Interview met Vice-eersteminister Petra De Sutter.Petra De Sutter, 57, Buitengewoon hoogleraar gynaecologie aan de UGent - Minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecom en Post Vice-eersteminister - Getrouwd met Claire Vanhoutte, 50, en moeder van een zoon.

Kort na haar aanstelling in regering en haar benoeming als Vice-eersteminister kwam De Sutter ook in het nieuws omdat ze de eerste transgender premier is. In 2014 kon je bij holebi info al lezen dat ze de eerste openlijke transvrouw in de Senaat was geworden. Tot slot kwam pas recent voor het eerst in het nieuws dat Petra gehuwd is met een vrouw.

Samenvatting
Hier onder een samenvatting van een betalend nieuws bericht van op hln.be, waarbij journaliste Sabine Vermeiren zestien vragen stelde aan De Sutter. Op het einde een link, zodat je het hele originele bericht kan lezen want niet alle zestien vragen worden hier samengevat. (Het bericht is enkel te lezen wanneer je een betalend hln.be account hebt).

Kennismaken
Al in het begin van het interview, aan de hand van zestien vragen leren we dat De Sutter en haar vrouw Claire erg muzikaal zijn. Petra speelt cello Claire piano, en samen, voor corona gaven ze regelmatig op zondagochtend woonkamer concertjes, soms in duo, soms met nog andere muzikanten. Verder vertelt De Sutter ook nog dat ze in trance kan geraken van Gregoriaanse muziek "Dat is er ook de hele bedoeling van, die muziek is gemaakt om mee te bidden." En enkele jaren leerde ze toen ze een tijdje in de VS woonde blues kennen, iets wat haar ook erg kan bekoren.

Vrouw Claire
Over haar vrouw Claire zegt ze letterlijk: "Ze is mijn partner, mijn soulmate, mijn geliefde, mijn echtgenote. We hebben een fantastische relatie. We maken maar zelden ruzie en als het gebeurt, is het wanneer we op zaterdagochtend de krant lezen en gaat het over politiek. Claire en ik delen dezelfde visie, maar over de details kunnen we heftig van mening verschillen. Voor de rest komen we prima overeen. Claire is boeddhist genoeg om zich niet druk te maken over kleine dingen. Ze is mijn alfa en omega.”

Jeugd en studie
Verder blijkt dat De Sutter een gewone jeugd kende, met slechts één keer het slachtoffer te zijn geweest van pesterijen, om onduidelijke reden, kwam er een duw en werd De Sutter gedwongen om gras te eten, het liet een diepe indruk na, maar gelukkig is het daar bij gebleven. Alle verdere ontwikkelingen in haar leven, met uitzondering van de transitie van m naar v) gebeurde uit toeval, gaande van de studiekeuze met het toevallige gevolg dat er op het einde toch nog voor iets anders als beroep werd gekozen, en eind jaren tachtig bij het prille begin van IVF technieken werd ze opnieuw toevallig daar opgezet toen er een labo moest worden opgericht, met als vandaag de dag de titel van buitengewoon hoogleraar gynaecologie tot gevolg.

Transitie van m naar v
Over haar transitie zegt ze: "Ik ben ook dankbaar voor mijn transitie: ik heb op veel steun kunnen rekenen van de mensen rond mij. Ik had ook in Pakistan of Oeganda geboren kunnen worden, dan was mijn verhaal heel anders geweest." En zegt verder dankbaar te zijn dat ze dankbaar is dat ze in een samenleving opgroeide die ruimte vrijheid en ondersteuning bood. Positieve ervaringen die helaas nog niet voor elke transgender persoon vanzelfsprekend zijn.

Alles lezen
Het hele intervieuw lezen ===> Klik hier

Lees ook
Vlaams Belang politicus beledigde vicepremier Petra De Sutter (oktober 2020)
Belgie heeft eerste transgender vicepremier (oktober 2020)

Bron: holebi info & hln.be - Juni 2021


.

Dit bericht is gepost op 07 June, 2021 en 652 keer gelezen.