Charles Michel gaf dwingende boodschap aan Georgië.Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad sinds 2019, stuurde dinsdag een kristalheldere boodschap naar Georgië: "respecteer LGBT+ Rechten."

Michel (lid van de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa) reisde dinsdag naar Georgië na de gruwelijke uitbraak van anti holebi & transgender geweld in Tbilisi in juli van dit jaar. Michel had er een ontmoeting met leiders van de oppositiepartijen voordat hij de premier (Irakli Garibasjvili) zag.

Hoewel het bezoek bedoeld was om de uitvoering van de overeenkomst van 19 april te bespreken, een door de EU bemiddeld akkoord om een einde te maken aan de politieke impasse in het land, maakte Michel van de gelegenheid gebruik om het angstaanjagende extreemrechtse geweld aan de orde te stellen dat de stad op 5 juli in zijn greep hield.

Na de bijeenkomst zei Khatia Dekanoidze, parlementslid van de United National Movement, dat de oppositie Michel had laten weten dat de extreemrechtse protesten bewezen hebben dat de Georgische regering openlijk vertrouwt op gewelddadige groeperingen en in conflict komt met Europese partners. Ook de aanvallen op 53 journalisten en de daaropvolgende dood van cameraman Aleksander Lashkarava van TV Pirveli, tijdens de Pride kwamen aan de orde.

De Georgische regering wordt ondertussen al geruime tijd beschuldigd van het aanwakkeren van extreemrechts geweld in de aanloop en tijdens ded Tbilisi LGBT+ Pride, en men stelt dat de regering een doofpot operatie voerde rond de dood van de journalist nadat men suggereerde dat hij mogelijk is overleden aan een overdosis heroïne en niet aan de gewelddadige aanval waar hij dagen eerder het slachtoffer van was.

In een verklaring op dinsdag zei Michel dat zijn, en belangrijkste boodschap aan alle politieke partijen, betrekking had op de uitvoering van het akkoord van 19 april, dat de beste garantie blijft om de democratische agenda van Georgië vooruit te helpen. Hij weigerde daarbij echter de toename van homofoob geweld te negeren en vestigde hier de aandacht op in zijn opmerkingen. "Ik heb vandaag in al mijn vergaderingen ook de centrale rol benadrukt die fundamentele rechten en vrijheden spelen in onze betrekkingen tussen de EU en Georgië. Rechten van minderheden zijn geen marginale kwestie, respect voor diversiteit en menselijke waardigheid zijn essentieel voor onze fundamentele waarden. De grondwettelijke rechten op vrijheid van meningsuiting, pers en vergadering moeten worden gehandhaafd."

Gelijke rechten holebi's & transgenders
Georgië heeft zo goed als geen gelijke rechten wetten. Er zijn enkel anti discriminatie wetten. Sinds 2006 op het vlak van werkgelegenheid, en sinds 2012 omvatten haatmisdaadwetten seksuele geaardheid en genderidentiteit. Tot slot werd in 2014 discriminatie op alle andere vlakken strafbaar, zijnde (ook) bij levering van goederen en diensten en indirecte discriminatie. Ook de discriminatie gebaseerd op genderidentiteit werd daaraan toegevoegd. Verder zijn er dus geen gelijke rechten wetten en het homohuwelijk is grondwettelijk verboden sinds 2018.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info


.

Dit bericht is gepost op 21 July, 2021 en 501 keer gelezen.