Brussel krijgt eigen Queer Arts Festival (1e editie 18-16 sept).In Antwerpen liep naar jaarlijkse gewoonte tegelijk met de Antwerp Pride het Queer Arts Festival. Brussel komt nu met een eigen editie van dit evenement voor holebi, transgender+ personen en sympatisanten.

Binnenkort is het tijd voor de eerste editie van het Q.ARTz festival in Brussel (18 - 16 september). Een initiatief van de Belgian Pride in samenwerking met verschillende culturele en lokale partners in de hoofdstad.

Via de website van de Belgian Pride werd dit bericht onderstaande bericht verspreid. Daarnaast zijn er al twee evenementen uit het programma bekend gemaakt via de facebook pagina van de Belgian Pride. (lees onderaan meer).

"Nadat de Covid-19 pandemie de kop opstak werd het heel duidelijk dat Pride een werkwoord is dat het hele jaar door resoneert. Daarom heeft de organisatie van The Belgian Pride besloten dat in plaats van slechts één keer per jaar zichtbaarheid te creëren voor de holebi & transgender+ gemeenschap, het belangrijk is om het hele jaar door te sensibiliseren voor diversiteit en inclusie!
The Belgian Pride vzw is verheugd je ons nieuw project voor te stellen! Het Q.ARTz festival is een culturele samenwerking tussen The Belgian Pride vzw en verschillende culturele en lokale partners in Brussel. We willen niet alleen ons sociaal en politiek karakter uitdrukken, maar ook ons cultureel.
Tijdens het festival staan LGBTQI+ artiesten die in België wonen centraal, maar stimuleren we ook de betrokkenheid en samenwerking tussen lokale partners, zoals culturele centra, musea, horecazaken, galeries en verenigingen. Gedurende één week werkt The Belgian Pride een cultureel programma uit rond het thema LGBTI+. The Belgian Pride wil holebi & transgender+ artiesten ondersteunen, diversiteit in onze culturele sector brengen en culturele instellingen bewust maken van inclusie en diversiteit binnen hun eigen organisatie," aldus het bericht op de website van Pride.be

Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt via de website Pride.be en hun facebook pagina (links verderop). Er werden al twee evenementen bekend gemaakt zijnde op 19 september Drag King & Variants - Make-up Demo en op 23 september de expo Moon in Vertigo door Clara-Lane Lens. Op de rest van het programma is het nog even wachten, raadpleeg één van volgende pagina's:
- Facebook BelgianPride ==> Klik hier
- Website Pride.be en Q.ARTz fest ==> Klik hier

Verklarende woorden lijst
- LGBTQI+ staat voor telkens de eerste letter van de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex.
- De plus achter lgbtqi staat voor enkele andere seksuele geaardheden zoals panseksueel en aseksueel én voor de genderidentiteiten: genderfluide, niet-binair, agender enz... Als ook nog voor dragqueens en dragkings en alle mensen die nog twijfelen over hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.
- Transgender is een genderidentiteit, men kan zowel holebi als hetero zijn, transgender is ook een parapluterm voor de verschillende genderidentiteiten (genderfluid, niet binair...). Mensen die overgaan tot hele of gedeeltelijke gender veranderende operaties noemt men transseksuelen, en vallen dus ook onder de parapluterm transgender.
- Holebi staat voor telkens de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: Homo, lesbisch, Biseksueel.

Bron: pride.be - 26 Augustus 2021.

Dit bericht is gepost op 26 August, 2021 en 369 keer gelezen.