Rusland zal zeker (opnieuw) uitspraak mensenrechten hof negeren.Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat het verbod op het homohuwelijk in Rusland een mensenrechten schending is, en roept het land op meteen werk te maken van een legaal netwerk om homo en lesbische koppels legaal te erkennen.

De uitspraak komt bijna tien jaar nadat drie koppels van hetzelfde geslacht een klacht hadden ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De huwelijksaanvragen van alle koppels werden afgewezen door hun lokale registratiekantoren in Rusland.

Het Hof oordeelde dinsdag (13 juli) dat Rusland op grond van artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens verplicht is om "het privé- en gezinsleven van de verzoekers te respecteren" door ervoor te zorgen dat koppels van hetzelfde geslacht hun relaties "erkend en beschermd" hebben.

De rechtbank liet weten dat artikel 8 niet wil zeggen dat het homohuwelijk verplicht moet worden ingevoerd, maar stelde wel dat het een verplichting oplegt om wel een wettelijk kader te creëren dat er voor zorgt dat de relaties van homo en lesbische koppels legaal worden erkend. (Bijvoorbeeld door legale partnerschappen in te voeren).

Verder verwierp men het argument van de Russische regering dat de “meerderheid van de Russen homoseksuele verbintenissen afkeurt”. De regering voerde aan dat "belangen van de gemeenschap als geheel" mogelijk het "gebrek aan kansen" voor koppels van hetzelfde geslacht om hun relaties wettelijk te erkennen, rechtvaardigden.

Het Hof zei dat toegang tot rechten van een minderheid niet afhankelijk kunnen zijn van de aanvaarding van de meerderheid, en voegde er aan toe dat het geven van formele erkenning aan koppels van hetzelfde geslacht van hun relatie niet in strijd is met het 'traditionele' begrip van het huwelijk dat in Rusland heerst.

Hoewel dit een vreugdevolle uitspraak is zal er geen homohuwelijk of legaal partnerschap voor homo en lesbische koppels komen in Rusland.

Uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zijn bindend, en alle 47 lidstaten moeten uitspraken van de rechtbank verplicht naleven. Maar, Rusland heeft al jaren de 'traditie' om uitspraken van het Hof vierkant naast zich neer te leggen.

Rusland heeft een verontrustende geschiedenis van het niet respecteren of zelfs negeren van de uitspraken van het Hof. De rechtbank oordeelde dat het land in 2020 minstens 173 keer in strijd was met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. En alsof dat nog niet erg genoeg is, keurde Rusland vorig jaar een wetsvoorstel goed dat nationale wetgeving voorrang geeft op internationale verdragen en uitspraken van internationale instanties.

Lees ook
Rusland wil meer anti wetten door laag geboortecijfer

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2021
.

Dit bericht is gepost op 15 July, 2021 en 507 keer gelezen.