Half miljoen homo's lesbo's en bi's samen in Berlijn.Berlijn: met zo'n half miljoen waren ze afgelopen zaterdag in Berlijn. Homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, travestieten en sympathisanten kwamen samen voor de 32 editie van Christopher Street Day. Het thema dit jaar was 'Normaal is anders'.

Iets meer dan vijftig praalwagens reden door de metropool. Normaal eindigt het evenement aan de Overwinningszuil, niet ver van de Brandenburgse Poort, maar omdat dit monument in de steigers staat voor een grote restauratie, werd afgeweken van die gewoonte en eindigde de parade een beetje verderop.

Extra info:
Christopher Street Day herdenkt de rebellie van veertig jaar geleden die plaats vond in Christopher Street in New York. Het was eind juni 1969 toen de politie de bekende homobar The Stonewall Inn ontruimde. Na vele jaren van pesterijen en zelfs geweldplegingen door de politie besloten enkele homo's en travestieten terug te vechten wat eindigde in bloederige rellen met gewonden aan beide kanten.

Vanaf toen gingen holebi's zich verenigen en werd de opstand symbool en een voorbeeld voor Wereldwijde holebi-demonstraties. Exact n jaar na de Stonewall-rellen had de eerste Gay Pride Parade ooit plaats tussen Greenwich Village en Central Park. Deze telde ruim 10.000 deelnemers.

In Nederland ging de eerste optocht door in 1977 toen nog onder de naam Roze Zaterdag. En sinds 1983 vieren holebi's in Belgi jaarlijks de Gay pride parade in Brussel. Vandaag de dag staan vooral de parades centraal in landen waar holebi zijn verboden is, vervolgd worden, geen rechten hebben enz...denkende daarbij aan landen als: Polen, Rusland, Iran en Irak, maar ook in Afrikaanse landen hebben holebi's nog altijd niet dezelfde vrijheden zoals wij die vandaag wl kennen en blijft een Gay Pride parade belangrijk.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 20 June, 2010 en 3394 keer gelezen.Reageer op dit bericht: