Opinie: Dragkings.Dit bericht is geplaatst door holebi info


Journalist Evelien Delgouffe (Het Laatste Nieuws) over haar ingrijpende ontdekkingstocht.
Dragqueens kent iedereen, maar dit keer gaat het over Dragkings.
Dit bericht komt uit de krant Het Laatste Nieuws (Februari 2021), waarin een journaliste vertelt over haar ontdekkingstocht.
Dit onderstaande is een deel van het bericht, wie alles wil lezen vind een link onderaan.

Van dragkings wordt vaak gedacht dat ze louter een karikatuur van de man uitbeelden: de macho, de rapper, de bouwvakker. Maar dragking zijn, snijdt zo veel dieper dan een cheap laugh of de beste illusie. Het zijn soms hele monologen, betekenisvolle catharsissen … Door dragkings aan het werk te zien, heb ik een nieuw soort respect gevonden voor mannen. Hoe die minder foutenmarge hebben, niet verwacht worden om publiekelijk in tranen uit te barsten en statistisch gezien vroeger doodgaan. Door mensen op te zadelen met genderverwachtingen en -patronen creëer je veel trauma. En getraumatiseerde personen creëren op hun beurt getraumatiseerde mensen.

“Dragkings hebben in België nog een lange weg te gaan, maar als ik zie hoe de dragkingcommunity in onder meer Amerika, Engeland en Frankrijk groeit en wat het dragkingcollectief waar ik in zit in het moeilijke jaar 2020 heeft verwezenlijkt, zie ik de toekomst rooskleurig in.
2020 ging ons jaar worden, we gingen in een schouwburg een groots opgezette show geven en we stonden zelfs geboekt voor een bal met Conchita Wurst, maar dat werd ons op het laatste nippertje allemaal door de neus geboord. Toch is ons ledenaantal blijven groeien, het magazine VICE en de krant Tagesspiegel hebben artikels aan ons gewijd, we hebben ontelbare shows via streamingplatformen opgevoerd en vanuit onze eigen living hebben we zo wereldwijd mensen bereikt.

De lockdown begin 2020 was voor vele jongeren een uitgelezen kans om met gender en identiteit te experimenteren , vanuit de veiligheid van hun eigen slaapkamer, gesteund door soortgenoten op het internet. Ik moet ook bekennen: toen mijn mama zei dat ik een mooie jongen was, deed dat iets met mij. Ik wil dan wel niet leven als man, daaruit weerklonk wel een onvoorwaardelijke liefde en bevestiging dat ze mij graag ziet ongeacht mijn vele gedaantes.”

Wat voor drag je ook onderneemt, of het nu dragking, dragqueen, alles daartussen of daarbuiten betreft: ik kan het iedereen aanraden om – al was het maar één keer – op genderqueeste te gaan. Ik heb al een paar vrienden van kop tot teen getransformeerd en iedere keer is het alsof het licht aangaat. Keer op keer verandert de houding, de manier van praten, treden bepaalde persoonlijkheidskenmerken meer naar de voorgrond.”

“Als het zo makkelijk is om mannelijkheid of vrouwelijkheid te kanaliseren, hoeveel meer bewijs moet er dan zijn dat gender beetnemerij is? ‘We are all born naked and the rest is drag’, predikt dragqueenfenomeen RuPaul al jaren. We werden allemaal naakt geboren en meteen werd onze sekse aan een identieke genderidentiteit gekoppeld en groeien we op met roze suikerbonen en poppen voor meisjes, blauwe ballonnen en auto’s voor jongens. Dat eerste referentiekader is zo sterk dat het tot onze dood ons verdere leven gaat bepalen. Tenzij je ervan afstapt. Tenzij je eens schuinsmarcheert in je eigen gender en ontdekt dat er potverdorie hoeken en geheime gangen zijn in jezelf die je nog nooit had ontdekt. En dat kan zowaar, op elke leeftijd.

Het is een ontzettend krachtig iets, bijna spiritueel zelfs. En nee, dan heb ik het niet over één keer met een vogelkooi en een lampenkap op je hoofd de Voil Jeanettenstoet op Aalst Carnaval gaan onveilig maken. Dat is eerder een blamage voor vrouwen en de homogemeenschap dan een viering. Maar in één ding moet ik de Aalstenaars wel gelijk geven: iedereen Ajuin! We zijn allemaal een bolgewas met meer onderliggende lagen dan we denken en we kunnen anderen en onszelf zowaar een stevig potje doen huilen door die lagen er één voor één af te pellen.”

Het hele artikel lezen ==> Klik hier
- Ook een opinie delen, hoe? => Klik hier
- Andere opinie's lezen => Klik hier
- Terug naar de website van holebi info ==> Klik hier

Dit bericht is gepost op 07 February, 2021 en 277 keer gelezen.Reageer op dit bericht: