Europese Commissie wil Hongarije en Polen aanpakken.De Europese Commissie is een inbreukprocedure gestart tegen Hongarije voor de veelbesproken holebi & transgender wet die eerder dit jaar werd goedgekeurd.

Ook Polen kijkt tegen een nieuwe procedure aan. Daar hebben de autoriteiten te laks gereageerd op de ‘zones vrij van LGBT-ideologie’ (zogenaamde holebi & transgender vrije zones) die door verschillende gemeenten en regio’s werden uitgeroepen. Polen ligt bovendien, zoals je eerder bij holebi info kon lezen, sinds kort opnieuw onder vuur, daar er plannen zijn om een wet in te voeren naar Hongaars model.

Hongarije kreeg al heel veel kritiek te verduren voor zijn wet, die de toegang van minderjarigen beperkt of verbiedt tot inhoud die “een afwijking van de eigen identiteit gebaseerd op het geslacht bij geboorte, geslachtsverandering of homoseksualiteit” promoot of afbeeldt.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde de wet al meermaals een “schande” en zei dat hij juridisch onderzocht werd. Dat heeft nu tot een inbreukprocedure geleid. Boedapest krijgt twee maanden de tijd om te antwoorden op de bezwaren van de Commissie. Als de zaak niet opgelost raakt, kan de Commissie tegen de wet naar het Hof van Justitie in Luxemburg trekken.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe procedure die tegen Polen is opgestart. Daar worden de nationale autoriteiten verweten niet voldoende meegewerkt te hebben met de Commissie, toen ze om een onderzoek vroeg naar de holebi & transgender vrije zones (plaatsen waar holebi's & transgenders niet welkom zijn) die op verschillende plaatsen in het land waren uitgeroepen.

Of het allemaal iets zal uithalen is twijfelachtig. Kijk maar naar het nieuws van vandaag (15/7) betreffende Rusland die zelfs regelmatig uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens naast zich neerleggen.

Lees ook
Rusland zal zeker (opnieuw) uitspraak mensenrechten hof negeren
Polen wil Hongarije achterna met anti holebi & trans+ wet
Hongarije: straf door EU, hetero's ook in gevaar, politieke reacties
12 lidstaten tegen anti wet Hongarije + voetbal komt op voor lgbtiq+ers

Bron: hln.be & holebi info - juli 2021
.

Dit bericht is gepost op 15 July, 2021 en 555 keer gelezen.