Bijna vergeten, vrouw die aan wieg stond van de Belgische holebibeweging.In februari van dit jaar deed Tv- en radiopresentatrice Sofie Lemaire een oproep om meer vrouwen een straatnaam te geven. De Stad Brussel deed niet veel later ook een oproep om vrouwen te nomineren voor een standbeeld of een straatnaam. Het Belgische holebi-archief nomineerde Suzan Daniel.

Het nieuws van www.bruzz.be bracht een stuk over deze bijzondere, soms bijna vergeten vrouw. Een vrouw die alle Belgische holebi's, en in het bijzonder Belgische lesbiennes moeten leren kennen. Want deze dame stond in ons landje mee aan de wieg van de holebibeweging. Dat is bijzonder, omdat er tot op heden overwegend wordt gesproken over homo's bij de start van de Belgische holebibeweging.

In België stond een Brusselse vrouw aan de wieg van de holebibeweging. Het levensverhaal van Suzan Daniel leest als een kleine geschiedenis van de vrouw in ons land. Het holebi-archief vindt dat ze een eigen straatnaam verdient. Holebi info brengt enkele kleine stukken uit een groter geheel via bruzz.be

"Sterk. Trots. Zelfstandig.” Woorden die historicus Bart Hellinck gebruikt om Suzan Daniel, pseudoniem voor Suzanne De Pues, te beschrijven. Zij stond in 1953 aan de wieg van Belgiës eerste holebibeweging. Hij ontmoette haar in 1996, toen ze 78 jaar was. Ze was intussen vergeten, een kleine naam in de archieven van de Belgische holebibeweging, gevallen tussen de plooien van de tijd.

Suzanne De Pues leest geen stationsromannetjes als ze begint te puberen. Wel onder andere het boek van schrijfster Radclyffe Hall, die de Britse literaire wereld in 1928 schockeerde met een openlijk lesbische roman: 'The Well of Loneliness'. Ze gaat ook erg veel naar de bioscoop wat er voor zorgt dat ze als veertienjarige rescensies begint te schrijven, waarmee ze op dat moment de jongste filmrecensente van het land wordt, en bovendien de enige vrouw.

Pas in de jaren 30 komt ze uit de lesbische kast. Het verhaal gaat dat ze in Brusselse lesbische bars terecht kwam nadat ze een mannelijke collega had afgewezen die avances had proberen maken. Hij wijst haar de weg naar een bloeiende holebi scene van Brussel waar haar favoriete bar La Pergola wordt, toen gelegen in het steegje waar nu Jeanneke Pis (de vrouwelijke tegenhangster van Manneke Pis) staat. Opmerkelijk voor die tijd blijken haar ouders geen probleem te hebben met haar geaardheid. Maar discretie moest in het België van toen wel bewaard blijven. Homoseksualiteit, iedereen wist dat het bestond, maar het mocht niet zichtbaar zijn.

Later komt Suzanne in contact met het Nederlandse Cultuur- en Ontspanningscentrum (nu COC), een van de oudste holebi-organisaties van de wereld. In 1951 houden die een eerste internationaal congres in Amsterdam. Twee jaar later gaat Suzanne naar een soortgelijk congres, waar vertegenwoordigers uit de holebi gemeenschap, van over de hele wereld samen komen. Dat het congres meer is dan alleen maar een potje flirten, was erg naar de zin van Suzanne.

Onder impuls van de Nederlander Henri Methorst, die een internationale holebi-organisatie stichtte, keert Suzanne terug naar België met het idee om zelf ook een organisatie op te zetten. Holebi’s worden niet op dezelfde manier vervolgd in België als in Groot-Brittannië, Nederland of Duitsland homoseksualiteit was bij ons nooit expliciet verboden, discriminatie en schaamte bestonden uiteraard wel.

Omdat discretie wél noodzakelijk is betreffende de homo of lesbische geaardheid in ons Belgenlandje, kiest Suzanne er voor om onder een schuilnaam te gaan werken en leven, waarmee ze later de geschiedenis zal in gaan. Suzan Daniel was geboren. Een eerste Belgische 'holebi' vergadering kwam er in 1954 dat door ging in een gewoon etablissement aan de Naamsepoort.

Opmerkelijk genoeg doet Suzan Daniel alles zelf. Een unicum, want nergens anders in West-Europa in die tijd, stond er een vrouw aan de basis van een emancipatorische homorechtenbeweging. Daarom is het belang van Suzan's werk niet te onderschatten. Jammer genoeg was de groep van Suzan een kort leven beschoren omdat de mannen iets anders wilde. Suzan wilde een groep met lezingen en cultuurdebatten, de mannen wilde andere dingen.

Op 21 oktober 1954 was het Suzannes laatste bijeenkomst in de nieuwe holebi groep. Ze was de enige vrouw maar stond haar mannetje. Maar het liep anders. Nadat de statuten van de organisatie waren voorgelezen stond er een man op, een zekere Robert Lemal. Hij zei ik heb geen zin om gecommandeerd te worden door een vrouw. Suzan was ziedend en verliet de organisatie die ze zelf had opgericht, en sluit de deur achter zich, niet alleen van het lokaaltje in de Brabantstraat, maar ook van de holebibeweging. Ze doekt ‘haar’ CCB op en zweert zich nooit meer te engageren. Suzan Daniel verdwijnt tussen de plooien van de tijd.

Vele jaren later kwam een UGent-student, haar naam opnieuw tegen. Deze student was ene Bart Hellinck, hij dacht dat ze dood was, maar ontdekte dat ze nog leefde, 78 jaar was en nog in Brussel woonde. Hij ging bij haar op bezoek en sprak lang met haar. Ze was later erg vereerd toen het Belgische holebi archief naar haar werd vernoemd. Uiteindelijk overleed ze op de leefftijd van 89 jaar. Ze was op het einde niet meer actief in de holebibeweging, maar ze ging wel elk jaar naar de Gay Pride in Brussel.

Dit is niet het gehele nieuws bericht zoals verschenen op de website van bruzz.be. Wie het originele bericht helemaal wil lezen ==> KLIK HIER

Leuke links
- Website fonds Suzan Daniel (Homo & Lesbisch archief & docu centrum Belgie) => KLIK HIER
- Website holebi pioniers (geschiedenis holebi & transgenderbeweging in Vlaanderen) => KLIK HIER


Bron: bruzz.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 12 April, 2019 en 3872 keer gelezen.Reageer op dit bericht: