Ook in Nederland hebben holebi & transgender jongeren het nog zwaar op school.In mei van dit jaar kon je bij holebi info lezen dat 40% van de Vlaamse holebi's & transgenders zich niet veilig voelt op school. Vandaag brengt holebi info resultaten van een Nederlands onderzoek waaruit eveneens blijkt dat het niet eenvoudig is als holebi of transgender op school, al hebben sommige Nederlandse scholen wel een groot streepje voor.

Nederlandse holebi en transgender studenten hebben het nog steeds moeilijk op Nederlandse middelbare scholen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Columbia University i.s.m. de holebi & transgender federatie COC Nederland. Uit het onderzoek blijkt meteen ook dat er een goede oplossing bestaat, namelijk een GSA. (Gender & Sexuality Netwerk - In de VS e.a landen Gay Straight Alliance genaamd).

Uit het Nederlandse onderzoek blijkt dat er op middelbare scholen nog veel negatieve woorden vallen over homoseksualiteit. Daarbij worden de negatieve uitspraken gedaan door zowel leerlingen als docenten. Ook blijkt dat de meeste docenten niet of niet juist reageren op negatieve taal over holebi's en transgenders. Bijna de helft van de homo lesbische biseksuele en transgender studenten werd het afgelopen jaar uitgescholden wegens zijn of haar geaardheid, en ruim een kwart om hun genderidentiteit. Ook blijkt dat holebi en trans studenten vaker worden uitgesloten door hun medeleerlingen en dat ze vaker te maken krijgen met roddels en leugens die over hen worden vertelt.

13,4% van de holebi en transgender studenten kreeg in het afgelopen jaar te maken met een lichte vorm van geweld, en 6,4% met een zware vorm van geweld. De meeste jongeren die dit meemaken melden dit bij het schoolpersoneel, maar slechts weinigen vinden dat daar adequaat op gereageerd wordt. Nederlandse holebi en transgender jongeren zijn dan ook van mening dat de meeste scholen te weinig doen om verbetering in de situatie te brengen. Vier op vijf leerlingen zegt dat er geen positieve aandacht voor homo's lesbiennes biseksuelen en transgenders is in de lessen. Daarbij zegt 55% dat er geen antipestbeleid is op hun school, en dat er bijna nooit binnen een antipestbeleid aandacht is voor holebi's en transgenders. En dat terwijl zowel een antipestbeleid als aandacht voor holebi's en transgender aanvaarding in de les op Nederlandse scholen verplicht is.

Maar er is ook goed nieuws. Uit het onderzoek blijkt (ook) dat de oplossing om de situatie van holebi's en transgenders op school te verbeteren een GSA is. Dat is een groep van studenten en docenten binnen een school die specifiek werken rond diversiteit en holebi's en transgenders. In de groepen zitten ook tal van heteroseksuele studenten. Samen zetten ze zich in voor een betere en veiligere omgeving voor homo lesbische biseksuele en transgender studenten. In augustus kon je bij holebi info al lezen over positieve resultaten van een onderzoek rond GSA's op Nederlandse scholen.

Uit het recente onderzoek blijkt tot slot nog dat wanneer er op een school veel docenten zijn die holebi en transgender studenten steunen, de leerlingen zich veel beter voelen. 72% tegenover 37% van de studenten zonder steunende docenten. Ook zijn holebi en transgender studenten minder afwezig wanneer ze een steunende docent hebben.
LEES OOK
SCHOLEN MET GSA MAKEN SITUATIE V. HOLEBI & TRANS JONGEREN BETER, ALDUS NEDERLANDS ONDERZOEK
40% VLAAMSE HOLEBI EN TRANSGENDERS VOELEN ZICH ONVEILIG OP SCHOOL
OOK AANDACHT VOOR HOLEBI'S & TRANSGENDERS IN BRITSE SCHOOLBOEKEN
POSITIEF KLIMAAT BETER VOOR HOLEBI & TRANSGENDERS OP SCHOOL, ALDUS VLAAMS ONDERZOEK
LESBISCHE EN BISEKSUELE MEISJES VAKER VAN SCHOOL GETRAPT, ALDUS AMERIKAANS ONDERZOEK
BIJNA ALLE BRITSE RELIGIEUZE SCHOLEN LEREN DAT HOLEBI ZIJN VERKEERD IS

Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 18 December, 2018 en 10699 keer gelezen.Reageer op dit bericht: