Oeganda maakt Hiv besmetting strafbaar.De president van Oeganda, Yoweri Museveni (foto), heeft zopas een wet ondertekend die Hiv besmetting strafbaar maakt. Mensenrechtenactivisten waarschuwen al voor het feit dat hierdoor pogingen om de strijd tegen Hiv te winnen zullen worden ondermijnt, omdat mensen met Hiv in Oeganda het nu moeilijker zullen krijgen om zicht te laten behandelen.

In de nieuwe wet staat dat vanaf nu iemand met Hiv besmetten strafbaar is. Dat wil zeggen wanneer iemand Hiv heeft en hij of zij besmet iemand anders, men een celstraf riskeert tot tien jaar. Daarnaast is ook een poging om iemand te besmetten strafbaar, men riskeert dan vijf jaar cel. En alsof dat nog niet genoeg is maakt de wet het ook mogelijk om mensen te verplichten een Hiv test te ondergaan. Hulpverleners zijn bang dat mensen die Hiv hebben of denken te hebben zich nu niet meer zullen laten behandelen, wat al eerder het geval was met homo's omdat homoseksualiteit strafbaar is in het land. Bij deze nieuwe wet wordt iedereen getroffen, hetero, holebi, trangender en mogelijk ook kinderen.

Eerder kwam Oeganda al slecht in het nieuws omwille van het feit dat men begin dit jaar een zware anti holebi wet invoerde waarbij men een levenslange celstraf riskeerde. Recent werd die wet met dank aan holebi en mensenrechten activisten afgeschaft, omdat men kon bewijzen dat er fouten werden gemaakt in het tot stand brengen van de wet, waardoor de rechtbank de wet ongrondwettelijk verklaarde. Maar ondertussen hebben al tal van politici laten weten dat de anti holebi wet terug zal komen. Opmerkelijk is het feit dat president Museveni recent liet weten dat hij water bij de wijn wil doen betreffende de herinvoering van de anti holebi wet. Meer kan je daar over lezen via een link hieronder.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI INFO LEZEN
OEGANDA WIL WATER BIJ DE WIJN DOEN BETREFFENDE HERINVOERING ANTI HOLEBI WET


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 20 August, 2014 en 2829 keer gelezen.Reageer op dit bericht: