Apple beschuldigd van wereldwijde censuur van LGBT+ apps.Apple wordt ervan beschuldigd wijdverbreide censuur van LGBT+ apps in 152 verschillende landen mogelijk te maken. De techgigant kwam onder vuur te liggen na de publicatie van een gezamenlijk onderzoek van de in de VS gevestigde belangengroep Fight for the Future en het in China gevestigde GreatFire, dat censuur in China volgt.

Samen ontdekten ze 1.377 vermeende gevallen van app-toegangsbeperkingen in 152 App Stores over de hele wereld, met als meest geblokkeerde apps weBelong, Hinge, Qutie, Adam4Adam en #open ENM + Polyamorous Dating.

Zes van de top 10 App Stores met gecensureerde LGBT+ inhoud bevinden zich in Sub-Sahara Afrika, aldus de studie, en de overgrote meerderheid van de landen waar apps worden geblokkeerd, komt overeen met slechte mensenrechtenscores voor de holebi en transgender+ gemeenschap.

Het land met het hoogste aantal niet-beschikbare apps bleek Saoedi-Arabië te zijn met 28, op de voet gevolgd door het vasteland van China met 27 en de Verenigde Arabische Emiraten met 25.

"Dit is een kwestie van leven en dood voor veel holebi's en transgenders over de hele wereld, die vaak gemeenschap en veiligheid vinden via deze apps", zegt Utsav Gandhi, campagnevoerder en onderzoeker bij Fight for the Future. Het is onaanvaardbaar dat Apple hiermee doorgaat zakelijke praktijken, die fundamenteel onverenigbaar zijn met de fundamentele mensenrechten en veiligheid voor LGBT+ mensen."

In een verklaring aan de technische site Protocol beweerde Apple dat het rapport enkele onnauwkeurigheden bevat en dat geen van de 27 apps die in het rapport met betrekking tot China worden genoemd, door Apple zijn verwijderd. Een app die in het ene land niet beschikbaar is, betekent niet noodzakelijk dat Apple deze heeft gecensureerd, aldus de verklaring, omdat het ook zo kan zijn dat de ontwikkelaar bewust heeft besloten om deze niet in dat land beschikbaar te stellen.

De campagne- en belangenbehartigingsdirecteur van GreatFire, Benjamin Ismail, legde echter aan Protocol uit dat hun onderzoek sommige apps die door hun ontwikkelaars waren verwijderd niet meetelde, en zei dat "de grootste kans is dat Apple [heeft] besloten om de app te verwijderen. De resultaten die we hebben verkregen na het uitvoeren van enkele duizenden tests zijn vernietigend', zei hij.

Ze zijn echter slechts het topje van de ijsberg van Apple's censuur van zijn App Store. De tweejaarlijkse 'Transparantierapporten' van Apple en het onlangs gepubliceerde 'Human Rights Policy' lijken slechts een rookgordijn voor investeerders en zijn alleen bedoeld om het imago van Apple te verbeteren. "We weten dat veel landen vijandig beleid en wetten hebben ten aanzien van hun holebi & transgender+ gemeenschappen, maar door deze schandelijke discriminatie mogelijk te maken, zijn de reacties van Apple op zijn verplichtingen om te voldoen aan de lokale wetgeving nog een ander rookgordijn."

Evan Greer, directeur van Fight for the Future, zegt dat Apple de regenboogvlag misbruikt en enkel gebruikt om winst te maken, terwijl het regeringen over de hele wereld actief helpt om LGBT+ mensen te isoleren, het zwijgen op te leggen en te onderdrukken. veiligheid is slechts de 'kost van zakendoen' in repressieve landen, maar feit is dat het draconische monopolie van Apple in de App Store, vooral de beslissing om te voorkomen dat gebruikers apps van het open web installeren om de controle en winst te behouden, deze discriminatie en censuur mogelijk maakt.

Nota
- LGBT+ staat voor de eerste letter van de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender.
- De plus staat voor alle anderen zoals panseksuelen, genderfluide & non-binaire, intersekse, genderqueers enz...
- Transgender is een genderidentiteit, daaronder vallen: genderfluide en non-binaire personen, agenders, genderqueers, transseksuelen enz... Transgenders kunnen zowel hetero als holebi zijn.
- Holebi staat voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbsich, BIseksueel.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2021

.

Dit bericht is gepost op 19 July, 2021 en 604 keer gelezen.