168 LGBT atleten op Olypische Spelen, coming out en statement.De Olympische Spelen van dit jaar, die bijna afgelopen zijn, hebben de meest openlijke holebi & transgender+ atleten allertijden. Dit jaar zijn ze met maar liefst 168. In vergelijk, aan de spelen van 2016 in Rio deden 56 holebi's & transgender atleten mee. Dit nieuws, en meer werd bekend gemaakt door Outsports.

Voor het eerst, zoals je eerder bij holebi info kon lezen, doet er ook een transgender persoon mee aan de spelen. Lauren Hubbard werd voor het Nieuw-Zeelandse damesteam uitgekozen om deel te nemen in haar sport discipline gewichtheffen. Het grote aantal openlijke holebi & trans atleten, en de berichtgeving daarover, is positief voor de zichtbaarheid en aanvaarding van de gemeenschappen.

lgbt+ land
"Als alle LGBT+ Olympische atleten een land zouden zijn, zouden ze gelijk staan met Brazilië en Zwitserland op het klassement, en als team LGBT+ zou bestaan zou men tijdens deze spelen op op de veertiende plaats staan," aldus Outsports.

Verder werd al bekend gemaakt welke holebi atleten al goud zilver of brons wonnen, was er een coming out én bracht het Nederlandse vrouwen hockey team een statement vlak voor ze gingen spelen tegen Zuid-Afrika.

Medailles tot nu toe (eind juli)
Goud
- De eerste, en tot nu toe enige gouden medaille werd gewonnen door de Britse duiker Tom Daley.
Zilver:
- De eerste zilveren medialle werd gewonnen door de Franse judoka Amandine Buchard. Leuk detail, vorige maand kwamen zes Franse ateleten, waaronder ook Amandine, uit de kast voor een docu rond de Pride maand.
Wonnen ook zilver:
- De Amerikaanse zwemster Erica Sullivan, die bovendien haar medaille won tijdens de allereerste 1.500 meter vrije slag voor vrouwen ooit op de spelen.
- De Amerikaanse softball speelsters: Ally Carda, Amanda Chidester en Haylie McCleney.
- De Poolse roeister Katarzyna Zillmann.
Brons
De eerste bronzen medaille werd gewonnen door de Canadese softball spelers Larissa Franklin and Joey Lye.
Won ook een bronzen medaille de Britse ruiter Carl Hester.

Coming Out
De Poolse roeister Katarzyna Zillmann kwam na het winnen van haar zilveren in een intervieuw uit de kast waarin ze onder andere vertelde over haar vriendin. Ze vertelde ook dat ze eerder al open was geweest over haar relatie maar dat er in haar land niet over werd geschreven in de media laat staan over gepraat.

Nederlandse Hockey dames

Het Nederlandse dameshockeyteam was letterlijk solidair met de LHBT+-gemeenschap en andere gemarginaliseerde groepen in een ongelooflijke demonstratie op het veld voorafgaand aan hun wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Vlak voor dat ze met 5-0 wonnen vormde het hele team een hart om steun te tonen voor gelijkheid in alle vormen. Het team deelde later de foto op Instagram en schreef daarbij “Respect en acceptatie zijn twee van de kernwaarden van ons team, het respecteren en accepteren van mensen van elk ras, geslacht, etniciteit, seksualiteit, bekwaamheid en leeftijd. We streven ernaar om onszelf voortdurend te ontwikkelen en op te leiden om de verandering te worden die we in de wereld willen zien. We staan verenigd tegen alle vormen van discriminatie.” Minstens één lid van het Nederlands dameshockeyteam is openlijk lesbisch, reservedoelman Anne Veenendaal.

Met nog enkele dagen te gaan, de spelen eindigen op 8 augustus, bestaat de kans dat nog enkele van de 168 openlijke holebi & transgender atleten goud, zilver of brons winnen, wat ondertussen misschien al is gebeurd, want het nieuws dat Outsports nu pas naar buiten brengt, dateert van in de tweede laatste week van deze maand.

Extra
- LGBT - elke letter staat voor een van de volgende Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender.
- Soms staat er een plus achter lgbt, deze staat voor alle andere gender identiteiten zoals genderfluide en niet-binaire personen, maar ook voor andere seksuele geaardheden als panseksueel en aseksueel. Verder beschouwd men ook nog intersekse personen en mensen die nog twijfelen over hun geaardheid of genderidentiteit bij de plus.
- Holebi - elke twee op elkaar volgende letters staan voor de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.
- Transgender - is in hoofdzaak een parapluterm voor verschillende genderidentiteiten. Een transgender kan of hetero of holebi zijn. Mensen die gender veranderende operaties ondergaan, noemt men transseksuelen, en vallen ook onder de parapluterm transgender.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Juli 2021

Dit bericht is gepost op 31 July, 2021 en 722 keer gelezen.