IKEA Nederland komt (ook) op voor transgenders.Woonwarenhuis IKEA Nederland geeft voortaan betaald verlof aan transgender medewerkers voor medische en niet-medische behandelingen inzake hun transitie (van man naar vrouw of van vrouw naar man). De keten heeft daarover afspraken gemaakt met de Nederlandse vakbond FNV.

In totaal kunnen mensen die van geslacht veranderen gedurende een periode van tien jaar in totaal 24 weken verlof opnemen voor medische en niet-medische behandelingen. Ze krijgen dan doorbetaald en hoeven zich niet ziek te melden of bijzonder verlof op te nemen.

De Nederlandse vakbond zegt dat ze in de toekomst ook andere cao's inclusiever willen laten worden. "We worden ons er steeds meer van bewust dat de man-vrouwrelatie bij lange na niet volledig is. Het is jammer dat we op deze manier nog heel veel mensen uitsluiten."

De nieuwe cao loopt van 1 oktober dit jaar tot en met 31 augustus volgend jaar. In 2018 was Amsterdam zijn tijd vooruit: de gemeente besloot destijds dat ambtenaren die van geslacht wilden veranderen, met betaald verlof konden gaan. Daarmee wilde de gemeente een rolmodel zijn voor andere organisaties.

IKEA staat wereldwijd bekend om zijn holebi & transgender vriendelijk beleid. Anderzijds kwamen ze in het verleden enkele keren negatief in het nieuws nadat ze ingingen op een vraag van een overheid in homofobe landen om niet langer homo of lesbische koppels te tonen in hun papieren catalogus of in (video)reclames.

Bron: rtl.nl - Oktober 2021


.

Dit bericht is gepost op 29 October, 2021 en 321 keer gelezen.