Nieuwe hiv-besmettingen bij homo's in BelgiŽ stabiliseert.Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses bij homoseksuele mannen in BelgiŽ is gestabiliseerd.

Maar Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seks en leven met hiv, zegt dat het nog te vroeg is om vast te stellen dat de stijging is gestopt. Het aandeel van homoseksuele overdracht bij nieuwe hiv-diagnoses was in 2006 nog hoger dan ooit. In 2007 telde het men 1051 nieuwe hiv-diagnoses, een stijging van 4,3 procent in vergelijking met 2006.

42% van de nieuwe besmettingen werden vastgesteld bij Belgen, iets minder dan in 2006. In ruim twee derde van de gevallen ging het om homoseksuele mannen. Bij de niet-Belgen was er sprake van een lichte stijging. En alhoewel de meeste niet-Belgen met een hiv diagnose vooral vrouwen waren, raakte in 2007 bekend dat een relatief groter deel van de niet-Belgische mannen besmet werd door homoseksueel contact. In vergelijk met cijfers uit 2000 is hun aantal meer dan verdubbeld.

Sensoa vermoedt dat er meer mannen met hiv voorkomen in de groep van niet-Belgen. En volgens hen neemt het aantal mensen met hiv die in goede gezondheid verkeren ook toe, en dit dankzij de verbeterde medicatie. Een groot deel van hen is seksueel actief en tegelijkertijd is hiv net door de verbeterde medicatie minder zichtbaar dan ooit tevoren.

In 2007 bleek er een stijging te zijn bij jonge homo mannen onder de leeftijd van 30 jaar. In 2003 was dat nog 1 op 5. En in 1 op 7 gevallen waarbij in 2007 een nieuwe hiv-diagnose werd vastgesteld was de persoon in kwestie jonger dan 25 jaar. Een mogelijke oorzak kan zijn dat jongeren de idee hebben dat hiv en aids niet voorkomen op hun leeftijd. Daarnaast is geweten dat jongeren korte relaties hebben die in hun ogen vaste relaties zijn, waarin ze zich veilig en beschermd voelen. In deze 'vaste' relaties wordt het condoom dan ook vaak weggelaten zonder dat ze zich laten testen.

Sensoa is niet verrast door de cijfers en zegt dat deze de resultaten gelijk zijn aan die van onze buurlanden. Het centrum wil zich nog meer gaan inzetten op preventiecampagnes voor jonge homo's. Daarnaast willen ze ook dat er meer wetenschappelijk onderzoek komt om een scherp profiel op te kunnen stellen van de groepen die het grootste risicogedrag vertonen.

Forum - Seks & Veilig Vrijen: Klik hier
Site van Sensoa: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Stijging hiv-besmettingen vooral bij hetero's in 2007.
Vlaamse holebi's en Hiv - Take Care Week (tot 1.12).
Nederlandse homo's met hiv hebben dubbel zoveel onveilige seks.
op 30 homo's in BelgiŽ is hiv-positief.Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 27 November, 2008 en 5066 keer gelezen.Reageer op dit bericht: