Lijstje meest memorabele transgender films en series.

Vandaag (20 november) is het Transgender Day of Remembrance (transgender herdenkingsdag), de internationale dag waarop wordt stilgestaan bij de slachtoffers bij transfoob geweld. In de VS gaat er voorafgaande aan deze dag altijd een Transgender Awareness Week door. De website theadvocate.com zette vandaag een aantal films en televisie programma's op een rijtje die mee hielpen meer zichtbaarheid te geven aan transgenders op een positieve manier.

Lijst films en televisie series:

Film => The World According to Garp (1982)
film van regisseur George Roy Hill met in de hoofdrollen Robin Williams en Glenn Close. Gebaseerd op de gelijknamige roman van John Irving. John Lithgow en Glenn kregen allebei een Oscarnominatie voor hun respectieve rollen. De film gaat over een verpleegster haar zoon en een transseksuele lijfwacht.

Film => Second Serve (1986)
Geregisseerd door Anthony Page, met Vanessa Redgrave, Martin Balsam en William Russ. Het waargebeurde verhaal van Richard Raskind: afgestudeerd aan Yale, marineofficier, briljant chirurg en tenniskampioen. Hij hield jaren lang perfect verborgen dat hij zich eigenlijk voelde als een vrouw in een mannenlichaam.

Film => Tales of the City (1993)
Geregisseerd door Alastair Reid, met Olympia Dukakis, Laura Linney en Donald Moffat. Film gebasseerd op de serie van acht novellen van Armistead Maupin. Met in de film eveneens een biseksueel en homo personage. Verhaal: De schuchtere, uit het saaie Cleveland afkomstige May Ann Singleton is voor een korte vakantie in San Francisco, maar besluit te blijven. Ze vestigt zich in een appartement bij Miss Madrigal, op 28 Barbary Lane, en ontdekt de vrolijke jaren '70 in deze flower-powerstad.

Film => The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994)
Australische komische roadmovie uit 1994. Met Guy Pearce, Terence Stamp en Hugo Weaving. Regie en scenario door Stephan Elliott. Het verhaal is in 2006 verwerkt tot een musical. De film gaat over twee travestieten (Mitzi en Felicia) en een transseksueel (Bernadette) die besluiten met een bus vanuit Sydney naar Alice Springs te gaan, dwars door het binnenland van AustraliŽ, om daar een aantal optredens te geven

Film => Ma Vie en Rose (My Life in Pink) (1997)
Belgische film van regiseur Alain Berliner. Met Georges Du Fresne, MichŤle Laroque en Jean-Philippe …coffey. De film won de Golden Globe Award voor beste buitenlandse film. Ook won hij de Crystal Globe op het Karlovy Vary International Film Festival. Verhaal: Ludovic (Georges du Fresne), een kind dat is geboren als jongen maar sterk voelt dat ze eigenlijk een meisje had moeten zijn. De film laat de worsteling met haar genderidentiteit en haar omgeving zien. Alhoewel gepresenteerd als een Belgische film is dit een internationale productie van bedrijven in BelgiŽ, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het leeuwendeel van de productie is gedaan door het Franse gespecialiseerde-filmhuis 'Haut et Court'. De opnamen vonden plaats ten zuiden van Parijs bij …vry.

Film => Boys Donít Cry (1999)
Van regisseuse Kimberly Peirce. Met Hilary Swank, ChloŽ Sevigny en Peter Sarsgaard. Op ware gebeurtenissen gebaseerde film. De film streek veertig filmprijzen op, waaronder een Academy Award en een Golden Globe voor hoofdrolspeelster Hilary Swank. Boys Don't Cry werd gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse Teena Renae Brandon. Zij werd geboren als vrouw, maar ging door het leven als man. Toen haar vrienden erachter kwamen dat ze een vrouw was, zette dit hen op 31 december 1993 aan haar te vermoorden. De filmtitel is geleend van een nummer van The Cure, dat ook in de film voorkomt.

Film => Normal (2003)
Geregisseerd door Jane Anderson, met Jessica Lange, Tom Wilkinson en Hayden Panettiere. Verhaal: Roy en Irma zijn een toegewijd koppel met een normaal leven in het landelijke deel van Illinois, totdat Roy beslist dan zijn leven moet veranderen en aan Irma vertelt dat hij zich een vrouw gevangen in een mannenlichaam voelt.

Film => Transamerica (2005)
Geregisseerd en geschreven door Duncan Tucker. Met Felicity Huffman, Kevin Zegers en Fionnula Flanagan. De film won meer dan 25 andere filmprijzen waaronder een Golden Globe (Huffman), twee Independent Spirit Awards (voor Huffman en voor het scenario), een Satellite- en een National Board of Review Award (beide voor Huffman). Verhaal: Bree is een conservatieve transseksueel. Ze werkt hard en spaart elke cent om de laatste operatie te kunnen betalen, die van haar eindelijk een echte vrouw zal maken. Dan krijgt ze een telefoontje van een zekere Toby, die haar zoon blijkt te zijn, veroorzaakt door een onhandig avontuurtje. Toby blijkt ook nog eens in de gevangenis te zitten in New York.

Docu series => TransGeneration (2005)
Acht delige docu serie over vier transgender studenten tijdens hun schoolleven in 2004 en 2005, over hun leven, familie, vrienden, coming out... Twee van de studenten zijn transgenders van man naar vrouw en twee studenten zijn transgenders van vrouw naar man. Allen wonen ze op een campus op verschillende colleges. De serie werd gebracht op het holebi televisie netwerk Logo onder producer Thairin Smothers.

Reality televisie show => The Real World (2009)
Langst lopende door MTV uitgezonden reality-televisieprogramma, voor het eerst uitgezonden in 1992, en is nog altijd het langstlopende programma in de geschiedenis van MTV. Het programma is momenteel bezig aan zijn 25ste seizoen. Er kwamen naast hetero's ook aan bod: een homo, een lesbienne, een biseksueel en in 2008 een transgender namelijk Katelynn Cusanelli die deelnam aan de Brooklyn-set 21st season en introduceerde de kijkers aan een Italiaanse Amerikaan die met haar zou trouwen en die ook transseksueel is.

Televisie drama serie => Degrassi (2010)
Dramaserie waarin een groep tieners gevolgd wordt die elke dag weer te maken krijgt met de uitdagingen van het schoolleven. Met naast hetero's ook een homo, lesbienne, biseksueel en recenter een transseksuele tiener wiens realistische verhaallijn een Peabody award en een Emmy nomination opleverde.

Televisie dansprogramma => Dancing With the Stars (2011)
Uitgezonden in verschillende landen. In de Amerikaanse versie zorgde Chaz Bono, de transseksuele zoon van zangeres Cher en wijlen Sonny Bono door zijn deelname voor heel wat opschudding, daarnaast zorgde hij ook voor meer begrip voor transgenders en liet hij zien dat transseksuelen ook gewoon mensen zijn net als iedereen.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 20 November, 2012 en 4930 keer gelezen.Reageer op dit bericht: