Onderzoek: Vlaamse lesbiennes kiezen mannensport en holebi's kiezen geen...Uit onderzoek van de K.U. Leuven blijkt dat in het vrouwelijke basketbal heel wat spelers lesbisch zijn. In het mannenbasketbal en in het korfbal geldt een omgekeerde situatie, daar zijn erg weinig tot geen homo's actief.

"Basketbal staat bekend als mannensport omwille van het fysiek geladen spel waar agressie en instrumenteel geweld vaak positieve zaken zijn. Korfbal daarentegen wordt door zijn soft karakter en gemengde samenstelling van de ploegen in het algemeen beschouwd als een typische vrouwensport," aldus de onderzoekers.

Mannelijke basketbalspelers profileren zich dan ook als 'echte' mannen, terwijl basketbaldames het imago aangemeten krijgen van manwijf. Positief gegeven is wel het feit dat lesbische speelsters erg goed geaccepteerd worden binnen het basketbal wereldje, dit in grote tegenstelling tot homo's in het mannelijke basketbal.

Dat homo's en lesbiennes zich niet aangesproken voelen tot korfbal heeft volgens de onderzoekers alles te maken met het familiaal en gemengd karakter van de sport. Wat holebi's doet vermoeden dat de sport erg heteroseksueel getint is. Over het algemeen geven homo's de voorkeur aan individuele sporten, terwijl lesbiennes vaker worden aangetrokken door ploegsporten met een mannelijk karakter.


Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 15 July, 2010 en 5003 keer gelezen.Reageer op dit bericht: