30 ambassades eisen vrijheid van geweld voor holebi & trans+ personen.Voorafgaand aan de Budapest Pride (24-25 juli) hebben 30 ambassades van over de hele wereld “vrijheid van geweld” geëist voor holebi's en transgender+ personen in Hongarije.

Een open brief is ondertekend door de ambassades van Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Canada, Chili, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Israël, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het werd ook ondertekend door 12 culturele instellingen in Hongarije.

Ze spraken hun "volledige steun uit voor leden van de LGBT+-gemeenschap en hun rechten op gelijkheid en non-discriminatie, vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering, en vrijheid van geweld" en verklaarden dat "respect voor de rechtsstaat en universele mensenrechten de belangrijkste fundamenten waarop democratische staten zijn gebouwd”.

De ambassades schuwden het niet om rechtstreeks hun bezorgdheid te uiten over de herhaalde aanvallen op LHBT+-rechten in Hongarije door premier Viktor Orban, van het verbieden van burgerlijke unies en adoptie van hetzelfde geslacht tot zelfs het lanceren van een poging om transgenders legaal uit te wissen.

Recent nam Hongarije een wet aan die de 'promotie van holebi en transgender' kwesties op scholen verbiedt, een door de overheid goedgekeurde lijst van aanbieders van seksuele voorlichting op scholen vaststelt en alle LHBT+-inhoud in advertenties of media die door minderjarigen kan worden gezien, verbiedt.

De ambassades schreven: “Bezorgd door recente ontwikkelingen die het beginsel van non-discriminatie op grond van seksuele geaardheid of genderidentiteit bedreigen, moedigen we in elk land stappen aan om de gelijkheid en waardigheid van alle mensen te waarborgen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit , en benadrukken de noodzaak voor gekozen leiders en regeringen om respect te tonen voor en de rechten van holebi's en transgender+ personen te beschermen.” Ze voegden eraan toe dat ze Budapest Pride zouden steunen en haar “rol in het bevorderen van gelijke behandeling en sociale acceptatie voor alle LGBT+ personen zouden vieren, en zouden bijdragen aan het creëren van een meer open, rechtvaardige, inclusieve en gelijkwaardige samenleving”.

De EU kondigde vorige week aan dat het actie zou ondernemen tegen Hongarije wegens "schendingen van de grondrechten van LHBT+-mensen". De Europese Commissie zei dat het Hongaarse verbod op de "promotie" holebi en transgender+ kwesties op scholen en in de media "een schending vormt van de menselijke waardigheid, de vrijheid van meningsuiting en informatie, het recht op respect voor het privéleven" en het "recht op non-discriminatie". Het land heeft een formele aanmaning gekregen om de kwestie binnen twee maanden te "corrigeren", en als het dit niet doet, kan de zaak het Europese Hof van Justitie bereiken, dat Hongarije aanzienlijke financiële sancties kan opleggen.

Lees ook
Europese Commissie wil Hongarije en Polen aanpakken.
Hongarije: straf door EU, hetero's ook in gevaar, politieke reacties
12 lidstaten tegen anti wet Hongarije + voetbal komt op voor lgbtiq+ers

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2021

.

Dit bericht is gepost op 22 July, 2021 en 424 keer gelezen.