Sam Bettens wil trans bespreekbaar en normaal maken + video.Fans zullen de nieuwe videoclip van Sam Bettens band Rex Rebel al hebben gezien. In de media vertelt hij daarover en zegt om te beginnen : "Ik wil transgender zijn bespreekbaar en normaal maken".

Een zin die ook terug komt in de song die de titel draagt 'body'. In de nieuwe videoclip bij het lied toont Sam voor het eerst sinds zijn transitie trots zijn blote bovenlichaam. De clip is minimalistisch en zwart-wit. Enkel Sam Bettens met een grote jas, een stoel, een spiegel en een zetel, veel meer is er niet te zien. En toch spreekt de clip boekdelen. Bettens kijkt in de spiegel, schijnbaar een beetje zenuwachtig voor wat komt, en dan smijt hij zijn grote jas weg. Voorgoed ontdaan van de ballast en toont daarbij trots zijn blote bast. “You don’t need to hide your body”, zingt hij met een glimlach.

Sam maakt met de clip en song meteen een krachtig statement, transgender zijn bespreekbaar en normaal maken. Dat hij zijn bovenlijf nu toont in de nieuwe videoclip, moet ook jonge transgender personen helpen. “Ik weet dat ik voor veel mensen de enige trans man ben die ze kennen. Ik ben mij bewust van die unieke positie en ik wil dat onderwerp bespreekbaar en normaal maken. Ik toon mijn lichaam nu ook voor dat zestienjarige gastje, dat samen met zijn mama naar mijn vlog kijkt en zo misschien dat moeilijke gesprek kan aangaan. Een mama die mij misschien nog van vroeger kent en zegt: Ah, oké dat bestaat ook."

In een podcast van DS Vandaag voegde hij er nog aan toe: “Het moet verschrikkelijk zijn voor een cis(gender) vrouw om haar borsten te verliezen, en ik dacht ook dat het een emotioneel moment voor mij zou zijn. Maar vanaf de eerste seconde dat ik mezelf in de spiegel zag, wist ik: dit klopt, dit is normaal.”

Bij het Transgender Infopunt, dé place to be voor elke Belgische trans persoon zijn ze blij met het statement van Sam. "Op het lichamelijke rust vaak nog een taboe. Een statement zoals dit door iemand zoals Sam Bettens is wat ons betreft een sterk signaal. Het kan voor anderen echt een hart onder de riem zijn. Heel veel trans personen stoppen bijvoorbeeld met sport, ze durven hun lichaam niet meer tonen in het zwembad of op het strand. Als je dan een trans persoon zoals Sam ziet, kan dat een opluchting zijn. Hopelijk kan het zo ook meer genormaliseerd worden en kijken we er binnenkort niet meer van op", aldus coördinator Joz Motmans.

Website Transgender Infopunt ==> Klik hierVerklarende woordenlijst

Trans of transgender is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van: genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, queer, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a zijn.

Transitie is de weg die een transgender persoon kan gaan om geheel of gedeeltelijk van geslacht te veranderen. Een geboren man gaat in transitie om vrouw te worden en een geboren vrouw gaat in transitie om verder als man door het leven te gaan. Deze weg heeft sociale, medische, juridische en psychische aspecten.

Een cis of cisgender is iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. De term wordt doorgaans gebruikt als de tegenhanger van transgender en transseksueel, waarbij het geboortegeslacht en de genderidentiteit niet overeenkomen.

Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.

Bron: gva.be & holebi info - 1 November 2021

.

Dit bericht is gepost op 01 November, 2021 en 352 keer gelezen.