Yanaika uit 'Mijn Restaurant' open over haar lesbische strijd.Het is al weer een tijdje geleden dat we de lesbische Yanaika (foto rechts) zagen in de vtm reeks 'Mijn Restaurant'. Ze heeft inmiddels veel meegemaakt maar praat nu voor het eerst over haar worsteling over haar seksuele geaardheid.

In weekblad Dag Allemaal praat Yanaika voor het eerst openlijk over haar worsteling over haar lesbische geaardheid. "Voor mijn outing was ik het lastigste kind ter wereld". Ze wist naar eigen zeggen al heel haar leven dat ze lesbisch is, maar toch worstelde ze enorm met haar seksualiteit. "Ik wist met mezelf geen blijf", zegt ze in het populaire weekblad.

Door haar deelname aan 'Mijn Restaurant' werden Yanaika Skrzyskowiak, 30, en haar partner Stephanie Deneux (foto links), met wie ze al zes jaar lief en leed deelt, eventjes het boegbeeld van lesbisch Vlaanderen. Een status waar ze niet meteen op zaten te wachten, al wil Yanaika best in de bres springen voor jonge meisjes die het nog lastig hebben met hun geaardheid. "Het is niet makkelijk om aan je naasten toe te geven dat je op vrouwen valt, maar je moet wl altijd jezelf blijven", zegt ze.

Zelf heeft de chef van het Hasseltse restaurant Exquisa al lang geen moeite meer met haar 'anders zijn'. "Ik wist al vroeg dat ik lesbisch was. Als je altijd al meer met meisjes optrekt en zelf heel jongensachtig bent, besef je al vlug dat er iets niet klopt. Ook al weet je nog niet precies wat. Die klik is er pas op mijn vijftiende, zestiende gekomen. Toen voelde ik voor het eerst echt iets voor een meisje. Je probeert dat wel tegen te houden, maar uiteindelijk komt het er toch uit".

Heeft Yanaika dat nooit iets met een jongen gehad? "Ja, een hele lieve jongen trouwens. Ik heb het uitgemaakt toen ik doorhad dat ik op vrouwen val en dat was met pijn in het hart, want het was echt een schat van een kerel. Maar het ging gewoon niet. Ik voelde meer vriendschap dan wat anders. Natuurlijk denk je aanvankelijk wel eens, ik probeer het toch, want ik wil zijn zoals iedereen. Maar je kan geen komedie blijven spelen h. Je wordt pas gelukkig als je gevoelens juist zitten en dan maakt het niet uit of het een man of een vrouw is".

Hoe was die eerste kus met een vrouw? "Dat gebeurde heel dom eigenlijk. Al spelend. We waren samen op stap en opeens kuste ze me. Ik moest te voet naar huis en ik heb de hele weg gelachen. Eerst dacht ik, Oh nee, oh nee. Maar al snel wist ik, dit is ht. Het is zo anders dan zoenen met een jongen. Een jongen kuste ik snel, om er toch maar rap vanaf te zijn. Met dat meisje was het met gevoel. Dat raakte me. Ik was toen al zeker van mijn geaardheid maar dat was gewoon de bevestiging".

En de eerste serieuze lesbische relatie? "Die kwam er op mijn zeventiende. Toen heb ik ook ontdekt dat ik niet alleen ben. In het begin denk je dat wel. je bent zo en je kent niemand die ook zo is. Dat is raar. Tot iemand me voor het eerst meenam naar de lesbische scne in Antwerpen. Dat was het paradijs! Ik kwam daar terecht op een fuif waar honderden vrouwen zaten en tja, dan weet je meteen of je juist zit of niet h (lacht)".

Of het moeilijk was om aan zichzelf toe te geven dat ze lesbisch was? "Ja, in het begin wel. Ik had iets van, dit is niet goed, dit klopt niet. Ik voelde me miserabel omdat ik wist, ik ben niet zoals iedereen. Het heeft een hele tijd geduurd voor ik het aan mijn ouders durfde vertellen en tot op dat moment heb ik heel erg met mezelf in de knoop gezeten. Ik had een muur rond me opgetrokken. In die periode was ik het moeilijkste kind dat er bestond. Ik zeg nu dikwijls tegen mijn mama, als ik zo'n dochter had, ik gooide haar buiten".

"Mijn rebels gedrag was verschrikkelijk. Ik wist niet wat ik met mezelf aanmoest en daardoor werd ik heel vervelend. Ik schreeuwde, ik stampte de deuren in. En als iemand iets verkeerd zei sloeg ik erop. Ik snauwde ook iedereen af. Niemand kon nog met mij praten. Ik was ook heel koppig, wat ik zei was wet. Mijn zusje wilde gewoon niet meer naar huis komen, zo verziekte ik de sfeer. Maar vanaf de dag dat ik mij outte bij mijn ouders, ben ik helemaal veranderd. Dat was een echte last die van mijn schouders viel. Ik bloeide weer open, ik werd weer normaal".

Hoe vertelde ze het thuis? "Mama heeft het zelf gezegd. Ik was een jaar of negentien en ik had op dat moment al een serieuze relatie met een meisje uit Antwerpen. Ik was al twee jaar met haar samen, maar mijn moeder en stiefvader wisten nog altijd van niets. Hoe zeg je zoiets h. Mama maakt er wel constant opmerkingen over, zo van je hebt een relatie want je gaat de hele tijd naar Antwerpen, maar je lief krijgen we niet te zien. En op een goede dag zei ze tegen mij, zal ik het je dan vertellen? Je bent samen met een meisje. Mijn moeder wist dus al dat ik lesbisch ben. Volgens mij zelfs lang voor ik er zelf achter kwam. Ze was gewoon aan het wachten tot ik het zou vertellen. Ze had er wel vrede mee, ze heeft simpelweg gezegd, hoe je bent of met wie je bent maakt mij niet uit. Als je gelukkig bent, ben ik dat ook. En dan was er mijn stiefvader. Voor ik mij outte had hij het niet zo op homo's begrepen, maar vanaf het moment dat hij wist dat ik het was, is hij helemaal bijgedraaid. Hij heeft er nooit n verkeerd woord over gezegd. Dus misschien klopt het wel, dat als je echt van je kind houdt, je het ook neemt zoals het is".

En de rest van de familie? Nee, dat heb ik niet gezegd, dat heeft mijn mama gedaan. Op een groot familiefeest vroeg iedereen aan mij of ik nu al een vriendje had. Waarop mijn moeder heel fier zei, nee ze heeft een vriendinnetje. En ik met een rode kop aan tafel. Maar niemand heeft me ooit scheef bekeken. Iedereen stond ervoor open. Ik heb me dus nog vaak afgevraagd waarom ik er dan zo'n drama van maakte om het te vertellen".

Toch zijn er nog altijd ouders die hun kind hiervoor niet meer willen zien. "Dat vind ik een stap te ver, maar ik snap wl heel goed dat ouders het er moeilijk mee hebben. Het moet niet makkelijk zijn om dat van je kind te aanvaarden. Bij Stefi was dat bijvoorbeeld het geval. Haar moeder dacht meteen, oei, nu ga ik geen kleinkinderen krijgen. Maar intussen heeft haar zus twee kindjes en is dat probleem dus opgelost. Maar mochten mijn kinderen later zeggen dat ze homo of lesbisch zijn, dan zou ik het daar ook moeilijk mee hebben. Omdat ik wil dat ze een normaal leven hebben, zonder gepest of nageroepen te worden. Ik heb wat dat betreft veel geluk gehad, want ik heb dat allemaal niet meegemaakt. Maar er zijn genoeg homo's of lesbiennes die wl met negatieve reacties geconfronteerd worden, en dat wil toch niemand voor zijn kinderen?".

Dus zelf nooit n negatieve reactie gehad? Ook niet ten tijden van "Mijn Restaurant'? "In mijn naaste omgeving niet. Tijdens 'Mijn Restaurant" heb ik wel een paar dreigbrieven gekregen van een vrouw wier dochter haar man had verlaten voor een vrouw. En daar had die dame het blijkbaar bijzonder moeilijk mee. Ze scheef dat zoiets gebeurde door mensen zoals wij. Ze noemde me een 'vuil manwijf' en ze raadde Stefi aan te gaan lopen nu ze nog kon. Bij die eerste brief was ik echt in shock, maar ze heeft er nog een stuk of twee geschreven en dan hebben we er eens hartelijk mee gelachen. Het is gewoon zielig, dat er anno 2010 nog zulke mensen bestaan".

Je hebt dan ook een opvallend uiterlijk. Word je daar nooit op aangesproken? "Ik ben geen vrouwelijk type, maar ik voel me goed in mijn vel. Lang haar, dat is helemaal niets voor mij. Mijn laatste rok heb ik op mijn twaalfde gedragen. Maar ik val wl op vrouwelijke vrouwen. Mijn partner moet lang haar hebben en hakken dragen (lacht)".

Heb je je ooit geschaamd voor je geaardheid? "Nee. Maar ik heb wel altijd respect gehad voor oudere mensen, die toch nog van een andere generatie zijn. Ik zal nooit voor hun neus staan kussen met een vrouw. Net zomin als ik dat doe in het bijzijn van kinderen. Maar je moet natuurlijk wel altijd jezelf blijven. Als iemand, wie dan ook, me vraagt of ik voor de vrouwen ben, zal ik nooit nee zeggen".

Ben je als Bekende Vrouw een boegbeeld geworden voor lesbiennes? "Toen 'Mijn Restaurant' net was afgelopen was het hier precies een bedevaartsoord. Dat was een echte ramp! De straat stond vol, op mijn dorpel zaten tientallen tienermeisjes uren aan een stuk gewoon te zitten en elke dag kregen we massa's brieven van vrouwen. Maar dat is gelukkig gekalmeerd. De hype is voorbij en ik ben weer een mens zoals ieder ander. En zo heb ik het het liefst".

Eerder kon je bij ons lezen:
Hoe gaat het met Yanaika en Stephie uit Mijn Restaurant?
Een greep uit ons overige (HoLeBi & Hetero) nieuws:
"Pa veranderde van geslacht en trouwt weldra mijn beste vriendin".
De nieuwe ZiZo (holebi-zine) is weer uit, met extra's...
Vrouwenbende verkrachten mannen.
Nederlands bouwbedrijf wil geen homo's helpen.
Steeds meer homo geweld in Sint-Niklaas.
Amerikaanse studente studeert of op seks.
Lesbisch koppel verwacht vijfling zonder ivf.
Amsterdamse holebi's blijven in de kast wegens toenemend geweld.
SP-A parlementslid wil geen homofobe rappers in Belgi.
Super shocking interview met rap groep Sexion d'Assaut.
De eerste Coming out verhalen staan online...
Meer holebi & Hetero nieuws: Klik hier.

Bron: DagAllemaal.

Dit bericht is gepost op 09 October, 2010 en 6134 keer gelezen.Reageer op dit bericht: