Winnaars Holebi (& Trans+) Filmfestival wedstrijden + video
Dinsdag ging zoals je eerder bij holebi info kon lezen het jaarlijkse Holebi Filmfestival (mét ook trans+ films e.a) van start. Daarbij werd naar jaarlijkse traditie op de openingsavond, gekozen door het publiek, ook de Holebi filmfestival Kortfilmprijs uitgereikt.

Kortfilm 2021
De winnaar van de kortfilmwedstrijd 'holebikort' werd dit jaar gewonnen door de Spanjaard Jorge Muriel met zijn film 'Lo efímero'. Juryvoorzitter en tevens meter van het Holebifilmfestival, Joke Devynck overhandigde de winnende cheque van € 2000 aan Jorge Muriel.

In de kortfilm Lo Efimero ontmoeten twee vreemden elkaar in de metro. Beiden dragen hun verleden met zich mee. Deze ene vluchtige, maar belangrijke reis en hun korte ontmoeting zullen hun beider toekomst bepalen. De kortfilm is tijdens het holebi filmfestival nog te zien op 18 november om 20:00 uur vlak voor de film 'Los Fuertes' in Kinepolis Leuven.

Andere prijzen:
Dit jaar werden er voor het eerst nog twee andere prijzen uitgereikt. Een thema en een Bravery Award. Die gingen naar 'Wonder' door Javier Molina en 'Meisjesjongensmix' van Lara Aerts. Beide regisseurs kregen een cheque van vijfhonderd euro.

De winnaar van de Thema Award werd gekozen door T-jong, een jeugdbeweging voor trans+ jongeren in Vlaanderen. Zij kozen voor 'Wonder' door Javier Molina als beste kortfilm met een trans+ thema. Het verhaal gaat over een jong kind op zoek naar de eigen identiteit.

De Bravery Award, uitgereikt door OutTV, wil een kortfilm waar echt moed uit blijkt in de kijker zetten. De prijs werd gewonnen door Lara Aerts met de kortfilm 'Meisjesjongensmix' over intersekse personen.

Het Holebi Filmfestival (mét ook trans+) loopt nog tot 26 november: website (films, docu's, tickets, info) ===> Klik hier

Kortfilm Lo efímero


VERKLARENDE WOORDENLIJST

- LGBT+ staat telkens voor de eerste letter van de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender.
- De plus achter bovenstaande afkorting (lgbt) staat voor: alle andere seksuele geaardheden en genderidentiteiten, als ook voor intersekse personen en alle mensen die nog twijfelen over de eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit.
- Transgender of trans is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van: genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, queer, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a zijn.
- Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.
(soms staat er achter holebi (ook) een plus, die staat dan voor andere seksuele geaardheden zoals o.a panseksueel en aseksueel).
- Intersekse Een intersekse persoon wordt geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft, al dan niet in combinatie met dubbele gender specifieke chromosomen. Er zijn verschillende gradaties van intersekse personen. Intersekse is géén seksuele geaardheid en ook geen genderidentiteit. Een intersekse persoon kan zowel holebi als hetero zijn en kan ook onder de parapluterm transgender vallen als er niet onder vallen.

Bron: holebiinfo & holebifilmfestival - November 2021
.

Dit bericht is gepost op 12 November, 2021 en 238 keer gelezen.