Oezbekistan wil holebi's & transgenders deporteren.Een politicus in Oezbekistan heeft gezegd dat het land holebi's en transgenders hun staatsburgerschap moet afnemen en dat men hen snel het land moet uitzetten als oplossing voor debatten rond holebi & transgender rechten.

Alisher Kadyrov, leider van de National Revival party, van Oezbekistan, zei in een interview dat het intrekken van burgerschapsrechten voor holebi's andere landen zou dwingen hen onderdak te bieden. De politicus erkende dat Oezbekistan een proces van sociale verandering ondergaat, maar benadrukte dat het publiek nooit van gedachten zal veranderen over gelije rechten voor holebi's en transgenders "zelfs niet na 1000 jaar," aldus de politicus.

Kadyrov zei verder dat het afnemen van het staatsburgerschap van holebi's en transgenders, en het land uitzetten een meer empathische benadering is dan een gevangenisstraf. Verder beweert hij honderden berichten van holebi's en transgenders te hebben gehad via sociale media die lieten weten dat ze het eens zijn met zijn voorstellend beleid, maar ook dat ze lieten weten geen visa te kunnen krijgen van landen die Oezbekistan veroordelen vanwege zijn houding ten opzichte van holebi's en transgenders.

Kadyrov gaf verder wel geen details over hoe zijn deportatieprogramma zou werken, of hoe homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders kunnen worden geïdentificeerd en worden bevolen het land te verlaten.

Volgens een rapport van de mensenrechten organisatie Human Rights Watch, dat in maart van dit jaar uitkwam, worden holebi's en transgenders in Oezbekistan vervolgd en wordt er schokkend veel geweld tegen hen gebruikt. Men ontdekte ook dat homo mannen in het land willekeurig worden vastgehouden, vervolgd en gevangengezet, terwijl anderen vanwege hun geaardheid te maken krijgen met discriminatie, bedreigingen, afpersing en geweld.

Hoewel echte vervolgingen zeldzaam zijn in het land, waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is, zijn het vooral de homo mannen die het doelwit zijn van wetshandhaving instanties en worden soms beschuldigd van andere misdaden, zoals prostitutie. Het verbod op homoseks in het land is een gevolg uit de tijd dat Oezbekistan nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Het blijft het enige voormalige Sovjetgebied naast Turkmenistan dat seks tussen mensen van hetzelfde geslacht nog steeds strafbaar stelt.

Lees ook
Rusland wil meer anti wetten door laag geboortecijfer (2021)
Leven van Tsjetsjeense holebi's & trans (opnieuw) in gevaar (2021)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juni 2021

Dit bericht is gepost op 10 June, 2021 en 439 keer gelezen.