Boris Johnson en regering schrappen plannen positieve wet betreffende transgender+ personen.1 jaar nadat de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) transgender zijn uit de lijst der mentale ziekten haalde, met onder andere als doel het creëren van meer aanvaarding, minder stigma en discriminatie, gaan in veel landen wereldwijd de gelijke rechten van transgenders achteruit in plaats van vooruit. Vandaag onder de loep Groot-Brittannië.

In het Verenigd Koninkrijk liet premier Boris Johnson, 55, zopas weten dat de langverwachte plannen van de Britse overheid om transgenders in staat te stellen zichzelf eenvoudiger te identificeren, ondanks overweldigende publieke steun wordt geschrapt.

Terug naar af
De Britse heeft hiermee beslist niet te luisteren naar de mening van de burgers. Maatregelen die in het kader van de regering van Theresa May zijn opgesteld, zouden het juridische proces van het wijzigen van een geboorteakte hebben veranderd door belemmeringen zoals een medische diagnose en een langdurige bewijsprocedure weg te nemen. Het zou ook erkenning hebben gegeven aan niet-binaire mensen die zich niet identificeren als enig geslacht. Maar deze zijn nu allen geschrapt.

Huidige situatie blijft
Momenteel moeten transgender+ Britten na medische diagnose twee jaar wachten tot hun nieuwe geslacht wettelijk erkend is. Degenen die hun geslacht willen veranderen, moeten 140 pond betalen en verschijnen voor een gespecialiseerd panel. Verder moet men ook bewijzen dat men twee jaar in de door hun 'gekozen' gender heeft geleefd in een procedure die door transgender rechtenactivisten als onmenselijk, bureaucratisch en duur wordt beschouwd. Dit alles zal dus blijven zoals het is.

Zogenaamde veiligheidsmaatregelen
Tegelijkertijd zou de regering voorbereidingen treffen om nieuwe veiligheidsmaatregelen te nemen om ruimtes voor vrouwen te beschermen, inclusief toevluchtsoorden en openbare toiletten, om te voorkomen dat ze worden gebruikt door mensen met een mannelijke anatomie, waardoor men transgenders verder blijft discrimineren. Eerder dit jaar bekritiseerden feministische groeperingen voorstellen om de wet op de gender herkenning bij te werken uit bezorgdheid dat transgenders gebruik zouden maken van openbare toiletten bedoeld voor mannen en vrouwen. Iets wat gelijkt op de situatie in de Verenigde Staten waar transgenders geen gebruik meer mogen maken van openbare toiletten behorende bij hun "nieuwe" gender, uit de (onterechte) vrees dat er mogelijk misbruik zou kunnen plaats vinden wanneer een trans vrouw gebruik maakt van een vrouwen toilet.

Minderjarige transgenders
En dan zijn er nog de plannen van de Britse minister Liz Truss die minderjarige transgenders wil verbieden te starten met transitie van man naar vrouw of van vrouw naar man. Het gaat daarbij niet om geslachtsveranderende operaties want deze kunnen pas vanaf 18 jaar. Het gaat daarbij om het starten van het nemen van hormonen en/of pubertijd blokkers. Momenteel staat de NHS (National Health Service) wél toe dat minderjarigen een transitie starten. Meer dan 55.000 mensen tekenden ondertussen al een petitie tegen de plannen van Truss.

Politieke & activisten reactie
Liberaal-democratisch parlementslid en leiderschapskandidaat Layla Moran zegt dat transgenders geconfronteerd werden met "onnoemelijke discriminatie en intimidatie" en dat het opschorten van de hervormingen het lijden van velen zal verlengen. Nancy Kelley, chief executive bij de holebi & transgender+ rechtenorganisatie Stonewall zei dan weer: "Het rapport in de kranten, dat de regering van plan is om plannen te schrappen om het voor transgenders eenvoudiger te maken om legale erkenning van hun geslacht te krijgen, is uiterst teleurstellend."

Ter info, situatie drie landen anno 2020
- In Hongarije kan een transgender persoon weldra niet langer officieel van geslacht of naam veranderen.
- In Pakistan zijn transgenders sinds kort uitgesloten van door de regering georganiseerde hulpverleningsinspanningen en zijn ze aan hun lot overgelaten omdat NGO's stopte met werken.
- In de Verenigde staten werden volgende wetten onder Trump ingevoerd: verbod transgenders in het leger. Zorgverleners, daklozen centra, Hiv preventie en Hiv gezondheidszorg centra mogen transgenders weigeren op basis van religieuze vrijheid. Het verbieden van transgenders om te sporten in een team behorende bij hun "nieuwe" gender. Het recht van werkgevers en huiseigenaren om te discrimineren tegen transgenders op basis van religieuze bezwaren. Het verbod op het gebruik maken van openbare toiletten behorende bij de "nieuwe" gender door transgender personen. En verder zijn er nog plannen om een legale erkenning van de "nieuwe" gender af te schaffen zodat het enkel nog mogelijk is zich door te overheid te laten erkennen als man of vrouw. En het schrappen van transgenders uit de Civil Rights Act van 1964.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 2020.

Dit bericht is gepost op 15 June, 2020 en 4274 keer gelezen.Reageer op dit bericht: