LGBT+ Pride op de Nederlandse Televisie (31/7 - 8/8 - 2021).Naar jaarlijkse traditie is het in Augustus weer tijd voor de Pride maand op de Nederlandse televisie, met daarbij tal van holebi & transgender gerelateerde series en meer op de Nederlandse Tv. Dit jaar onder de hashtag: #liefdeisvooriedereen.

Indien er nog updates (films of programma's bij komen) komen zal er in de titel bij dit nieuws bericht het woord Update verschijnen, dus hou dit bericht zeker in het oogje.
- Bij een update staat dit in het blauw vermeld boven de Tv tip

- Er zijn drie updates toegevoegd op 27 juli (4 & 7 aug)#liefdeisvooriedereen – Televisie programmering Pride Amsterdam 2021
(de meeste uitzendingen komen op NPO 3 - sommige op NPO 2 (voormalige NL 2 en 3)
Zaterdag 31 juli om 23.45 uur - op NPO 2
Film: Portrait de la jeune fille en feu ( Portrait of a Lady on Fire)

Een sensueel en mooi kostuumdrama over verliefd worden, verlangens en onmogelijke relaties aan het einde van de 18e eeuw. Maar dan wel met twee verliefde vrouwen Kunstenares Marianne (Noémie Merlant) krijgt in de film van Céline Sciamma de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. Deze eigengereide edelvrouw staat alleen niet te springen om het huwelijksbootje in te stappen, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert de kunstenares haar model uitvoerig om ’s nachts stiekem aan het schilderij te werken. Diezelfde gezellige wandelingen zorgen er ook voor dat de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen groeit en uiteindelijk niet meer te houden is. Maar met welke gevolgen? De film won tijdens het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Scenario en de Queer Palm.


Maandag 2 Augustus tot vrijdag 6 Augustus
Serie: It's a Sin - 21:50 uur - NPO 3

De serie It’s a Sin over de opkomst van het HIV-virus is van maandag 2 t/m vrijdag 6 augustus dagelijks te zien bij VPRO rond 21.50 uur op NPO 3. Deze vijfdelige tv-serie volgt drie jonge homo mannen, die in het begin van de jaren tachtig van het platteland naar Londen verhuizen.


Maandag 2 Augustus
Documentaire: My Gay Life - op NPO 3 - 22.55 uur

Hoe is het om op te groeien in Engeland wanneer je gay bent? Billy zat nog op de lagere school toen hij verkleed als Lady Gaga naar Brighton Pride ging. Deze Britse docu volgt Billy van kind tot tiener en laat zien hoe hij met zijn homoseksualiteit omgaat en hoe familie en leeftijdsgenoten hem accepteren zoals hij is.


Dinsdag 3 Augustus
Realityserie - Genderquake - op NPO 3 - 23.00 uur

De Britse realityserie Genderquake is een sociaal experiment waarin 11 millennials met verschillende genderidentiteiten een week samen onder één dak leven. Ze bepalen zelf wat ze over zichzelf vertellen en wanneer ze dat willen doen. Waarin verschillen ze van elkaar en wat zijn hun overeenkomsten? Een week vol openhartige gesprekken, moed, ontluikende liefdes en explosieve ruzies.


Woensdag 4 Augustus
Gay Gardening - Club in BinnensteBuiten - (opgelet andere zender =>) op NPO 2 - 19.55 uur

Ben Bakker is de voorzitter van de Gay Gardening Club in ons land. Zijn tuin, het uitwisselen van tuintips met andere gay tuinliefhebbers en het bezoeken van tuinen is zijn lust en zijn leven. Ook gaat KRO-NCRV’s BinnensteBuiten langs bij het regenbooggezin van Marieke en Suzanne en dochtertje Lou in IJmuiden. En toevallig zijn hun beide buren ook allemaal homoseksueel. Culinair expert Alain Caron maakt een feestcocktail ter ere van Pride Amsterdam.


Woensdag 4 Augustus
Brandpunt+ met dit keer als onderwerp: Wat betekent #loveislove nu eigenlijk?
Op NPO 3 (uur raadpleeg Tv Gids)

Hoe positief is #loveislove eigenlijk als het gaat om de acceptatie van LHBTIQ+’ers? (holebi's & transgenders). Want acceptatie gaat immers over zoveel meer dan alleen de (zoetsappige) liefde. Het gaat ook over het recht om als man veilig over straat te kunnen in een glitterjurk. Of om het recht er een wild seksleven op na te houden, zonder dat je meteen als 'vieze homo' wordt weggezet. De online term #loveislove lijkt vooral de hetero’s te dienen: de hashtag projecteert hún ideaal van een monogame relatie op de LHBTIQ+-gemeenschap.


Update
Woensdag 4 Aug - 21:00 - NPO 3
Blokhuis Extra: De Jaren 80

De mannen van Tears for Fears vertellen over de grote hit Shout, hun vuist-in-de-lucht-protestsong. Harrie Jekkers van Klein Orkest blikt terug op zijn bekendste nummer Over de muur. Het is Gay Pride, dus gaat het ook over de muziek van het ultieme gay icoon Madonna en zie je reportages over Smalltown Boy van het synthpoptrio Bronski Beat, waarvan de leden hun homo-zijn niet onder stoelen of banken staken, en het Pride-lijflied It's raining men van The Weather Girls.


Donderdag 5 Augustus
Film: God's Own Country - 22.45 uur op NPO 3

In het wereldwijd geprezen en bekroonde God’s Own Country volg je de jonge Johnny Saxby (Josh O’Connor uit The Crown) die de boerderij van z’n zieke vader runt. Hun relatie is behoorlijk kut, want pa beperkt zich vooral tot het uiten van kritiek. Geen wonder dat z’n zoon het geregeld op een comazuipen met oppervlakkige seks zet. Maar dan wordt in het voorjaar de knappe, jonge Roemeense hulp Gheorghe (Alec Secareanu) aangenomen. Johnny moet in eerste instantie niets van hem hebben, maar z’n argwaan met plaats voor verlangen en zelfs verliefdheid. God’s Own Country wordt vaak vergeleken met Brokeback Mountain, maar heeft een rauwere feel en is een stuk realistischer en explicieter ook, als het om de seks draait. Toegegeven: de film komt een beetje traag op gang. Maar geef hem zeker een kans.


Vrijdag 6 Augustus
Film: Pride - 23.10 uur op NPO 3

Deze ontroerende Britse comedy is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de zomer van 1984. Margaret ‘The Iron Lady’ Thatcher is aan de macht en de Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM) staakt. Als een statement naar de overheid besluit een groep van Londense homoseksuele en lesbische activisten geld in te zamelen voor de families van de mijnwerkers. Maar er is één probleem: de ‘macho’ Unie schaamt zich voor deze ‘gay steun’. De actievoerders laten zich echter niet uit het veld slaan.


Vrijdag 6 Augustus
Film: Una Mujer Fantástica - 0.25 uur te zien (opgelet andere zender => NPO 2)

Actrice Daniele Vega schreef met Una mujer fantástica geschiedenis door als eerste transvrouw een Oscar te winnen. Fantastico! In deze beklijvende film van regisseur Sebastián Lelio speelt ze Marina Vidal, een transvrouw die werkt als serveerster en zingt in een nachtclub. Ze is al een tijdje superhappy met haar oudere vriend Orlando. Maar hij komt plots te overlijden, en Marina heeft vanaf dat moment met meer te dealen dan alleen het verdriet om zijn verlies. Een hoge dosis discriminatie en asociaal gedrag van Orlando’s familie bijvoorbeeld. De titel verraadt het echter al, deze fantastische vrouw laat zich niet klein krijgen en zal hoe dan ook waardig afscheid nemen van haar amor. Una Mujer Fantástica is een sterke en ontroerende parel waarbij een tissue trouwens geen overbodige luxe is


Update
Zaterdag 7 Augustus - 22:00 - NPO 3
Splinter Chabot maakt Pride-special van SPLNTR!

In deze Pride-uitzending bespreekt Splinter Chabot met humor de dilemma’s van kijkers en beantwoordt hij hun vragen. Hierbij wordt hij geholpen door gasten zoals Jessie Maya en Jamai Loman. Bovendien worden ook de winnaars van de Pride Awards 2021 bekendgemaakt. Splinter zal deze prijs overhandigen aan een bekende en een onbekende LHBTI+-held. Mensen die dit jaar hun nek hebben uitgestoken voor de community.


Update
Zaterdag 7 Augustus - 22:55 - NPO 2
Gore Vidal: The United States of Amnesia

Gore Vidal (1925-2012) was een schrijver van diverse romans, scripts en essaybundels, een openlijk homoseksueel en een van de scherpste politieke commentatoren van zijn tijd. Aan de hand van archiefmateriaal en interviews met mensen uit zijn omgeving schetst de film een beeld van een flamboyante figuur wiens lange carrière inzicht biedt in de recente politieke geschiedenis van de VS.


Zondag 8 Augustus
Homohuwelijk in Jacobine - (opgelet andere zender => NPO 2

In Jacobine op 2 een gesprek over het 20-jarig jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk in Nederland voor paren van gelijk geslacht. Wat betekent de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht en geeft dit hen erkenning? Hoe ziet de toekomst eruit en is dit huwelijk toch minder vanzelfsprekend dan we denken, 20 jaar na de eerste huwelijksvoltrekking.


Extra info
Hoewel de Pride Amsterdam (met als hoogtepunt de botenparade) dit jaar 25 jaar bestaat zal dit niet uitvoerig worden gevierd door de coronavirus crisis. Wel zouden er tal van kleine events op het programma staan. Wie meer wil weten kan dat doen via de website van de Amsterdamse Pride, met daarbij ook een link naar PrideTv (online) ==> Klik hier

Bron: holebi info eigen berichtgeving + NPO3 en NPO2
.

Dit bericht is gepost op 16 July, 2021 en 518 keer gelezen.Reageer op dit bericht: