Belgisch katholiek onderwijs schrijft geschiedenis met trans leerkracht.Ons Belgisch katholiek onderwijs schrijft geschiedenis. Hij wordt zij. Met die woorden maakte de koepel van het katholiek onderwijs, doch met een beetje ongemak, zelf wereldkundig dat een van zijn leerkrachten van geslacht verandert.

De koepel van het katholiek onderwijs die zelf een persbericht de wereld in stuurt om te zeggen dat een leerkracht op een van zijn scholen van geslacht verandert. Van man naar vrouw. Het gebeurt niet elke dag. Maar Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het VSKO, zag geen andere keuze. Nadat een misnoegde ouder van de school een krant op de hoogte had gebracht, dreigde de identiteit van de leerkracht te worden onthuld. ‘Daar wilden we op anticiperen', zegt Van Hecke. ‘De leerkracht wil discreet blijven.'

‘We willen iedereen vragen om dat te respecteren, om kies met de problematiek van transgender om te gaan en niet op de betrokken leerkracht te jagen. Wij willen alles in het werk stellen om zijn reďntegratie op school zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daarvoor is sereniteit nodig.' De transseksuele leerkracht staat pas aan het begin van een traject van verschillende operaties. Op 1 september wil hij terugkeren voor de klas. Als vrouw. De man worstelt al lang met zijn gender identiteit. Hij heeft zich heel lang niet goed in zijn vel gevoeld. Toch communiceerde hij er open over met de school en de koepel.

De koepl van het katholiek onderwijs Belgie steekt niet onder stoelen of banken dat ze zelf ook nog worstelen met de beslissing van de leerkracht, in hun persbericht staat letterlijk: ‘Tijd zal nodig zijn om dit te begrijpen en te plaatsen.' Daaruit spreekt vooral ongemak. Er was een tijd dat het katholiek onderwijs het ook moeilijk had met leerkrachten die holebi (homo, lesbisch, bi) bleken te zijn of wilden scheiden. ‘Maar vereng dit nu alsjeblieft niet tot het katholiek onderwijs', zegt Van Hecke. ‘Als uw collega u morgen zegt dat hij van geslacht zal veranderen, hoe zal u dan reageren? Iedereen in de samenleving zou het hier in eerste instantie moeilijk mee hebben, of vragen hebben. Zelfs in families is er dan onzekerheid en afstandelijkheid. De hele samenleving weet niet goed hoe hiermee om te gaan, omdat het vrij nieuw is.' Van Hecke zegt dat de school, de ouders en de leerlingen heel goed zullen worden geďnformeerd over de problematiek van transgender. Ouders en leerlingen werden al ingelicht en er volgt nog een informatieavond. Onder meer een team van het Universitair Ziekenhuis Gent, dat de leerkracht begeleidt, zal de school daarbij helpen.

Fran Bambust is lid van de holebivereniging Çavaria (holebifederatie), zelf transgender en heeft in het onderwijs gestaan. Ze is blij met de houding van het katholiek onderwijs. ‘Natuurlijk is iedereen zoekende, heeft men vragen, dat is niet erg. Ik vind het warm en eerlijk dat Van Hecke dat toegeeft. Zelf heb ik het ook liever dat mensen die met vragen zitten mij erover aanspreken', zegt Bambust. ‘Het omgekeerde vind ik zelfs vervelend. Wie zegt er geen problemen mee te hebben, het allemaal prima te vinden, die straalt veeleer desinteresse uit. Ik hoop wel dat de leerkracht sterk in haar schoenen staat, dat ze gesteund zal worden. Want negatieve reacties zal ze zeker krijgen: vieze brieven of mails, schunnige berichtjes via Facebook,... Ik heb de school niet vaarwel gezegd omdat er onbegrip was. Integendeel, na mijn operatie heb ik mijn oud-collega's terug opgezocht. Ze waren allemaal positief. Leerlingen kunnen misschien harder uit de hoek komen. Dan is het zaak tegelijk preventief en repressief op te treden.'

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
IZZY WILDE OP VIJF JARIGE LEEFTIJD ZELFMOORD PLEGEN OMDAT HIJ GEEN MEISJE MOCHT ZIJN
TRANSGENDER GEDENK DAG HERDENKT DUIZENDE DODEN OOK IN BELGIE

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
SPEELGOED FOLDER MET NIET GENDER GEBONDEN SPEELGOED UIT
RESOLUTIE TEGEN HOLEBI EN TRANSSFOOB GEWELD IN VLAAMS PARLEMENT DOOR...
NEDERLANDS HOLEBI ACTEUR EN ZANGER PLOTS OVERLEDEN
NOORSE PRINSES IN HET GEHEIM NAAR INDIA VOOR BABY TWEELING VAN HOMO MEDEWERKER
STEM MEE VOOR DE HOLEBI ICOON VAN 2012
ELIO DI RUPO - TOLERANTIE (TGO HOLEBI'S) GAAT ACHTERUIT IN ONS LAND
ANGELA MERKEL VIERKANT TEGEN HOLEBI RECHTEN
NA JAREN TERUG EEN MISTER GAY VLAANDEREN VERKIEZING - DOE MEE
MEISJE VAN 13 MAAKT VIDEO PETITIE VOOR BROERTJE DAT NIET MAG KOKEN
TWEE ZAKEN BEKEND UIT BELG NATIONAAL PLAN TEGEN HOMOFOBIE
DE BESTE HOLEBI FILMS VAN HET VLAAMS HOLEBI FILMFESTIVAL 2012 ZIJN...
ZANGERES KATY PERRY KRIJGT HOLEBI AWARD + 2 VIDEO'S
BRITSE HOMO BAR BREEKT WERELD RECORD AANTAL HIV GETESTE HOMO'S
NIEUWE LESBISCHE FILM IN BELGISCHE FILMZALEN + TRAILER
LUC APPERMONT WIST PAS NA JAREN DAT HIJ HOMO WAS EN FLIRT MET BART OP TV
NIEUWE HOLEBI FILM IN BELGISCHE BIOSCOOP ZALEN + TRAILER
13 JARIGEN OPGEPAKT NA BEDREIGING SVEN PICHAEL EN MICHIEL IN VOLT REPORTAGE
GERARD JOLING IN DOODSANGST DOOR HANS KLOK + VIDEO
ELKE MAAND GEWELD TEGEN HOLEBI'S IN GENT
UNIEK HIP HOP HIV SONG + VIDEO

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: de standaard.be

Dit bericht is gepost op 07 December, 2012 en 2740 keer gelezen.Reageer op dit bericht: