniem persoon op Tumblr.
Panseksuelen voelen zich aangetrokken tot personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten en alle seksuele geaardheden. Het concept panseksualiteit verwerpt bewust de seksebinariteit. Daarin verschilt panseksualiteit van biseksualiteit; terwijl biseksualiteit de aantrekking is tot zowel mannen als vrouwen, negeren panseksuelen die tweedeling en kunnen zij zich ook aangetrokken voelen tot mensen die buiten de binaire opdeling (man/vrouw) vallen.

Polyseksualiteitsvlag (Polyseksualiteit)

Betekenis kleuren: Roze staat voor aantrekkingskracht op door vrouwen geïdentificeerde mensen. Groen: Vertegenwoordigt aantrekkingskracht op mensen die zich buiten de traditionele mannelijk-vrouwelijke binaire termen identificeren. Blauw: Vertegenwoordigt aantrekkingskracht op door mannen geïdentificeerde mensen.
De vlag werd ontworpen in 2012 door een Tumblr gebruiker met de naam Samlin.
Polyseksualiteit verwijst naar de seksuele, romantische of emotionele verlangens die iemand kan hebben richting meerdere genderidentiteiten, biologische geslachten en vormen van seksualiteit.

Polyamorie vlag

Betekenis kleuren: blauw staat voor de openheid en eerlijkheid van alle partijen die bij de relaties betrokken zijn. Rood voor liefde en passie. Zwart voor solidariteit met degenen die hun polyamoreuze relaties voor de buitenwereld moeten verbergen. Geel voor de waarde die wordt gehecht aan emotionele gehechtheid aan anderen. Het Infinity Heart Sign: vertegenwoordigt de oneindige liefde voor meerdere partners tegelijk.
Deze vlag werd in 1995 gemaakt in de Pacific Northwest door Jim Evans.
Polyamorie is een levenswijze voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie en/of seksuele relatie op voorwaarde van medeweten en instemming van alle betrokkenen.

Transgender vlag

Betekenis kleuren: blauw staat voor mannen, roze voor vrouwen, wit voor intersekse personen of mensen die nog bezig zijn aan hun transitie, of voor mensen die zich beschouwen met een neutrale gender.
Transgender is eigenlijk een koepelterm (vandaar dat men vaak een plus achter transgender plaatst) voor verschillende genderidentiteiten zoals genderfluide en niet-binaire personen, transseksuelen enz... Enkel transseksuelen gaan over tot hele of gedeeltelijke gender veranderende operaties.
Deze vlag werd in 1999 ontworpen door Monica Heims.

Two-Spirt Pride vlag

Vlag Betekenis: de twee veren staan voor mannelijke en vrouwelijke identiteiten. De cirkel staat voor de eenwording van mannelijk en vrouwelijke identiteiten in een apart geslacht, en de regenboogkleuren staan voor holebi & trans+ personen.
Two-Spirit: is een overkoepelende term om queer Native American individuen te identificeren met traditionele en culturele opvattingen over genderrollen en identiteit.
Two-spirit is een concept dat bestond vóór de Europese kolonisatie van Noord-Amerika. Stammen beschreven individuen met twee geesten op verschillende manieren; ze deelden echter vergelijkbare kenmerken. Twee-spirit individuen werden traditioneel gezien als een mannelijke en vrouwelijke geest. Ze hadden een genderidentiteit buiten de binaire man of vrouw. Ze waren aangewezen sociale rollen die waren voor mannen en vrouwen, zoals kunstenaar, jager, ceremonieel leider of genezer.
Two-Spirit individuen uitten hun geslacht op manieren die niet alleen overeenkomen met mannen of vrouwen. Volgens de traditie was identiteit met twee geesten het resultaat van bovennatuurlijke interventie in de vorm van dromen of visioenen en in lijn met de tribale mythologie. Men beschouwt vanuit de historische geschiedenis two-spirit mensen als heilig en men dient hen ook als dusdanig te beschouwen en behandelen.


Terug naar de holebi info GIDS ==> Klik hier.

Dit bericht is gepost op 07 July, 2021 en 1214 keer gelezen.