Koppel wil safe space voor vrouwen openen in Antw (10/11 veiling).

De 33-jarige Kenza Roofthooft en haar vriendin de 32-jarige Aranka Van Velse dromen van een vrouwenbar in Antwerpen. Die droom kan er snel komen want zo gauw het koppel een pand vindt, zullen ze uit de startblokken schieten.

Safe space voor vrouwen van alle geaardheden en genderidentiteiten
Met de vriendinnen een avondje op café en geen zin om aangesproken te worden door een dronken man? Het kan binnenkort in het nieuwe café waar vrouwen van alle maten, kleuren, vormen en geaardheden zich thuis én veilig moeten en kunnen voelen. "Dat is écht nodig in deze tijd, het is eigenlijk bizar dat zo’n bar nog niet bestaat in Antwerpen”, vertelt Kenza. “Het is als vrouw echt geen overbodige luxe om een safe space te hebben waar je je te allen tijde veilig voelt."

Toepasselijke naam
De toekomstige bar heeft al een 'toepasselijke' naam: 'Cut'. "In de volksmond mogen klanten ons gerust ‘kut’ noemen, maar dat is misschien net iets te ‘in your face’ als officiële naam," klinkt het bij de dames. De naam van de bar laat niet veel aan de verbeelding over: Cut is lekker direct, duidelijk en grappig. “In de volksmond mogen klanten ons gerust ‘kut’ noemen, maar dat is misschien net iets te ‘in your face’ om onze officiële naam van te maken”, lacht Kenza. “De ‘c’ maakt het ook net iets internationaler. Maar ‘cut’ staat ook voor ‘stop’, als in ‘stop het geweld tegen vrouwen’.”

Mannen enkel onder voorwaarden welkom
Aranka en Kenza wilde in eerste instantie een lesbische bar openen, maar voelden toen dat ze zich niet enkel wilden focussen op slechts een klein groepje van alle vrouwen. "Het is zoveel krachtiger om een veilige, toffe plek te creëren voor alle vrouwen die een avondje met de vriendinnen op pad willen, maar geen zin hebben in mannen."

Met andere woorden, mannen zullen welkom zijn in de bar, maar enkel wanneer ze zich aan de regels houden. "Er zal geen portier staan die alle mannen buitenzwiert, iedereen is welkom”, legt Kenza uit. “Maar let wel: vanaf je binnenstapt, tellen ónze regels. Onze bar moet altijd een safe space blijven voor vrouwen. Vanaf dat het respect voor vrouwen verdwijnt, word je vriendelijk de deur gewezen. Maar we willen niemand uitsluiten die graag een pintje komt drinken."

Vrouwen producten
De nieuwe bar @ café zal niet enkel vrouwelijke uitbaters en voornamelijk vrouwelijk cliënteel hebben. Kenza en Aranka zullen ook producten aanbieden die door vrouwen zijn gemaakt, zoals biertjes door vrouwen gebrouwen, wijnen door vrouwen gebotteld of andere producten gemaakt door vrouwelijke ondernemers. “Dat assortiment willen we nog uitbreiden, daarvoor zijn we altijd nog op zoek naar ‘vrouwelijke’ producten die bij ons concept passen.”

Nog geen locatie
De locatie van de bar blijft nog een mysterie, ook voor Kenza en Aranka. “We zijn naarstig op zoek naar een pand: het is niet simpel om je droomlocatie in het centrum van Antwerpen te vinden. Ook het concept hangt nog deels van die locatie af: als het pand voornamelijk geschikt is om in de late uurtjes iets te drinken, wordt het dat, als er bijvoorbeeld een keuken is, opteren we misschien voor een dagzaak met wat hapjes. We willen zo snel mogelijk openen, liever gisteren dan morgen.”

Veiling op 10 november
Om die opening nog wat te versnellen, organiseren Kenza en Aranka op woensdag 10 november een veiling in café Tram 3. Dat moet hen een financieel duwtje in de rug geven om hun droom te kunnen waarmaken. “Vanaf 17 uur zijn er leuke optredens, een voorstelling spoken word, en een veiling van foto’s, kunstwerkjes, een fotoshoot, een drankenpakket, een beautybehandeling,… Het aanbod is heel gevarieerd. Het moet ook gewoon een leuke avond worden waar mensen ons kunnen leren kennen. Er komt binnenkort ook een crowdfunding online, waardoor we hopelijk heel snel van start kunnen gaan.”

Over Kenza en Arkana
Kenza en Aranka leerden elkaar kennen in een vrouwenbar in Amsterdam. De twee zijn sinds twee jaar een koppel. "Al toen ik een klein meisje was, wilde ik later een bar openen. Dat is altijd een droom geweest”, vertelt Aranka. “Een avondje brainstormen met Kenza, die na veel jaren horeca en retail ook een nieuwe uitdaging zocht, heeft die droom weer doen opwakkeren. We waren meteen enorm gepassioneerd door het idee van een vrouwenbar, en ook onze vrienden reageerden enthousiast. Dus hebben we de stap gewaagd, en dachten we: "Laten we samen in het diepe springen'."


Bron: hln.be - November 2021.

Dit bericht is gepost op 09 November, 2021 en 309 keer gelezen.