Brussel gaat homohaters strenger aanpakken.Brussel gaat vechtersbazen, gaybashers (homofobe aanvallers) en winkeldieven beter aanpakken. Eerder kwamen ze er vanaf met een pv die zelden tot een straf leidde. Net als vandalen kunnen ze nu onmiddellijk een geldboete krijgen.

Het Brusselse stadsbestuur gaat de strijd opvoeren tegen gewelddadig gedrag door een verstrenging van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Dat zijn boetes die een gemeente of stad kan opleggen wegens overlast, zonder dat een rechter zich over de zaak moet buigen. Deze aanpak moet een einde stellen aan de straffeloosheid bij daders van geweldmisdrijven.

Op heden gebeurde er weinig wanneer homo's of lesbiennes het slachtoffer zijn van een fysieke aanval of scheldpartij. Er werd wel een pv opgesteld door de politie, waarna het parket binnen de twee maand moest beslissen of het de dader(s) wel of niet zou vervolgen en of het een zaak was van de stad of niet. Maar omdat het parket teveel werk heeft gebeurd het zelden dat een dader voor de rechter komt en werd de zaak vierkant geklasseerd. De stad kreeg dan wel een kopie van het pv maar kon na twee maanden niets meer doen.

Met de nieuwe regeling komt daar verandering in. De stadsambtenaar die het pv krijgt, hoeft niet meer te wachten tot het parket zijn oordeel geeft om een boete te laten innen. Het parket, de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene en de stad Brussel hebben daarover een afspraak gemaakt. Die vlottere aanpak is uniek in BelgiŽ, zegt het stadsbestuur. Daders van geweldfeiten maar ook winkeldieven kunnen vanaf nu snel en eenvoudig worden bestraft met een boete tussen de 75 en 250 euro. Dat was al het geval voor vandalenstreken, graffiti, beschadiging van monumenten en andere kleine feiten. Het parket zal zich wel nog altijd bezighouden met zware geweldmisdrijven.

De gemeentelijke administratieve sanctie heeft zijn nut al bewezen. In 2011 werden al 1.200 dergelijke boetes opgelegd, goed voor meer dan 100.000 euro. Met het nieuwe systeem moet de stad leefbaarder worden en men blijft verder nog inzetten op preventie. Over een jaar krijgt de verstrenging een evaluatie. Dan zal ook worden beslist of minderjarige daders eronder vallen.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
ELIO DI RUPO REAGEERT OP HOMOFOBIE (GAYBASHING) IN ONS LANDJE
MILQUET WERKT AAN PLAN BESTRIJDEN HOMOFOBIE + PETITIE TEGEN GABYBASHING.
BELG SNELRECHT VOORSTEL VOOR GEWELD TEGEN HOLEBI'S DOOR ALLOCHTONEN DOOR NVA-ers.
VLAAMS PARLEMENTSLID JAN ROEGIERS IS HET BEU DAT HOLEBI'S WORDEN AANGEVALLEN.
HOMO EN EEN VRIEND AANGEVALLEN DOOR HOMOFOBEN IN LEUVEN.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 March, 2012 en 2849 keer gelezen.Reageer op dit bericht: