Holebi's rouwen om Dré Steemans (Felicé).

Persmededeling: Çavaria rouwt om Dré Steemans.Vanmorgen vernamen we dat Dré Steemans op 55-jarige leeftijd bezweek aan een hartinfarct. Ook de holebi's rouwen om zijn overlijden. De holebigemeenschap verliest een waardevol iemand. Dré Steemans behoorde tot de eerste generatie homo's die het belangrijk genoeg vond om uit de kast te komen.

"In het begin van de jaren '90 was de holebibeweging kwaad op een aantal BV's die weigerden uit de kast te komen" herinnert Çavariawoordvoerder Yvan Brys zich. "We probeerden hen zover te krijgen om dat toch te doen omdat we dringend op zoek waren naar rolmodellen".

Begin jaren '80 bond Tom Lanoye in zijn vlijmscherpe column "Jo, Luc, Bart et les autres" in Humo de kat de bel aan. Tussen de regels kon je ook zijn verontwaardiging lezen over BV's die niet uit de kast wilden komen. Ook Dré werd daarin vernoemd.

Yvan Brys: "Toen we Dré kort daarop ontmoetten in een VRT-studio legde hij uit dat hij geen problemen had met coming-out, maar dat hij ervoor koos om dat op eigen tempo te doen. Hij hield woord. Na zijn coming-out werd hij een van de homo's op wie de beweging een beroep kon doen als er extra aandacht moest zijn voor een van de vele eisen die we toen hadden.

Hij ondertekende petities, dook op bij de persvoorstelling van ZiZo (maandblad van Çavaria) en op de Gayfair (een commerciële beurs gericht op holebi's in 1995). Op het feest van 10 jaar Roze Aktiefront in 1991 maakte hij een aangepaste versie van zijn talkshow 'Incredibile' in zaal Paradox". Çavaria biedt alle vrienden, familieleden en fans haar medeleven aan.

Mee praten over dit onderwerp: Klik hier

Eerder vandaag kon je bij ons lezen:
Vlaanderen rouwt, Dré Steemans (Felice) overleden.
Felicé overleden, collega's nemen afscheid, het boek en zijn grote liefde.


Bron: Email van Çavaria aan holebi.info

Dit bericht is gepost op 09 October, 2009 en 3326 keer gelezen.Reageer op dit bericht: