SEKSUELE GEAARDHEID

Vernieuwde info van 1996Seksuele geaardheid is de aard van romantische of seksuele aantrekkingskracht @ gevoelens die een persoon heeft tegenover een ander persoon. De meest gekende geaardheden zijn heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit en aseksualiteit. De laatste jaren is daar ook nog panseksualiteit bij gekomen.

Verschillende seksuele geaardheden:
- Heteroseksualiteit: een persoon die romantisch en seksueel aangetrokken is tot een persoon van het andere geslacht. Afkort noemt men deze mensen hetero.

- Homoseksualiteit: een persoon die romantisch en seksueel aangetrokken is tot een persoon van hetzelfde geslacht, hier onder vallen zowel jongens & mannen als meisjes & vrouwen, maar deze laatste noemt men in de volksmond lesbisch of lesbiennes. Wat betreft jongens spreekt men eerder over homo en gebruikt men nog zelden het woord homoseksualiteit, dit heeft vooral te maken met het feit dat niet elke homo jongen of man meteen ook seksueel actief is, en er ook aseksuele homo jongens en mannen bestaan.

- Biseksualiteit: een persoon die romantisch en seksueel zowel aangetrokken kan zijn tot iemand van andere geslacht als iemand van hetzelfde geslacht. Voor biseksuelen maakt het geslacht niet uit. De meeste biseksuelen zijn monogaam in een relatie.

- Panseksueel: een persoon die romantisch en seksueel zowel aangetrokken kan zijn tot iemand van hetzelfde geslacht, het andere geslacht, als mensen met een andere genderidentiteit zoals genderfluïde en niet-binaire personen en transgenders. Daar waar biseksuelen enkel vallen op ofwel een man of vrouw, is dat voor panseksueel persoon is dat te beperkend. Een panseksueel persoon valt dus ook op mensen die zich niet thuis voelen in de genderhokjes man of vrouw.

- Aseksualiteit: een persoon waarbij seksuele verlangens ontbreken. Romantische gevoelens zijn soms wel aanwezig, waarbij men dan van aromatische gevoelens spreekt.

AANGEBOREN
Seksuele geaardheid is aangeboren. Men kan het, wat sommigen ook beweren niet veranderen. Wel kan een mens er voor kiezen om niet homo, lesbisch, biseksueel of panseksueel te zijn, omwille van een taboe binnen een cultuur of geloof, of vanwege andere zaken zoals een omgeving of familie die enkel hetero zijn aanvaard. Sommige mensen gaan daarin heel ver en kiezen er voor om hun aangeboren seksuele geaardheid te verwerpen. Zo zijn er homo mannen die trouwen met een vrouw en kinderen krijgen, zelfde voor lesbiennes, biseksuelen en panseksuelen. Omdat seksuele geaardheid aangeboren is voelen deze mensen vaak een gemis of leegte binnenin, en sommigen besluiten dan om er een dubbelleven op na te houden waarbij ze dus een relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht.

Hoewel seksuele geaardheid is aangeboren is het niet voor elk persoon meteen duidelijk hoe het zit. De meerderheid van de mensen gaan er vanuit dat ze hetero zijn. Sommigen weten al op erg jonge leeftijd dat ze homo of lesbisch zijn en komen daar al vroeg mee naar buiten. Een grote groep ontdekt pas op latere leeftijd dat men niet hetero is, daar is niets mis mee gezien het feit dat elk mens in een zogenaamde hetero dominante wereld wordt geboren. Daardoor duurt het bij sommigen langer voor ze beseffen niet hetero te zijn en bij even veel duurt het lange tijd voor ze zichzelf aanvaarden als niet hetero, alweer gezien het feit dat elk mens in een hetero dominante wereld wordt geboren, waarbij het voor sommige mensen nog moeilijker is om zichzelf te aanvaarden vanwege taboes binnen religies, cultuur enz..

Terug naar de holebi info GIDS ==> Klik hier.

Dit bericht is gepost op 07 July, 2021 en 978 keer gelezen.