Opinie: Holebifobie
Homofobie, holebifobie, transfobie, .... helaas zal het altijd blijven bestaan. Is geen probleem zeggen velen, we hebben toch wetten die ons beschermen!

Ja, we hebben een wet die daders van geweld zwaarder kan straffen wanneer dat geweld is gepleegd vanuit haat tegenover iemands seksuele geaardheid. Op heden is deze wet nog steeds niet van toepassing voor geweld dat is gepleegd tegenover iemands genderidentiteit (bv transgenders).

Maar die wet is een lege doos. Want men moet als slachtoffer kunnen bewijzen dat een dader overging tot geweld vanuit zijn of haar haatgevoelens tegenover holebi's. Indien dat bewezen kan worden kan hij of zij zwaarder worden gestraft. Probleem: in de praktijk is het nauwelijks te bewijzen dat een dader handelde vanuit haat, en al helemaal wanneer die dader claimt dat hij of zij geen holebi's haat. Dat wil zeggen dat 9 van de 10 daders van een zwaar geweldsdelict, en evenzeer van discriminatie, op basis van seksuele geaardheid en haat tegenover holebi's overwegend een milde straf krijgt, en in sommige gevallen er zelfs helemaal mee weg komt omdat een rechtbank oordeeld dat er geen sprake was van homofobie of haat.

Wanneer men diezelfde wet, waarbij men daders van haatmisdrijven zwaarder kan straffen toepast op basis van religie, afkomst, ras, handicap ... is het plots allemaal anders. Iemand die een moslim of joods persoon in elkaar slaat zal overwegend zwaarder worden gestraft zonder dat daarbij iets moet worden bewezen. Met andere woorden, een slachtoffer van geweld op basis van religie, ras, afkomst ... moet niet bewijzen dat de dader handelde uit haat. Een holebi moet wél bewijzen dat een dader handelde uit haat.

Wat hebben we dan als holebi aan die wet? En voor wie zich afvraagt wanneer genderidentiteit wordt toegevoegd aan die wet, daar heeft niemand vandaag een antwoord op. Alleen wil je wanneer je behoort tot de 'categorie' genderidentiteit wel worden toegevoegd aan een wet die niet werkt en met twee maten en gewichten weegt?

Anoniempje.


- Ook een opinie delen, hoe? => Klik hier
- Andere opinie's lezen => Klik hier
- Terug naar de website van holebi info ==> Klik hier

Dit bericht is gepost op 17 January, 2021 en 337 keer gelezen.Reageer op dit bericht: