GENDERIDENTITEIT

Vernieuwde info van 1996Wat is genderidentiteit?
De term verwijst naar het innerlijke gevoel van een persoon. Bij heel veel mensen komt dit gevoel en de manier waarop ze zichzelf zien overeen met het aangeboren geslacht. Bijvoorbeeld iemand wordt geboren als meisje en later voelt ze zich heel haar leven een meisje en later een vrouw. Maar er zijn ook mensen waarbij dit niet zo verloopt. Bij deze mensen komt de manier waarop ze zichzelf zien niet overeen met het aangeboren geslacht. Zo kan een jongen/man zich innerlijk een meisje/vrouw voelen, en een meisje/vrouw kan zich innerlijk een jongen/man voelen. Daarnaast zijn er ook nog mensen die zich de ene keer een jongen/man voelen en de andere keer een meisje/vrouw ongeacht hun geboorte geslacht.

Genderexpressie
Dit gaat om de uiterlijke vertoning van iemands genderidentiteit, wat zichtbaar is in kleding, gedrag, spraak, haardracht enz. Bepaalde kenmerken van genderexpressie beschouwt men als mannelijk en andere als vrouwelijk. Bij de meeste mensen komt de genderexpressie overeen met de aangeboren genderidentiteit. Bij sommige mensen komt dat niet overeen.

Verschillende genderidentiteiten
- Transgender is een koepelterm voor verschillende genderidentiteiten zoals: genderfluïde, niet-binair, transseksueel...

- Genderfluïde.: deze persoon voelt zich afwisselend man of vrouw.

- Niet-Binair: deze persoon voelt zich geen man en ook geen vrouw. Dit uit zich in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen. Sommigen van deze personen noemen zichzelf genderqueer.

- Transseksueel: deze persoon voelt zich niet goed bij het aangeboren geslacht en wil dat meteen of later corrigeren door geslacht veranderende operaties aan te gaan. De meeste transseksuelen geven op volwassen leeftijd aan dat ze al vanaf de kinderleeftijd wisten dat ze niet in het juiste lichaam geboren waren zoals men in de volksmond zegt. Net als bij seksuele geaardheid weten sommige mensen meteen dat ze transseksueel zijn, bij anderen duurt dat besef wat langer. Sommige transseksuelen ondergaan gehele geslacht veranderende operaties anderen kiezen er voor om dit maar half te doen. Personen die er voor kiezen om géén geslacht veranderende operaties aan te gaan beschouwen zichzelf overwegend als transgender of één van de daaronder vallende genderidentiteiten.

Zie ook:
Links naar transgender organisaties & info sites => Klik hierTerug naar de holebi info GIDS ==> Klik hier

.

Dit bericht is gepost op 07 July, 2021 en 851 keer gelezen.